22 Δεκεμβρίου, 2018

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες και να ανοίγει το παιχνίδι, να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και μέσα από την πολύ καλή συνεργασία

Ιδιαίτερα στους τομείς υποδομών και ενέργειας αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή, πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε». δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών μετά τη λήξη της τετραμερούς συνόδου Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας Ρουμανίας στο Βελιγράδι.

«Η τετραμερής συνεργασία μας έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων ως μια περιοχή η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη και όχι ως μια περιοχή ”δεύτερης διαλογής” όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους. 

Τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης και αυτό δεν μπορεί παρά να περνά μέσα και από τη διεύρυνση της ΕΕ. 

Η βουλγαρική προεδρία έδωσε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της ατζέντας της Θεσσαλονίκης της ελληνικής προεδρίας το 2003 και δημιούργησε προϋποθέσεις για να μπορούμε να ξαναβάλουμε τα Βαλκάνια στο επίκεντρο» είπε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύουμε πως προτεραιότητα της ρουμανικής προεδρίας, πρέπει να είναι και η αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που δυστυχώς η αυστριακή προεδρία δεν προχώρησε ούτε κατά ένα βήμα. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε για πολύ στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε αλλά καρτ αρχές και αξίες όπως η αρχή της αλληλεγγύης. 

Οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη με τις άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μεταναστευτικό. 

Στη σύνοδο, με τη συμμετοχή, πέραν του Αλέξη Τσίπρα, των Μπόικο Μπορίσοφ (πρωθυπουργός Βουλγαρίας), Βιόριτσα Νταντσίλα (η πρωθυπουργός της Ρουμανίας) και του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις. 

Καθώς και η στενότερη συνεργασία των τεσσάρων χωρών- καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια σειρά από τα προωθούμενα από τις τέσσερις χώρες έργα σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί της διασυνδεσιμότητας και της ενέργειας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναδείχθηκε από την ελληνική πλευρά και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου εμπορίου, μεταφορών, τεχνολογίας και καινοτομίας, ενώ συζητήθηκε επίσης και το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2030.


Δεν υπάρχουν σχόλια: