16 Νοεμβρίου, 2018

ΟΧΙ» ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT ΛΕΕΙ Η ΜΕΪ

 

Μετά από μία θυελλώδη μέρα στο κοινοβούλιο και μπαράζ παραιτήσεων μελών της κυβέρνησης, η Τερέζα Μέι παραχώρησε συνέντευξη τύπου ξεκαθαρίζοντας πως λέει «όχι» σε αναστροφή του Brexit και σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Η Μέι απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει Brexit, καθώς όπως είπε, είναι καθήκον των πολιτικών να σεβαστούν την ψήφου του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα.

Ως εκ τούτου, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι δεδομένο ότι θα γίνει στις 29 Μαρτίου 2019.Επίσης, απέρριψε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς θα πρέπει να τηρηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Είμαι έτοιμη να προστατεύσω τα πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς», ανέφερε η Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι το Brexit δεν είναι εύκολη διαδικασία κι ότι χρειάζονται θυσίες.

Αναφερόμενη στην "ανταρσία" που αντιμετωπίζει στο κόμμα της, αλλά και στην πιθανότητα διαίρεσης, η Τερέζα Μέι επισήμανε με νόημα ότι ο βρετανικός λαός στήριξε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Επίσης, τόνισε ότι καθήκον της ως πρωθυπουργός είναι να πάρει τις σωστές αποφάσεις κι όχι τις εύκολες αποφάσεις.

Ο ευρωσκεπτικιστής Βρετανός βουλευτής της Συντηρητικής παράταξης, Τζέικομπ Ρις Μογκ, κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με αφορμή την συμφωνία του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit.

Για να τεθεί το θέμα στο κόμμα της πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης εναντίον της, η πρόταση μομφής θα πρέπει να έχει την υποστήριξη από τουλάχιστον 47 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Συντηρητικής παράταξης, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία στους 159 βουλευτές.

Στην περίπτωση που το σενάριο αυτό προχωρήσει η Μέι οφείλει να παραιτηθεί και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος των Συντηρητικών της Βρετανίας. Αυτό θα είχε ως συνέπεια και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από το νέο πρόσωπο που θα εκλεγεί.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Τζέικομπ Ρις Μογκ είναι επικεφαλής μιας ομάδας 60 ευρωσκεπτικιστών βουλευτών. Αναμένεται να δούμε αν θα ακολουθήσουν κι άλλες επιστολές ή θα υποστηριχθεί η πρότασης μομφής του Μόνκ, ο οποίος πάντως δήλωσε αισιόδοξος.

Το κλίμα είναι ήδη επιβαρυμένο από τις παραιτήσεις υπουργών δύο υπουργών και δύο υφυπουργών της κ. Μέι, λίγες ώρες μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για την συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ιδιαίτερα οδυνηρή για την Βρετανίδα πρωθυπουργό ήταν η παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος θα έπρεπε να υλοποιήσει και την συμφωνία αν εγκριθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: