16 Ιανουαρίου, 2019

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Τελευταία ενημέρωση: 16-1-2019
–Κορυφώνεται η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα κορυφωθεί αργά το βράδυ με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, για να ολοκληρωθεί με ονομαστική φανερή ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Η έναρξη της συζήτησης την Τρίτη έγινε σε υψηλούς τόνους και εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πρώτο πλάνο της αντιπαράθεσης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας ζήτησε «καθαρές λύσεις» και κάλεσε τους βουλευτές να επιδείξουν «στάση ευθύνης», υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια». 

Εξέφρασε παράλληλα την διαφωνία του με την επιλογή του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δηλώνοντας όμως ότι σέβεται την επιλογή του, ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «ενορχηστρώνει αθλιότητες», κάνοντας λόγο για «πογκρόμ επιθέσεων, απειλών και τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον» και να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «συνεργούς» τους Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο και «φαρσοκωμωδία» την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. 

«Με το Σκοπιανό εκχωρείτε, με τη σιωπηλή ανοχή του κ. Καμμένου, τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα… Ο κ. Καμμένος τώρα σκίζει τα ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας. 

Ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο τη στήριξε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

–Brexit: Ήττα με 230 ψήφους διαφορά 
για τη Μέι. Πρόταση μομφής από Κόρμπιν

Βαριά ήττα -όπως άλλωστε αναμενόταν και παρά την αναβολή της ψηφοφορίας για έναν μήνα- γνώρισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με το βρετανικό κοινοβούλιο να καταψηφίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Μόλις 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ 432 την καταψήφισαν.

Στην πρώτη της δήλωση, η κ. Μέι είπε ότι «το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει», ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ε.Ε. Επεσήμανε, δε, πως πρέπει να επιβεβαιωθεί εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τονίζοντας πως σε αυτήν την περίπτωση, η ίδια θα συναντηθεί με τους εταίρους.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και ενώ τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης παραμένουν ασαφή, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη. 

«Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Κατά τον κ. Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η κ. Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την Ε.Ε.

–Γ. Αμυράς: Το Ποτάμι θα καταψηφίσει 
ή θα απόσχει από την ψηφοφορία για τις Πρέσπες

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις για τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκονται οι βουλευτές του Ποταμιού, όπως ανέφερε ο Γιώργος Αμυράς, προσθέτοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα σήμερα.

Μιλώντας στον Ant1 ο βουλευτής του Ποταμιού είπε ότι υπάρχουν δύο σκέψεις: «Η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία».

Ο ίδιος κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να πάει στη Συμφωνία με τους 151 βουλευτές που έχει για την ψήφο εμπιστοσύνης». «Ας φανερώσει, αν έχει, τις κρυφές του καβάτζες ο Τσίπρας» πρόσθεσε.

Ο κ. Αμυράς ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι είναι κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως «δεν γίνεται με ‘ολίγη’ από Ποτάμι ο Τσίπρας να παραμένει Πρωθυπουργός και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

–Θεσσαλονίκη: Αφίσες με βουλευτές που 
θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Αφίσες με τα πρόσωπα βουλευτών οι οποίοι προτίθενται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναρτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε κεντρικά σημεία πόλεων της Βόρειας Ελλάδας.

Πρόκειται για παρεμβάσεις πολιτών που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών και όπως αναφέρει το thestival. gr., κατάφεραν να τοποθετήσουν αφίσες ακόμη και στις εισόδους των πολιτικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στις οδούς Εγνατία και Αριστοτέλους.

–Επεισόδια στο ΧΥΤΑ Γραμματικού
Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, όταν πήγαν στο σημείο απορριμματοφόρα για να αδειάσουν σκουπίδια.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην λειτουργία του ΧΥΤΑ, έστησαν οδοφράγματα με αυτοκίνητα και διάφορα αντικείμενα για να μην περάσουν τα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Στο σημείο έφτασαν περιπολικά και δύο τζιπ της ΟΠΚΕ, ωστόσο σύμφωνα με την αστυνομία, οι συγκεντρωθέντες άρχισαν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς.

–Ν. Βούτσης για συμφωνία των Πρεσπών: 
Δεν υπάρχει καμία βιασύνη

«Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν είναι υποχρέωση εκ του συντάγματος, θα πρέπει να περάσει με 151 ψήφους για να είναι ισχυρή, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς τους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρχει ζήτημα περιορισμένης ισχύος, όπως εξήγησε.

«Στην περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές κανείς από τους διεθνείς οργανισμούς δεν πρόκειται να θέσει θέμα μη ισχύος, αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει, γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι «εμείς τους βγάζουμε 149» (σ.σ. τους βουλευτές οι οποίοι προτίθενται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών), ο κ. Βούτσης απάντησε «αφήστε με να χαμογελώ περισσότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: