10 Μαρτίου, 2020

ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Χωρίς ορατή πρόοδο δείχνει να κατέληξε η χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε μία απόπειρα να βρεθεί κοινός τόπος στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και να αναζητηθούν τρόποι άμβλυνσης των ανθρωπιστικών συνεπειών του συριακού εμφυλίου.

Ο κ. Ερντογάν προβλεπόταν να συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τους ηγέτες της Ε.Ε. Αντ’ αυτού αποχώρησε εσπευσμένα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μιλήσαμε ανοιχτά και ευθέως για τα θέματα στα οποία διαφωνούμε».

Ο κ. Μισέλ είπε ότι θα αναλάβουν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συντονίσουν μία ανάλυση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. -  Τουρκίας και των σημείων όπου έχει αποδειχθεί δυσλειτουργική.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν δει τον κ. Μισέλ και την κ. Φον ντερ Λάιεν, ο κ. Ερντογάν επέμεινε στη σκληρή γραμμή του έναντι της Αθήνας.

«Είναι πέρα από τη λογική και την κατανόηση ότι ένας σύμμαχος, και μία γειτονική χώρα, δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είπα στον γενικό γραμματέα ότι δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα αυτήν να χρησιμοποιήσει τη συγκυρία και την Ε.Ε. για να αποκτήσει άδικα οφέλη για την ίδια».«Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις ή πολιτικούς όρους, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», είπε ο Τούρκος ηγέτης.

«Το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ» τόνισε, προσθέτοντας ότι «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη σχετικά με τις συγκρούσεις και την ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Συρία».

Νωρίτερα χθες, σε συνέντευξη Τύπου για τις 100 μέρες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε τη σημασία η Τουρκία να σταματήσει να ωθεί πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η «πολιτικά υποκινούμενη πίεση» στα σύνορα πρέπει να τερματιστεί, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη σχέση της Ε.Ε. με την Αγκυρα, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «οξείας κατάστασης» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η διαχείριση της κρίσης, παράλληλα, πρέπει να γίνει «με σεβασμό στο ατομικό δικαίωμα αναζήτησης ασύλου», πρόσθεσε. Επιπλέον, σχετικά με την ανανέωση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και πιθανή νέα χρηματοδότηση για την Τουρκία, είπε ότι «δεν πρόκειται να συμφωνηθεί κάτι σήμερα… είμαστε ακόμα στην αρχή ενός νέου διαλόγου».

Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι είναι «ιδιαίτερα επείγον» να ληφθούν μέτρα για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά σε πιο ασφαλείς προορισμούς. Σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, ανταποκρίθηκαν θετικά η Γερμανία (που δέχθηκε να υποδεχθεί 1.000-1.500 παιδιά), η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η πρόταση της Κομισιόν για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα «παρουσιαστεί μετά το [Καθολικό] Πάσχα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: