24 Δεκεμβρίου, 2019

ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

 

Γερουσιαστές εκφράζουν την άποψη ότι η δίκη του Τραμπ στη Γερουσία θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο, παρά το αδιέξοδο για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν αυτή τη δίκη και την κατάθεση πρόσθετων μαρτύρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτοί οι γερουσιαστές σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές την Κυριακή, οι ηγέτες του Κογκρέσου θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα παρακινήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων να στείλει σύντομα τα άρθρα του κατηγορητηρίου στη Γερουσία.

«Θα υπάρξει συμφωνία και η δίκη θα προχωρήσει», δήλωσε η γερουσιαστής Εϊμι Κλόμπατσαρ (Amy Klobuchar) από τη Μινεσότα, η οποία είναι και υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μιλώντας στην κυριακάτικη εκπομπή του «CNN», «State of the Union», δεν πρόβλεψε με τι θα μοιάζει μια τέτοια συμφωνία, αλλά είπε, «απλά γνωρίζω ότι έχουμε ένα συνταγματικό καθήκον να αναλάβουμε αυτή την πολύ σημαντική υπόθεση».

Αντίστοιχα, στην εκπομπή «Face the Nation» του «CBS», ο γερουσιαστής Ρόι Μπλαντ (Roy Blunt), Ρεπουμπλικανός από το Μισούρι, δήλωσε ότι βλέπει τη δίκη να αρχίζει τον Ιανουάριο, με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ευνοήσει τους Δημοκρατικούς.

Είπε ακόμη ότι δεν ήταν δουλειά της Γερουσίας να κατηγορήσει τον Τραμπ, ωστόσο δεν απέκλεισε κλήτευση κι άλλων μαρτύρων να καταθέσουν. Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή ψήφισε την περασμένη Δευτέρα το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ με δύο άρθρα, σχετικά με τις προσπάθειές του να πιέσει την Ουκρανία να ξεκινήσει έρευνες που θα μπορούσαν να το ευνοήσουν πολιτικά.

Αλλά η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι καθυστερεί να στείλει το κατηγορητήριο στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία πριν το τέλος της χρονιάς, με το επιχείρημα ότι θέλει περισσότερη διαφάνεια ως προς τους κανόνες της δίκης που θα γίνει.Αμφότερα τα Σώματα, Βουλή και Γερουσία, είναι τώρα σε διακοπές και ο κ. Τραμπ είναι στη Φλόριδα μέχρι το νέο έτος.

Ο κ. Τραμπ διατείνεται ότι δεν έχει κάνει τίποτα το μεμπτό και οι Ρεπουμπλικανοί δήλωσαν ότι το κατηγορητήριο εκπορεύεται από την εχθρότητα των Δημοκρατικών απέναντι στον κ. Τραμπ. «Είναι τόσο άδικο. Δεν έχει καμία υπόθεση», είπε ο Τραμπ για την Πελόζι σε μια ομιλία σε συντηρητικούς ακτιβιστές στη Φλόριντα το βράδυ του Σαββάτου.

Οι Δημοκρατικοί έχουν πει ότι θέλουν να καλέσουν μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων του πρώην εκτελώντα χρέη προσωπάρχη Μικ Μαλβάνεϊ (Mick Mulvaney), του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον (John Bolton) και του αξιωματούχου του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Μάικλ Ντάφι (Michael Duffey), πιστεύοντας ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Ο ηγέτης της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ (Mitch McConnell) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει μάρτυρες, αλλά οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι θα πείσουν κάποιους Ρεπουμπλικανούς να ψηφίσουν ως προς τη ρύθμιση κάποιων κανόνων για τη δίκη.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος έχει δείξει ότι θέλει να κλητευτούν μάρτυρες όπως ο Χάντερ Μπάιντεν (Hunter Biden), που υπήρξε μέλος του ΔΣ μίας εταιρείας ενέργειας στην Ουκρανία, την περίοδο που ο πατέρας του Τζο ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν, είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και μάλιστα ηγείται των άλλων υποψηφίων και ο κ. Τραμπ με το να ζητήσει έρευνα για τον Μπάιντεν, κατά τους Δημοκρατικούς, ήταν κατάχρηση της εξουσίας του.

Στη διάρκεια πάντως του Σαββατοκύριακου, ο ηγέτης της μειοψηφίας τη Γερουσίας Τσακ Σούμερ (Chuck Schumer) επανέλαβε την έκκλησή του για περισσότερους μάρτυρες, μετά την αποκάλυψη ότι ζητήθηκε πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία 90 λεπτά μετά το τηλεφώνημα Τραμπ Ζελένσκι (περισσότερες πληροφορίες σε παραπάνω θέμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: