24 Οκτωβρίου, 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗ ΧΙΛΗ


Στα οδοφράγματα βρίσκονται εδώ και εβδομάδες οι πολίτες της Χιλής, διεκδικώντας δομικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει τέτοιο κύμα βίας από τη σκοτεινή εποχή της επιβολής του πραξικοπήματος του στρατηγού Πινοτσέτ.

Έπειτα από μια μικρή ανάπαυλα οι Χιλιανοί κατέβηκαν εκ νέου στους δρόμους παρά την εμφανή υποχώρηση του προέδρου της Χιλιανής Δημοκρατίας Σεμπαστιάν Πινιέρα. Η μετωπική σύγκρουση δεν θα αργήσει, εάν η εξουσία επιλέξει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με κατασταλτικά μέτρα, χωρίς ριζικές και άμεσα αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις.

O πρόεδρος Πινιέρα για να κατευνάσει το πλήθος αναγκάστηκε να εξαγγείλει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες της χώρας του, προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις σε όλη τη Χιλή που στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την οικονομική κρίση, έχουν απέναντί τους χιλιάδες αστυνομικούς, με τους οποίους συγκρούονται καθημερινά. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο: «Δεν πάει άλλο!». 

Μέσα σε λίγες ημέρες η Χιλή μετατράπηκε σε ένα απέραντο πεδίο σύγκρουσης, γεγονός που ανάγκασε τον Πινιέρα να απευθύνει έκκληση στην αντιπολίτευση για συνεργασία, ώστε να αναζητήσουν από κοινού λύση στη σοβαρή κοινωνική διάσταση του θέματος.

Αφορμή για την κοινωνική κατακραυγή στάθηκε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό. Ένα μέτρο το οποίο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω. Το κακό όμως είχε γίνει. Η οργή του λαού είχε ξεχειλίσει.

«Χιλή αφυπνίσου» είναι το σύνθημα που ακούγεται στους δρόμους της χώρας, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες διαδηλωτές κρατούν στα χέρια τους κατσαρόλες και τις χτυπούν, ως δείγμα ειρηνικής διαμαρτυρίας, παρά τους 9.400 στρατιώτες που έχουν απέναντί τους.«Η κατάσταση είναι τόσο νέα και βίαιη, που η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. 

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αποτελεί έκφραση αυτής της αδυναμίας» λέει ο Ρομπέρτο Μέντεζ, εμπειρογνώμων στα οικονομικά στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο της Χιλής. Από το 1987, δηλαδή την εποχή της δικτατορίας, δεν έχουν εμφανιστεί τανκς στους δρόμους της Χιλής για να επαναφέρουν τη δημόσια τάξη. 

«Ο πρόεδρος προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά με βενζίνη. Με στρατιώτες στους δρόμους δεν μπορεί να επιβάλει διάλογο» έγραψε στο Twitter η πρώην επικεφαλής των φοιτητικών αναταραχών και σήμερα βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής Καμίλα Βαλέχος.

Η Μαρία Λάγκος, διευθύντρια του μη κυβερνητικού Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Latinobarometro, ανέφερε: «Η κυβέρνηση έστειλε τον στρατό στους δρόμους, αν και γνώριζε ότι οι στρατιώτες δεν θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την τάξη. Οι Χιλιανοί δεν φοβούνται πια τον στρατό και του εναντιώνονται».

Μέτρα υπέρ του λαού
Τα κοινωνικά προβλήματα στη Χιλή είναι τόσο διογκωμένα, που η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πολλές αλλαγές σε θέματα όπως υγείας, πρόνοιας, εγκληματικότητας. «Υπάρχουν προβλήματα με τις συντάξεις, την υγεία και την αύξηση της εγκληματικότητας. 

Υπάρχουν σκάνδαλα διαφθοράς στην πολιτική, στην οικονομία, στον στρατό» επισημαίνει ο οικονομολόγος Ρομπέρτο Μεντέζ. «Νομίζω ότι επρόκειτο για ξέσπασμα θυμού αλλά όχι για εμφάνιση κάποιου πολιτικού κινήματος». Αντίθετη άποψη έχει η διευθύντρια του Latinobarometro Μάρτα Λάγκος, η οποία κάνει λόγο για «εξέγερση», που θα οδηγήσει «σε τροποποίηση του Συντάγματος».

Ο Μανουέλ Χοσέ Οσαντόν, γερουσιαστής στη χιλιανή Γερουσία και μέλος του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του προέδρου Πινιέρα, ασκεί αυτοκριτική. «Δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια απέναντι στη δυσαρέσκεια του λαού. Οι άνθρωποι χτυπούν κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν και να στείλουν ένα μήνυμα σε όλους μας. 

Είδα τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν την πολιτική μας και θέλουν να δηλώσουν ότι υπάρχει αδικία και ανισότητα. Καταδικάζω τη βία, αλλά πρέπει να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική ειρήνη».

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πινιέρα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λαϊκών τάξεων.Μεταξύ άλλων, εξήγγειλε αύξηση της κατώτατης σύνταξης και του κατώτατου ημερομισθίου, μείωση των τιμών φαρμάκων, αύξηση των φόρων στους πλουσίους και μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και των μισθών δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: