17 Νοεμβρίου, 2018

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΕΜΕΡ ΓΙΑ BREXIT

 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα πως οι Βρετανοί αξιωματούχοι που υποστήριξαν το Brexit έχουν στο εξής να επιλέξουν ανάμεσα στην «αποκήρυξη», αποδεχόμενοι το σχέδιο συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι, και την «οικονομική καταστροφή».

«Τι δείχνει το Brexit; Πως η αποχώρηση από την ευρωπαϊκή κοινή αγορά έχει υπέρογκο κόστος», δήλωσε ο υπουργός για τους υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ, με την ευκαιρία μιας διάσκεψης που διεξάγεται στο Παρίσι για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Υπάρχουν ψεύτες και ανεύθυνοι πολιτικοί στη Βρετανία οι οποίοι είπαν στον βρετανικό λαό πως το Brexit θα κατέληγε σε ένα καλύτερο αύριο», είπε.

«Η επιλογή για τους Βρετανούς πολιτικούς αξιωματούχους που τάχθηκαν υπέρ του Brexit είναι στο εξής ανάμεσα στην αποκήρυξη της παράλογης πολιτικής υπόσχεσής τους. 

Και την οικονομική καταστροφή της οποίας το πρώτο θύμα θα είναι ο βρετανικός λαός», είπε ο Λεμέρ, στη διάρκεια μιας παρέμβασης με την ευκαιρία ενός συνεδρίου για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ.

Η γαλλική προεδρία απέρριψε από την πλευρά της κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στην οποία κατέληξε το Λονδίνο με τον επικεφαλής των διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πλήρη επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζει το Μέγαρο των Ηλυσίων, χωρίς να αποκλείει ορισμένες περιθωριακές τροποποιήσεις μετά την εξέταση του κειμένου από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

«Σήμερα η οπτική είναι να μην επαναδιαπραγματευθούμε ένα κείμενο το οποίο ελπίζουμε πως τα δύο μέρη μπορούν να καταστήσουν αντικείμενο μιας αληθινής πολιτικής συμφωνίας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», σημειώνει το Ελιζέ.

Μια έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 25 Νοεμβρίου για την οριστικοποίηση και επισημοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Οι διαπραγματευτές από την πλευρά της ΕΕ φρόντισαν να υπάρχουν εγγυήσεις για όλα τα σημεία που ήταν σημαντικά για την ΕΕ», εκτίμησε το Ελιζέ, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο» το κείμενο.

Ορισμένα κράτη μέλη «διατύπωσαν ανησυχίες» για δύο σημεία, εκείνο της πρόσβασης των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και το θέμα του «δίκαιου ανταγωνισμού» όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές αμοιβαίων προϊόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: