23 Απριλίου, 2019

ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΙΣΟΨΗΦΙΑ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ

 

O υποψήφιος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία, Στέβο Πενταρόφσκι, κέρδισε με διαφορά 0,2% τον πρώτο γύρο των εκλογών και θα αναμετρηθεί με την εκλεκτή της αντιπολίτευσης στις 5 Μαΐου. Ρυθμιστικό ρόλο θα έχει η αλβανική μειονότητα.

Απόρροια του διχασμού που έχει προκαλέσει στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία η συμφωνία των Πρεσπών, ήταν το αποτέλεσμα των προχθεσινών προεδρικών εκλογών: ο φιλοδυτικός υποψήφιος πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι.

Ο οποίος υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, σημείωσε μικρό προβάδισμα μόλις 0,2% (42,7% έναντι 42,5%) έναντι της εκλεκτής της αντιπολίτευσης Γκορντάνα Σιλιανόφσκα-Ντάφκοβα. Ρόλο ρυθμιστή στον δεύτερο γύρο της 5ης Μαΐου θα έχει η αλβανική μειονότητα.

Καθώς ο υποψήφιος του δεύτερου μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, Μπλέριμ Ρέκα, τερμάτισε τρίτος με 10,4%. Προϋπόθεση πάντως για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει το 40% και την περασμένη Κυριακή δεν ξεπέρασε το 41,9%.

Σε αντίθετη περίπτωση θα ακυρωθεί το αποτέλεσμα και θα διεξαχθούν νέες εκλογές.Η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πόλωσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και η συμφωνία των Πρεσπών επισκίασε όλα τα άλλα θέματα στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Και αυτό σε μια χώρα που η ανεργία φτάνει το 20% και 400.000 κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους νέοι, έχουν μεταναστεύσει. «Είμαι πεπεισμένος ότι μετά τον δεύτερο γύρο θα αποκτήσουμε έναν φιλοευρωπαίο πρόεδρο στη χώρα», είπε ο Ζάεφ σε μια έμμεση αιχμή στον απερχόμενο Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος επιχείρησε να τορπιλίσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν πάντως ότι η αδιαφορία του εκλογικού σώματος για συμμετοχή στις εκλογές απηχεί ακριβώς την απογοήτευση των πολιτών για την αδυναμία της κυβέρνησης να προσελκύσει δημόσιες επενδύσεις και να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία.

«Πιστεύω ότι θα κερδίσω τις εκλογές και θα γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Μακεδονίας», είπε από την πλευρά της η υποψήφια της αντιπολίτευσης.

Η προεδρία στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένας θώκος με διακοσμητικές αρμοδιότητες, αν και ο ανώτατος άρχοντας είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και υπογράφει τους νόμους της Βουλής.

Η άρνηση του Ιβάνοφ να υπογράψει κάποιες από τις αποφάσεις του σώματος οδήγησαν σε καθυστέρηση στην εφαρμογή καίριων νόμων, ειδικά εκείνου που αφορούσε τη χρήση της αλβανικής γλώσσας, 18 χρόνια αφότου η αλβανική μειονότητα λίγο έλειψε να εξωθήσει τη γειτονική χώρα στον εμφύλιο πόλεμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: