11 Ιανουαρίου, 2019

ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΚΑΙ «ΒΛΕΠΕΙ» ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΤΡΑΜΠ

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο του ταξίδι αργότερα αυτό το μήνα για να παρευρεθεί στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός στην Ελβετία.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης μερικής αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους (shutdown) και αναμενόταν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης.

«Λόγω της αδιαλλαξίας των Δημοκρατικών για την ασφάλεια των συνόρων και για τη μεγάλη σημασία της ασφάλειας του έθνους μας, με κάθε σεβασμό ακυρώνω το ιδιαίτερα σημαντικό ταξίδι μου στο Νταβός της Ελβετίας για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ», ανέφερε ο Τραμπ με tweet του.

Στο μεταξύ, σε πλήρες αδιέξοδο παραμένει το ομοσπονδιακό Κογκρέσο ως προς τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, με τον Αμερικανό πρόεδρο να μεταβαίνει την Πέμπτη στα σύνορα στο πλαίσιο της επικοινωνιακής του προσπάθειας να κερδίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και να ασκήσει πιέσεις στους Δημοκρατικούς να χρηματοδοτήσουν το τείχος που θέλει να κατασκευάσει.

Προτού αναχωρήσει μάλιστα από την Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που θα του επέτρεπε να παρακάμψει το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του τείχους, που είναι άλλωστε και το ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει την μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Είτε θα έχουμε μια νίκη, να καταλήξουμε σε κάποιον συμβιβασμό, διότι νομίζω ο συμβιβασμός είναι μια νίκη για όλους, ή θα κηρύξω κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος λίγο προτού πετάξει από την Ουάσιγκτον για το Τέξας.

Είχε προηγηθεί μια ημέρα πριν, η συνάντησή του με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών του Κογκρέσου, η οποία απλά επιβεβαίωσε το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η συνάντησή του με τους Δημοκρατικούς ηγέτες στο Κογκρέσο που είχε στόχο τον τερματισμό της αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους (shutdown) ήταν «ένα απόλυτο χάσιμο χρόνου».

«Ρώτησα τι θα συμβεί σε 30 μέρες αν γρήγορα επαναφέρω τη λειτουργία, πρόκειται να εγκρίνετε την Ασφάλεια των Συνόρων, που περιλαμβάνει ένα Τείχος ή ένα Τείχος από χάλυβα; Η Νάνσυ είπε ΟΧΙ. Είπα χαίρετε, τίποτα άλλο δεν έχει αποτέλεσμα», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ο κ. Τραμπ αποχώρησε από τη συνάντηση όταν εκείνοι του είπαν ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν το τείχος.«Ρώτησε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι ‘Θα συμφωνήσετε με το τείχος μου;’ Εκείνη απάντησε όχι.

Και αμέσως σηκώθηκε και είπε ‘Τότε δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε’ και αποχώρησε. Ξανά, είδαμε μια έκρηξη θυμού επειδή δεν μπόρεσε να επιβάλει την άποψή του», είπε ο Σούμερ στους δημοσιογράφους έξω από το Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε στους ηγέτες των Δημοκρατικών ότι ‘δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς το τείχος’», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Επρόκειτο για την τρίτη δικομματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα, και ενώ όλες οι συναντήσεις δεν παρήγαγαν κάποιο αποτέλεσμα. Ηταν συντομότερη συνάντηση από τις προηγούμενες, καθώς οι διαβουλεύσεις διήρκησαν περίπου 30 λεπτά.

Στη δικομματική συνάντηση μίλησαν κυρίως η Πελόζι, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ο Τραμπ, ο Πενς και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του και κατά τη διάρκεια συνάντησης με γεύμα που έγινε με τη συμμετοχή Ρεπουμπλικανών από τη Γερουσία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικανοί που είναι μέλη του Κογκρέσου έχουν συνταχθεί και παραμένουν ενωμένοι πίσω από τη δική του στάση, παρά το γεγονός ότι αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ασκούν πιέσεις για τον τερματισμό του «shutdown» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εάν αξιολογηθούν μαζί, οι δύο συναντήσεις δηλώνουν ότι η μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που σήμερα εισέρχεται στην 21η ημέρα, θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα μέσα στον Ιανουάριο.

Η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ έχει καταγραφεί στη δεκαετία του 1990, οπότε και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές για 21 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: