12 Δεκεμβρίου, 2021

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΙΩΝ ΔΩΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΜΑΓΟΙ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ


Η ΓΕΝΝΗΣΗ TOY ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ αποτελεί τον πυρήνα του Χριστιανισμού και την πεμπτουσία της Χριστιανικής πίστης, αφού στο πρόσωπο του Κυρίου μας και στην Ενανθρώπηση Του στηρίχθηκε η σωτηρία του κόσμου τούτου.

Το Μυστήριο της Σαρκώσεως του Λόγου βρίσκεται στο επίκεντρο της θεολογικής διδασκαλίας των Πατέρων της Εκκλησίας και αυτό είναι φυσικό, αφού η Ενανθρώπηση του Υιού του Θεού αποτελεί την προϋπόθεση της σωτηρίας.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στον πρόλογο του Ευαγγελίου του ξεκινά με την φράση «Εν αρχή ην ο Λόγος» για να συνεχίσει λίγο παρακάτω στην πιο περιεκτική φράση που εμπερικλείει όλο το Χριστιανικό μήνυμα για την Σάρκωση του Λόγου: «Και ο λόγος Σαρξ εγένε-το».

Ο Υιός, ο λόγος, προϋπήρχε και ήταν μαζί με τον Θεό, όπως εξηγεί ο Ιωάννης «και ο Λόγος ην προς τον Θεόν», και σαρκώθηκε με σκοπό να ανακαινιστεί το ανθρώπινο γένος. Το χρονικό της Γεννήσεως του Χριστού απαντάται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου και του Λουκά.

Των οποίων οι διηγήσεις αλληλοσυμπληρώνονται, αλλά και σε άλλες, εξωβιβλικές πηνές, όπως στο Ευαγγέλιο του Ιακώβου, γνωστό ως Πρωτευαγγέλιο Ιακώβου, το οποίο ανήκει στα Απόκρυφα Ευαγγέλια. Τα Τίμια Δώρα, δηλαδή τα δώρα που οι τρεις Μάγοι προσέφεραν στον Ιησού Χριστό, μαρτυρούν το Θαύμα της Γεννήσεως του Χριστού και εκπληρώνουν την προφητεία του Δαυίδ που προφήτευσε ότι οι βασιλείς θα προσφέρουν δώρα στον Μεσσία.

Τα Τίμια Δώρα φυλάσσονται για αιώνες από την Εκκλησία, από τη στιγμή που η Παναγία τα παρέδωσε στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, πριν την Κοίμηση της. Τους τελευταίους έξι αιώνες φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, στο Άγιον Όρος.

Το αστέρι της Βηθλεέμ, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο σημείο, όπου η Παρθένος Μαρία γέννησε τον Ιησού Χριστό, έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης επιστημόνων, θεολόγων και αστρονόμων επί αιώνες. Οι προφητείες για την έλευση του Χριστού στον κόσμο είναι αμέτρητες.

Εκτός από τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, οι λοιπές πηγές περιλαμβάνουν προφητείες αρχαίων λαών, από τους Ινδούς και τους Κινέζους και φτάνουν μέχρι και τους αρχαίους Έλληνες, στους οποίους συναντάμε την Μεσσιανική προσδοκία σε κείμενα του Αισχύλου και του Πλάτωνος.

Οι προφητείες αυτές, αναφερόμενες στον Ένα Θεό που θα έρθει στον κόσμο, «φωτογραφίζουν» την γέννηση του Χριστού, τον υπερφυσικό τρόπο σύλληψης Του δηλαδή από μία Παρθένο χωρίς την συμμετοχή άνδρα και εκ Πνεύματος Αγίου, τα πάθη που θα υποστεί ο Ένας-Αληθινός-Θεός, καθώς και πλήθος άλλων λεπτομερών στοιχείων που επαληθεύθηκαν, όλα, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Η σημασία της Γεννήσεως του Υιού του Θεού είναι ύψιστη. Για εμάς τους Χριστιανούς είναι η βάση της πίστεως μας, αφού ο Χριστός είναι η μόνη, αληθινή, ελπίδα για να απεκδυθούμε τον παλαιό εαυτό μας και να ενδυθούμε τον νέο. Να δεχθούμε τον Χριστό μέσα μας, να πιστέψουμε και να λυτρωθούμε.

Η σωτηρία συντελείται και βιώνεται μέσα στον καθένα-καθεμία μας ξεχωριστά.  Έτσι η Γέννηση του Χριστού βιώνεται και αποκτά νόημα για τον καθένα μέσα από το προσωπικό του πρόβλημα, τους φόβους και τα προσωπικά του «μαρτύρια» αλλά και την ελπίδα του για σωτηρία, ζωή και γαλήνη της ψυχής.

Αυτό εκφράζει και ο Μάξιμος ο Ομολογητής όταν λέει πως ο Χριστός «εφάπαξ κατά σάρκα γεννηθείς, αεί γεννάται τοις θέλουσι»1, δηλαδή μία φορά γεννήθηκε-ενανθρωπίστηκε ο Χριστός αλλά γεννιέται αιώνια σε αυτούς που θέλουν.

ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ 
Από τα σημαντικότερα Χριστιανικά προσκυνήματα, είναι μεγίστης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας και συγκαταλέγονται στα ιερότερα κειμήλια του Χριστιανισμού. Η αρχαιολογική, ιστορική, υλική και πνευματική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, όχι μόνο για τους Χριστιανούς αλλά και για όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία, προ της Κοιμήσεως της παρέδωσε τα Τίμια Δώρα μαζί με τα Άγια Σπάργανα του Χριστού, την Τίμια Εσθήτα και την Αγία Ζώνη της στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, οπού και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 μΧ. περίπου.

Στην συγκλονιστική πορεία μέχρι τα Τίμια Δώρα να φθάσουν στο Άγιο Όρος, ρόλο έπαιξαν σημαίνοντα πρόσωπα της ιστορίας όπως η Αγία Ελένη, ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος και η Κυρά Μάρω, Σουλτάνα και μητριά του Μωάμεθ Β' του Πορθητού.

Τα Τίμια Δώρα, φυλάσσονται εδώ και έξι αιώνες στο Άγιο Όρος και συγκεκριμενα στην ιστορική Μονή του Αγίου Παύλου με ιδιαίτερη επιμέλεια και αυστηρά μέτρα. Για λόγους, δε, ασφαλείας μόνο ένα μέρος εξ αυτών διατίθεται προς προσκύνηση στον ιερό Ναό της Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Μονής και εκτός Αγίου Όρους.

Η Μονή Αγίου Παύλου κατά μία παράδοση ιδρύθηκε προς τα τέλη του 8ου αιώνα από τον Άγιο Παύλο τον Ξη-ροποταμίτη, υιό του αυτοκράτορος Μιχαήλ του Ραγκα-βέ, μετά την ίδρυση της Μονής Ξηροποτάμου.Κτίστηκε στους πρόποδες της Δυτικής πλευράς του όρους Άθως, ανάμεσα σε δύο τεράστιους χείμαρρους και άγριο, μεγαλόπρεπο, φυσικό περιβάλλον.

Κατά μία άλλη παράδοση, η μονή κτίστηκε από τον Όσιο Παύλο αλλά οι πηγές συγχέοντας προφανώς δύο συνώνυμα πρόσωπα, τον Όσιο Παύλο, που υποτίθεται ότι μόναζε σε ένα ασκητήριο στην περιοχή της σημερινής μονής, και τον Παύλο Ξηροποταμηνό, που ήταν σύγχρονος του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη, μπερδεύει την ιστορία της.

Η επικρατέστερη άποψη, ωστόσο, είναι πως ο μοναχός Παύλος Ξηροποταμίτης ήταν εκείνος που ασκήτευσε σε κάποιο κελλί σε εκείνη την περιοχή και κατά το β' μισό του 10ου αιώνα έκτισε τη μονή ανάμεσα στους δύο χείμαρρους.

Τα ανεκτίμητα ιερά κειμήλια της Μονής την κατατάσσουν σε ένα από τα πιο σημαντικά Μοναστήρια του κόσμου. Η προσκύνηση των Μάγων, σοφών της εποχής ή Βασιλέων, όπως αναφέρουν άλλες πηγές, και τα Τίμια Δώρα που χάρισαν στον Γεννηθέντα Μεσσία Ιησού Χριστό, καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην διήγηση για την Γέννηση του Υιού του Θεού.

Στα κάλαντα των Χριστουγέννων τραγουδάμε: «Εκ της Περσίας έρχονται, τρεις μάγοι με τα δώρα, άστρο λαμπρό τους οδηγεί, χωρίς να λείψει ώρα.» Σύμφωνα με την παράδοση οι τρεις Μάγοι, πληροφορήθηκαν για την Γέννηση του Χριστού, από το Άστρο που ανέτειλε πάνω από τον ουρανό της Βηθλεέμ.

Το οποίο όμως ήταν τόσο υπερμέγεθες και φωτεινό ώστε να διακρίνεται από πάρα πολύ μακριά.Ύστερα από ένα μακρύ και κοπιαστικό ταξίδι οι «εξ Ανατολών» Μάγοι, όπως αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, έφθασαν στην πόλη της Βηθλεέμ και ακολουθώντας το λαμπρό αστέρι οδηγήθηκαν στην φάτνη πάνω από την οποία έστεκε το άστρο.

Οι Μάγοι, όταν είδαν την υπερφυσική λάμψη του μεγαλειώδους Άστρου της Βηθλεέμ, έφεραν στον νου τους αμέσως την μεσσιανική προφητεία του προγόνου τους, Πέρση, Βαλαάμ ο οποίος είχε προφητέψει την Γέννηση του Χριστού με τα εξής λόγια:

 «Ένα αστέρι θα ανατείλει από τον Ιακώβ, ραβδί ηγεμονικό θα υψωθεί απ' τον Ισραήλ, που θα χτυπήσει τα μηλίγγια της Μωάβ και την κορφή του κεφαλιού όλων του Σηθ των απογόνων». Η προφητεία αυτή διατηρήθηκε στη μνήμη των ανθρώπων και πέρασε από γενιά σε γενιά.

Έτσι, οι Ανατολίτες σοφοί που ανέμεναν την εκπλήρωση της προφητείας και την έλευση ενός μεγάλου Βασιλιά, που όπως έλεγαν οι προφητείες έμελλε να εξουσιάσει όλες τις φυλές τη γης, όταν αντίκρυσαν το Άστρο ήταν σίγουροι πως το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει.

Σύμφωνα με την παράδοση, λοιπόν, οι τρεις Μάγοι, ξεκίνησαν το μακρινό ταξίδι τους εξοπλισμένοι με τα πιο πολύτιμα δώρα που οι χώρες του είχαν σε αφθονία, δηλαδή τον χρυσό, το λιβάνι και το μύρο. Η επιλογή των δώρων φυσικά δεν ήταν τυχαία. 

Ο χρυσός είναι το κατεξοχήν σύμβολο των Βασιλιάδων, το λιβάνι των Αρχιερέων και το μύρο της Προφητείας αλλά και της Θυσίας. Έτσι, τα Τίμια Δώρα συμβολίζουν και τα τρία αξιώματα του Χριστού, δηλαδή το Βασιλικό, το Αρχιερατικό και το Προφητικό αξίωμα.

Το μύρο συμβολίζει, επίσης, και προεικονίζει την Θυσία του Χριστού για την σωτηρία των ανθρώπων.Η αυθεντικότητα των Τιμίων Δώρων στηρίζεται στις αναφορές των πηγών, των Ευαγγελίων και στην παράδοση της Εκκλησίας μας. Εκείνο όμως πού ακράδαντα βεβαιώνει την αυθεντικότητα των Τιμίων Δώρων είναι ή άρρητη ευωδία που αυτά αδιαλείπτως αναδίδουν καθώς και η πλούσια ιαματική και θαυματουργική χάρις που μέχρι τις μέρες μας αναβλύζουν. (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: