14 Ιανουαρίου, 2019

ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Αμείλικτα ερωτηματικά για την αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης, αφήνει η επιστολή του γνωστού δικηγόρου Νίκου Κληρίδη – αδελφού του Γ. Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη – διά της οποία δίνει εξηγήσεις που του ζητήθηκαν από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Μετά από σχετική επιστολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο βρέθηκε εκτεθειμένο μετά από ανάρτηση του κ. Κληρίδη, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την οποία κατηγορούσε το Δικαστικό Σώμα ότι ελέγχεται από συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία.

Η επιστολή Κληρίδη που φαίνεται να τεκμηριώνει με στοιχεία τους ισχυρισμούς και τις καταγγελίες του περί διαπλοκής άναψε φωτιές στον νομικό κόσμο και έθεσε υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία και τη διαφάνεια της δικαστικής εξουσίας.

Στην εξασέλιδη επιστολή του στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, ο Νίκος Κληρίδης παραθέτει την άμεση ή έμμεση συγγενική και εργασιακή σχέση δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου με το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη & Πολυβίου. 

Το οποίο μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και το κούρεμα των καταθέσεων, εκπροσωπεί τις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο Νίκος Κληρίδης στην επιστολή του, ζητά τη διεξαγωγή στατιστικής έρευνας η οποία όπως αναφέρει, «θα καταδείξει ότι σε συντριπτικά ποσοστά, τα οποία ίσως να φτάνουν και το 98%, τα δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις αποκλειστικά υπέρ της Τράπεζας Κύπρου».

Αναφέρεται επίσης σε συγκεκριμένα ονόματα δικαστών του Ανωτάτου και συγγενών τους για να καταδείξει το μέγεθος της διαπλοκής. Συγκεκριμένα:

-Στέλιος Ναθαναήλ (δικαστής Ανωτάτου): Θυγατέρα και γαμπρός δικηγόροι εργοδοτούμενοι στο γραφείο Χρυσαφίνη & Πολυβίου.

-Λ.Παρπαρίνος (δικαστής Ανωτάτου):Θυγατέρα δικηγόρος εργοδοτούμενη στο γραφείο Χ&Π.

-Α.Κραμβής (πρώην δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου): Υιός δικηγόρος στο γραφείο Χ&Π, γαμπρός του κ. Πολυβίου (νυμφευμένος με την κόρη του).

-Μ.Χριστοδούλου (δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου):Ο υιός της συζύγου του (επίσης δικαστού στο Επαρχιακό Δικαστήριο) Στάλως Χατζηγιάννη είναι εργοδοτούμενος στο γραφείο Χ&Π.

-Λεμονιά Καουτζιάνη (πρώην δικαστής Επαρχιακού Δικαστηρίου): Θυγατέρα της είναι εργοδοτούμενη στο γραφείο Χ&Π.

-Κ.Παμπαλλής (δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου):Εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο Χ&Π.

-Α.Λιάτσος (δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου):Η σύζυγός του εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο του Χρ. Τριανταφυλλίδη, πρώτου ξαδέλφου της συζύγου του Πολυβίου.

-Τεύκρος Οικονόμου (δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου):Η σύζυγός του ήταν ανώτερη υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου και αφυπηρέτησε πρόσφατα. 

Ο κ. Οικονόμου συμμετείχε στην αθωωτική απόφαση κατά πλειοψηφίας που εξεδόθη στις εφέσεις 2/2018 και 3/2018 και αθώωσε τον Ανδρέα Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου στις κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς.

-Ο Χρ. Τριανταφυλλίδης, Δικηγόρος του Ανδρέα Ηλιάδη, διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, είναι πρώτος ξάδελφος της συζύγου του Πόλυ Πολυβίου, Γεωργίας, που είναι κόρη του μ. Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, πρώην διοικητή της Τράπεζας Κύπρου και αδελφού του πατέρα του Μ. Τριανταφυλλίδη, τέως προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

Ο Δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης δικηγορούσε για δεκαετίες ενώπιον του πατρός του, τέως προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη. Η απόφαση Τάκης Φωτιάδης vs Φώτος Φωτιάδης είναι η κλασική περίπτωση στην οποία ο πατέρας Μ. Τριανταφυλλίδης δικαίωσε τον υιό του Χρίστο.

-Ο Α. Κραμβής, (τέως δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου): Ενώ ήταν εν ενέργεια δικαστής διορίστηκε στη λεγόμενη επιτροπή έρευνας της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. 

Ο κ. Κραμβής είναι συμπέθερος του Π. Πολυβίου, αφού ο γιος του είναι παντρεμένος με την κόρη του Πολυβίου, και οι δύο τους εργάζονται στο γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου που εκπροσωπεί την Τράπεζα Κύπρου από ιδρύσεώς της. 

Εξάλλου, ο Α. Κραμβής εξεδίκασε ως μέλος του Εφετείου την έφεση του Nicholas που αργότερα προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Κύπρο για μη αμερόληπτη δίκη λόγω της συγγενικής σχέσης του Α. Κραμβή με τον δικηγόρο της Τράπεζας Κύπρου Π. Πολυβίου.

Από τη ριπή των καταγγελιών του Νίκου Κληρίδη δεν έλειπε και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτος, ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τα όσα σοβαρά του καταλογίζονται.

Στην επιστολή του ο κ. Κληρίδης αναφέρεται σε αποζημιώσεις για αξιόγραφα στην αδελφή και θυγατέρα του Μ. Νικολάτου, όπου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός διευθετήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου και ακολούθως η αγωγή αποσύρθηκε.

Ο Νίκος Κληρίδης καταγγέλλει επίσης συμμετοχή δικαστών Ανωτάτου Δικαστηρίου σε πρόσφατες ποινικές εφέσεις που σχετίζονται με την Τράπεζα Κύπρου και στελέχη της ως κατηγορουμένων.

Ο Πόλυς Πολυβίου το γραφείο του οποίου βρίσκεται στο στόχαστρο των καταγγελιών του Νίκου Κληρίδη, «επί του παρόντος δεν σχολιάζει και δεν τοποθετείται». 

Σε αντίθεση με τον δικηγόρο Κρις Τριανταφυλλίδη ο οποίος με ανακοίνωση του σημειώνει ότι το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής είναι «χαμηλού, απαράδεκτου και επαίσχυντου επιπέδου», διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα «επανέλθει».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα καταγγέλλει ο αδελφός του, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης περιορίστηκε να πει ότι παρακολουθεί τα όσα εκτυλίσσονται, χωρίς όμως να επιθυμεί να παρέμβει, υποδεικνύοντας ότι θα το κάνει «εάν το κρίνει αναγκαίο».

Τα γεγονότα παρακολουθεί και η Κυβέρνηση, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι «το θέμα πρώτα από όλα θα πρέπει να απασχολήσει τη Νομική Υπηρεσία. 

Και τον ίδιο τον νομικό κόσμο που έχει και τις δικές του ανεξάρτητες δομές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα ασχοληθούν με το όλο ζήτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: