22 Φεβρουαρίου, 2020

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ


Αποκαλυπτικά για τα επόμενα βήματα και τις τουρκικές προθέσεις αναφορικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) είναι όσα δημοσιοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας και προκύπτουν από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε στα Βαρώσια το περασμένο Σάββατο.

Όπως χαρακτηριστικά προσεγγίζει η τουρκική νομική πλευρά το ζήτημα, τα Βαρώσια βρίσκονται εντός «των κυρίαρχων συνόρων της ‘τδβκ’ (‘Tουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’), ανήκουν στην ‘τδβκ’, ωστόσο τα κτίρια στην πόλη ενδέχεται να έχουν διαφορετικούς ιδιοκτήτες».

Αυτό σημαίνει ότι μετά το άνοιγμα της κλειστής πόλης θα γίνει πρόσκληση και στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών να επιστρέψουν σε αυτές, με τη διαφορά ότι η παρουσία τους εκεί και η δραστηριοποίηση που θα έχουν θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας, οι συμμετέχοντες στην συζήτηση, ακαδημαϊκοί, νομικοί και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, κατέληξαν σε συστάσεις όσον αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ως πρώτο σημείο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συζήτησης, χαρακτηρίζεται «μεγάλο στρατηγικό λάθος» ότι η ΕΕ έκανε μέλος της την 1η Μαίου ου 2004 την Κύπρο χωρίς μια συμφωνία με τους Τ/κ, πράγμα που υποστηρίζει ότι είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. 

Υποστηρίζει επίσης ότι λόγω της αδιάλλακτης – όπως αναφέρει – στάσης της ε/κ πλευράς δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί μια περιεκτική λύση που να προβλέπει διαμοιρασμό της εξουσίας και του ευμάρειας στη βάση της «πολιτικής/κυριαρχικής ισότητας».

Τα Βαρώσια, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι μια κατοικημένη περιοχή, κομμάτι της πόλης της Αμμοχώστου, η οποία αποτελεί μέρος της κυριαρχίας της «τδβκ», ένα μέρος της οποίας είναι ανοικτό για κατοίκηση από πολίτες και ένας μέρος έχει το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης. «Η κυριαρχία και το έδαφος εδώ ανήκουν στην τδβκ, ωστόσο οι οικοδομές σε αυτή μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες».

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, προστίθεται, υπάρχει η σκέψη ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει πλέον αυτή η κατάσταση στα Βαρώσια που είναι κλειστά από το 1974 μέχρι σήμερα. Θεωρείται δε ως το πιο αρμόδιο όργανο/μέσον για να γίνει αυτό το άνοιγμα είναι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που έχει αναγνωριστεί ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο και από το ΕΔΑΔ.

«Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι θα ανοίξει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την νομιμότητα, με τρόπο που θα προφυλάσσει τα συμφέροντα των κατοίκων και όσων είχαν δικαιώματα στα κλειστά Βαρώσια πριν από το 1974».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας αναφέρει ότι είναι μια ιστορική πολιτική κίνηση το ότι η «κυβέρνηση» στον βορρά έχει περιλάβει στο πρόγραμμά της την λύση δύο κρατών και το άνοιγμα των Βαρωσίων και πως αυτό, μαζί με τις ενέργειες της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, έχει σε μεγάλο βαθμό εξισορροπήσει την κατάσταση στο νησί. Υποστηρίζει δε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή θέσης της τ/κ πλευράς από το σχέδιο Ανάν και εντεύθεν.

Από την άλλη, συνεχίζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον Δικηγορικό Σύλλογο Τουρκίας, τα κλειστά Βαρώσια, υπό τις συνθήκες όπου ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής/κυριαρχικής ισότητας αμφισβητείται, θα πρέπει πλέον να σταματήσουν να είναι ο αιχμάλωτος της μη λύσης και οι πραγματικοί δικαιούχοι εκεί θα πρέπει να τύχουν μιας λύσης που θα είναι προς το συμφέρον του νησιού, ειδικά της «τδβκ».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας καταλήγει αναφέροντας ότι θα συνεχίσει την απαραίτητη πνευματική εργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όσον αφορά την εγκατάσταση πολιτών στα Βαρώσια με τρόπο που να αρμόζει στο εθνικό και διεθνές δίκαιο.

Έκκληση χωρίς ανταπόκριση
Στο μεταξύ καμιά ανταπόκριση δεν υπήρξε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, την οποία φρόντισε να επικαιροποιήσει μέσα από την τελευταία του επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής για την Αμμόχωστο. 

Η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία δεν έτυχε της δέουσας σημασίας από την άλλη πλευρά, εκτιμάται από τη Λευκωσία ότι θα μπορούσε εάν έμπαινε σε εφαρμογή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κινήσεις όπως η τελευταία σύναξη στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη προς Γκουτέρες, λέγοντας ότι ανάλογες επιστολές απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ο Κ. Εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό που η κυπριακή κυβέρνηση ζητά είναι την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθύμισε πως ζητούμενο είναι η συνολική επίλυση του Κυπριακού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: