18 Ιανουαρίου, 2019

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση: 18-1-2019
–Μαξίμου/Ν.Δ.:Νέο πεδίο αντιπαράθεσης η ρηματική διακοίνωση.Νέα πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τη ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφέρει «μακεδονικό λαό» σημειώνουν κύκλοι της Πειραιώς. «Σκίζει η φαντασία» της Ν.Δ. αντιτείνουν πηγές του Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν πως η διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας πως «με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, από την Πειραιώς «το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά».

–Ποτάμι: Ψήφος κατά συνείδηση – Πρέπει να λυθεί το Σκοπιάνο
Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία, τονίζεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, αναφέροντας ωστόσο ότι παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι «το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα».

Παράλληλα, το Ποτάμι ανέφερε πως η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κινήματος, «το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε».

Επιπλέον, στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το Ποτάμι αφήνει αιχμές για τη στάση του Σπύρου Δανέλλη, την οποία χαρακτηρίζει «πολιτικά ανήθικη».

–Ν. Βούτσης: Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στην 
Ολομέλεια το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων και ταυτόχρονα θα ψηφιστεί η στρατηγική διεκδίκησης, σε νομικό, διακρατικό, διακοινοβουλευτικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου «Σελίδες Κατοχής» του Σπύρου Κουζινόπουλου, στο οποίο ο συγγραφέας παρουσιάζει μαρτυρίες, αδημοσίευτα στοιχεία αλλά και ένα σπάνιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να φωτίσει πτυχές της σκοτεινής περιόδου της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι «η συζήτηση που γίνεται και θα ολοκληρωθεί την άλλη εβδομάδα σε σχέση και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφορά και στο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή και το ρόλο των Βαλκανίων στην Ε.Ε.».

– Θεσσαλονίκη: Καραμπόλα στον 
περιφερειακό με πάνω από 10 αυτοκίνητα

Μεγάλη καραμπόλα με εμπλοκή άνω των 10 αυτοκινήτων έχει σημειωθεί στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, μετά το τούνελ της Τούμπας στο ρεύμα προς δυτικά, χωρίς να έχει αναφερθεί τραυματισμός.

Οι διαδοχικές συγκρούσεις, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, πιθανότητα προκλήθηκαν λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο υλικές ζημιές και στο σημείο καταφθάνουν περιπολικά της Τροχαίας για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία και να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης των οχημάτων από το οδόστρωμα.

–Συρία: Τέμενος που είχε μετατραπεί σε κέντρο 
διοίκησης του Ι.Κ. βομβάρδισε ο διεθνής συνασπισμός

Ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έπληξε τέμενος στην κοιλάδα του Ευφράτη, όπου μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν εγκαταστήσει κέντρο διοίκησης.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διεθνής συνασπισμός, το πλήγμα «ακριβείας» έγινε στην κοινότητα Σαφαφίγια, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, με αποτέλεσμα να «σκοτωθούν τρομοκράτες που ήγειραν άμεση απειλή για τους Σύρους εταίρους μας».

Οι χώροι λατρείας κανονικά προστατεύονται από τις συμβάσεις της Γενεύης. Ωστόσο «το Ι.Κ. συνεχίζει να παραβιάζει το δίκαιο για τις ένοπλες συρράξεις και να καταχράται προστατευόμενες κτιριακές δομές, όπως:

Νοσοκομεία και τεμένη, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουν το καθεστώς των προστατευόμενων κτηρίων», πρόσθεσε ο συνασπισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: