25 Φεβρουαρίου, 2020

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ 5 ΑΡΘΡΑ ΈΡΧΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ


Τι περιλαμβάνουν τα 5 άρθρα:Άρθρο 1ο. Αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται: - Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

-Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, Θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού. - Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Άρθρο 2ο. Αφορά ζητήματα προσωπικού για
 την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. 
Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

-Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού 
προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

-Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση 
όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, 
ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Άρθρο 3ο. Αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων 
και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση 
όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, 
ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Άρθρο 4ο.Αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Άρθρο 5ο. Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας», εξήγησε.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ 
ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Η ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και την επιστροφή Ελλήνων μαθητών. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Οι ιταλικές αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του CoVID-19.

Κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως το κλείσιμο σχολείων για την τρέχουσα εβδομάδα, η αναβολή ορισμένων εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, καθώς η αναβολή των προγραμματισμένων για το επόμενο διάστημα σχολικών εκδρομών ιταλικών σχολείων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Για προληπτικούς επίσης λόγους, οι ελληνικές αρχές στην Ιταλία μεριμνούν σε συνεργασία με τους διευθυντές των Λυκείων που βρίσκονται στη χώρα για την ομαλή η επιστροφή τους στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας, πολλώ μάλλον πανικού.Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιταλία, καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων ιταλικών αρχών. Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία, θα πρέπει να απευθύνονται στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο προορισμού τους».


Η Κύπρος παρακολουθεί συνεχώς τις οδηγίες του ΠΟΥ και του ECDC για τον κορωνοϊό και αναπροσαρμόζουμε το πλάνο δράσης μας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος, ανακοίνωσε παράλληλα ότι σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

 Με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης θα αξιολογηθούν τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Κύπρο, στη βάση των διαθέσιμων οδηγιών που εκδίδει ο ΠΟΥ και το ECDC, και «εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση του πλάνου δράσης μας».


Ο κ. Ιωάννου κληθείς να πει εάν υπάρχουν νεότερα για το περιστατικό που διερευνήθηκε για κορωνοϊό την Παρασκευή, είπε ότι εξακολουθεί να νοσηλεύεται για παρακολούθηση και συνεχή αξιολόγηση της κατάστασής της. Όπως είπε, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν, θα παραμείνει για νοσηλεία σε απομόνωση για περίοδο 14 ημερών. 

Για οποιαδήποτε εξέλιξη, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, το Υπουργείο θα προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις. Ερωτηθείς εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε νέα και αυξημένα μέτρα, δεδομένων των θανάτων από κορωνοϊό που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Ιταλία, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι: 

Η Κύπρος ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).«Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδοθεί αναθεωρημένη οδηγία όσον αφορά στον χειρισμό ταξιδιωτών από την Ιταλία, ή ακόμα και από την Νότιο Κορέα -που έχει ακόμα περισσότερα κρούσματα- ή από το Ιράν. Δεν είναι μόνο η Ιταλία και δεν έχει σχέση πόσο κοντά είναι, έχει σχέση αν έχουμε ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές», κατέληξε.  

Στο μεταξύ γίνονται ενέργειες για την άμεση επιστροφή ομάδας δώδεκα μαθητών από Τεχνικές Σχολές, που βρίσκονται σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιταλία, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού που χτυπά τη χώρα. Μετά  και τις τελευταίες εξελίξεις οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν προσπάθειες, οι μαθητές να επιστρέψουν ακόμα και σήμερα, ενώ με την άφιξή τους θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Νωρίτερα, συστάσεις προς τους Κύπριους που βρίσκονται στην Ιταλία ή που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη χώρα, να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, απευθύνει η πρεσβεία της Κύπρου στην Ιταλία με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα.Η σύσταση γίνεται με ανάρτηση της πρεσβείας της Κύπρου στην Ιταλία στο Twitter.


Δεν υπάρχουν σχόλια: