08 Δεκεμβρίου, 2018

ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Δακρυγόνα χρησιμοποίησε κατά διαδηλωτών των «Κίτρινων Γιλέκων» που προσπαθούσαν να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι η αστυνομία, απωθώντας τους παράλληλα με ασπίδες. 

Πλήθος διαδηλωτών προσπάθησε αρχικά να κινηθεί στη λεωφόρο Champs-Elysees, κατευθυνόμενο προς το Ελιζέ, ωστόσο εμποδίστηκε από την αστυνομία.

Οπότε και τα «Κίτρινα Γιλέκα» διακορπίστηκαν σε παραδρόμους, προσπαθώντας να παρακάμψουν το φράγμα των αστυνομικών- που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα. Στο κέντρο της πόλης εκτιμάται πως έχουν συγκεντρωθεί περίπου 5.000 άτομα. 

Τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία είναι δρακόντεια. Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι έχει οδηγήσει σε 481 προσαγωγές, ενώ άλλα 211 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Η αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους σε ζώνες του κεντρικού Παρισιού, κάνοντας κατασχέσεις αντικειμένων όπως μάσκες αερίων κ.α, ακόμα και από δημοσιογράφους που τα έχουν για να καλύψουν πιθανές ταραχές, εάν προκύψουν.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει αναπτύξει 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ανά τη χώρα (8.000 εξ αυτών στο Παρίσι, συν 12 τεθωρακισμένα), για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως του Σαββάτου. 

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε σήμερα να είναι μια ημέρα χωρίς βία, ώστε ο διάλογος που άρχισε αυτή την εβδομάδα να συνεχιστεί υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρντ Φιλίπ, στην τηλεόραση. 

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνηση ανακαλεί τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, λόγω των αντιδράσεων- την πρώτη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης Μακρόν. 

Το Παρίσι παρουσίαζε την εικόνα πόλης- φαντάσματος το Σάββατο, με μουσεία και καταστήματα να παραμένουν κλειστά. Οι τουρίστες που κυκλοφορούν είναι λίγοι, και στους κατοίκους έχει συστηθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους, εάν είναι δυνατόν. 

Πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ ο Πύργος του Άιφελ και άλλα γνωστά μουσεία και αξιοθέατα δεν λειτουργούν. 

Πολλά καταστήματα έχουν επίσης κλείσει για την ημέρα, ενώ έχουν απομακρυνθεί από τους δρόμους αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «πολεμοφόδια» σε ταραχές. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι διαδηλώσεις καθοδηγούνται από ακροδεξιά και αναρχικά στοιχεία. Από πλευράς τους τα «Κίτρινα Γιλέκα» απαιτούν επιπλέον παραχωρήσεις από την κυβέρνηση, όπως χαμηλότερη φορολογία, υψηλότερο ελάχιστο μισθό, μικρότερα κόστη ενέργειας κ.α. 

Πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλύτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξείδι τους.

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση έκανε έκκληση στο δημοκρατικό συναίσθημα των πολιτών της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τα μηνύματα υπέρ μίας αλλαγής της κυβέρνησης, ή ακόμη και απομάκρυνσης του Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών, οι οποίοι όλο και συχνότερα τον κατηγορούν πως είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: