16 Ιανουαρίου, 2019

Ο ΤΡΑΜΠ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε διάφορες ιδιωτικές συζητήσεις που είχε μέσα στο 2018 με συνεργάτες του εξέφρασε την βούληση να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το ΝΑΤΟ.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «New York Times» επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά τις ημέρες κοντά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι. 

Ο Τραμπ είπε στους κορυφαίους συμβούλους του στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας ότι δεν βλέπει κανένα νόημα στην ύπαρξη της στρατιωτικής αυτής Συμμαχίας.

Εκείνη την περίοδο, η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, που περιελάμβανε τον Τζιμ Μάτις (που ήταν ο υπουργός Αμυνας) και τον Τζον Μπόλτον (τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας).

Έδωσε μάχη προκειμένου να παραμείνει η αμερικανική στρατηγική ως είχε χωρίς να γίνει κάποια αναφορά σε απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, κάτι που θα μείωνε την επιρροή της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη και θα ενίσχυε τον ρόλο της Ρωσίας.

Πλέον, η κατ’ επανάληψη διατυπωμένη επιθυμία του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ εγείρει νέες ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων του τομέα της Εθνικής Ασφάλειας εν μέσω μάλιστα και των αποκαλύψεων ότι:

Ο Τραμπ έκανε προσπάθειες να αποκρύπτει ακόμα και από τους συνεργάτες του το τι έλεγε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους.

Μια κίνηση για αποχώρηση από τη Συμμαχία, που υπάρχει από το 1949, «θα ήταν ένα από τα πιο επιζήμια πράγματα που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε πρόεδρος στα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε η Mισέλ Φλουρνόι (Michele Flournoy), αναπληρωτής υπουργός Αμυνας επί θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Θα καταστρέψει 70 χρόνια εργασίας σε πολλαπλές κυβερνήσεις, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, για να δημιουργηθεί ίσως η πιο ισχυρή και συμφέρουσα Συμμαχία στην Ιστορία», δήλωσε η κ. Φλουρνόι. «Θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που θα μπορούσε ποτέ να ονειρευθεί ο Πούτιν».

Ο ομογενής ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι μια αμερικανική απόσυρση από τη Συμμαχία θα ήταν «ένα γεωπολιτικό λάθος επικών διαστάσεων.

«Ακόμη και η συζήτηση της ιδέας της αποχώρησης από το ΝΑΤΟ -πόσο μάλλον να γίνει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα πραγματικά- θα ήταν το δώρο του αιώνα για τον Πούτιν», δήλωσε ο ναύαρχος Σταυρίδης.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συζήτησαν τις εσωτερικές και εξαιρετικά ευαίσθητες προσπάθειες διατήρησης της στρατιωτικής Συμμαχίας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, αφότου του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές του εν λόγω δημοσιεύματος, απάντησε ότι επικαλούμενος τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Τραμπ τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με τις οποίες η δέσμευση των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ είναι «πολύ δυνατή» και ότι η Συμμαχία είναι «πολύ ισχυρή».

Οι αξιωματούχοι του τομέα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην υπονόμευση της αλληλεγγύης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. 

Στόχος της ήταν να ανατρέψει το ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρεί η Μόσχα ως απειλή. Η εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και οι προσπάθειές της να αποτρέψει την είσοδο των πρώην κρατών-δορυφόρων της στη Συμμαχία είχαν ως στόχο να αποδυναμώσουν αυτό που βλέπει ως εχθρό δίπλα στην πόρτα, ανέφεραν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Με ένα αποδυναμωμένο ΝΑΤΟ, είπαν, ο κ. Πούτιν θα είχε περισσότερη ελευθερία να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί, δημιουργώντας τη Ρωσία ως αντίβαρο στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: