21 Σεπτεμβρίου, 2019

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ "ΣΠΡΩΧΤΗΚΕ ΣΤΟ ΟΡΙΟ"


Η αστυνομική δύναμη του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στα όρια της ικανότητάς της, καθώς αγωνίζεται να περιορίσει τις επιπτώσεις από μια πολιτική κρίση που τώρα υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Αυτή η ειλικρινής ανάλυση δόθηκε από έναν πολύ ανώτερο αστυνομικό σε μια ανεπίσημα ενημέρωση σε διεθνείς δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου και του Στίβεν Μακντόναελ του BBC.

Πριν από ένα μήνα η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ήταν βέβαιη ότι είχε την κατάσταση στην πόλη τους υπό έλεγχο. Είχαν αλλάξει τακτική, ένιωθαν ότι είχαν διαδηλωτές που είχαν τρέξει και είπαν ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη για την παρέμβαση του Πεκίνου. Ωστόσο, τώρα ωθείται στο όριο του τι μπορούν να επιτύχουν με τους πόρους που έχουν. 

Το κίνημα διαμαρτυρίας μετατοπίστηκε, φέρνοντας ακραίες προκλήσεις για τους επικεφαλής. Αρχικά υπήρχαν ειρηνικές πορείες που εναντιώθηκαν σε ένα σχέδιο που επέτρεπε την έκδοση στα δικαστήρια της ηπειρωτικής Κίνας.Μετά ήρθε σε μάχες δρόμου μεταξύ της αστυνομίας ταραχών και των μαύρων διαδηλωτών απαιτώντας καθολική ψηφοφορία και μια ανεξάρτητη έρευνα για ισχυρισμούς αστυνομικής συμπαιγνίας με το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που η αστυνομία έχει επανειλημμένα εναντιωθεί.

Σε μια ενημέρωση που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες στο αρχηγείο της αστυνομίας, ένας ανώτερος αξιωματικός είπε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων: «αν κλιμακωνόταν περισσότερο θα τρώγαμε σε άλλους τομείς της αστυνόμευσης. Είμαστε στο όριο, αλλά το διαχειριζόμαστε. "Ανέφερε ότι η στρατολόγηση είχε μειωθεί σημαντικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς κλιμακώθηκαν οι διαμαρτυρίες και επικρίθηκαν οι αρχές για αυτό που θεωρήθηκε βαριά απάντηση, αλλά ότι οι αριθμοί είχαν επανέλθει τον Αύγουστο.

Είπε ότι είχε πει στους αξιωματικούς της γραμμής να διατηρήσουν το ηθικό, επειδή μόνο η υπηρεσία τους κατάφερε να σώσει αυτή την πόλη από το χάος και την καταστροφή. "Προσπαθώ να πείσω τους αξιωματικούς ότι είμαστε οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να προστατεύσουν το Χονγκ Κονγκ σε αυτή την συγκυρία". Οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ είναι κυρίως νέοι που ανησυχούν για το μέλλον τους. Τα αιτήματά τους έχουν πλέον επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνουν γνήσια καθολική ψηφοφορία και έρευνα για την αστυνομική συμπεριφορά

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν ειρηνικά, αλλά οι εβδομάδες που έχουν φθαρεί στη βία κλιμακώθηκαν. Η υποτιθέμενη εμπλοκή συμμοριών και μυστικών αστυνομικών έχει οδηγήσει σε φόβο, δυσπιστία και καχυποψία.Το Χονγκ Κονγκ είναι μέρος της Κίνας, αλλά απολαμβάνει "ειδικές ελευθερίες". Αυτά έχουν οριστεί να λήγουν σε 2047, και πολλοί στο Χονγκ Κονγκ δεν θέλουν να γίνουν "μια άλλη κινεζική πόλη".

Ερωτήθηκε για μια έκθεση της διεθνούς αμνηστίας που κατηγορεί την αστυνομία για βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και άλλες καταχρήσεις, ο ανώτερος αξιωματικός ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί ήταν εντελώς αβάσιμοι, ότι η έκθεση βασίστηκε σε ανώνυμες πηγές και ότι η Αμνηστία θα έπρεπε να είχε έρθει σε αυτούς με οποιαδήποτε καταγγελίες που είχαν λάβει.Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Παρασκευή, αναγνώρισε ότι "σε οποιαδήποτε παρατεταμένη κατάσταση θα ήμουν ανέντιμος αν έλεγα ότι κανείς δεν έχει υπερβεί τη γραμμή".

Όταν πρόκειται για ισχυρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης ότι οι "ξένες δυνάμεις" ευθύνονται για τις ολοένα πιο μαχητικές και καταστρεπτικές τακτικές που χρησιμοποιούνται από ορισμένους διαδηλωτές, ανέφερε ότι οι τοπικοί άνθρωποι φταίνε, αλλά ότι ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την ανταλλαγή συναλλαγών το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Χονγκ Κονγκ θα ενθάρρυνε μόνο τη βία.

Κατηγόρησε τους δασκάλους για τη διασπορά της ιδέας στο μυαλό των μαθητών ότι ήταν εντάξει να παραβείτε το νόμο για έναν καλό σκοπό.Η δημοσκόπηση στο Χονγκ Κονγκ φαίνεται να δείχνει ότι η φήμη αυτού του κάποτε εξαιρετικά σεβαστού Ιδρύματος επιβολής του νόμου έχει καταρρεύσει τους τελευταίους μήνες με τακτικές σκηνές της αστυνομίας που περιβάλλονται από μέλη του κοινού φωνάζοντας κακοποίηση.

Αυτός ο αξιωματικός είπε ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί ήταν "σαστίστηκαν από το βαθμό της εχθρότητας" εναντίον τους και ότι "...Οποιαδήποτε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα έχουμε ήδη κοιτάμε μπροστά μετά από αυτή την κρίση και τον τρόπο με τον οποίο διορθώσουμε τις σχέσεις με την Κοινότητα. 

Αυτά τα πράγματα βρίσκονται ήδη στον αγωγό...Να μας έχεις εμπιστοσύνη. Είμαστε μια πολύ καλή αστυνομική δύναμη. "Είπε ότι η δύναμη, μία από τις παλαιότερες της Ασίας, επωφελήθηκε από 175 χρόνια μάθησης, μεταξύ άλλων και από τα λάθη τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: