14 Νοεμβρίου, 2018

ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΒΙΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

 

Εύσημα στη Βουλγαρία, αλλά αυστηρές προειδοποιήσεις για επιδείνωση της κατάστασης στη Ρουμανία, περιλαμβάνουν οι εκθέσεις προόδου που συνέταξε η Κομισιόν για τις δύο χώρες, σε σχέση με την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, η έκθεση για τη Βουλγαρία καταγράφει ότι πολλές από τις συστάσεις της προηγούμενης έκθεσης έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ μερικές άλλες βρίσκονται πολύ κοντά στην υλοποίηση.

Επιπλέον τρία από τα έξι κριτήρια αναφοράς (δικαστική ανεξαρτησία, νομοθετικό πλαίσιο και οργανωμένο έγκλημα) έχουν προσωρινά κλείσει (και τελούν υπό την επιτήρησης υλοποίησης της Κομισιόν).

Αντιθέτως στη Ρουμανία καταγράφονται "αρνητικές ενέργειες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την πρόοδο που σημειώθηκε τελευταία 10 έτη".

Η Κομισιόν καταγράφει για τη Ρουμανία ότι "η έναρξη ισχύος των τροποποιημένων νόμων περί δικαιοσύνης, η πίεση που ασκείται στη δικαστική ανεξαρτησία, γενικότερα, και στην Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA).

Ειδικότερα, καθώς και άλλες ενέργειες που υπονομεύουν την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν ανατρέψει ή θέσει υπό αμφισβήτηση το μη αναστρέψιμο της προόδου".

Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόοδο της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στη Ρουμανία και τον αγώνα κατά της διαφθοράς και προειδοποιεί ότι:

"Τα ελεύθερα και πολυφωνικά μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη των πράξεων όσων κατέχουν θέσεις εξουσίας, παραδείγματος χάρη φέρνοντας στην επιφάνεια πιθανές υποθέσεις διαφθοράς".

Τις εκθέσεις προόδου για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στο πλαίσιο του "μηχανισμού συνεργασίας και ελέγχου", ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδρίασε νωρίτερα στο Στρασβούργο.

Οι δύο εκθέσεις καταγράφουν την εκπλήρωση των δεσμεύσεών των δύο χωρών, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στο πλαίσιο του μηχανισμού συνεργασίας και ελέγχου (ΜΣΕ).

Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία η έκθεση αφορά την εφαρμογή των 17 τελικών συστάσεων που διατύπωσε η Κομισιόν στην αντίστοιχη έκθεση του Ιανουαρίου 2017 και σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία την πρόοδο επί των 12 τελικών συστάσεων που της είχαν απευθυνθεί.

"Λυπάμαι για το γεγονός ότι η Ρουμανία όχι μόνο σταμάτησε τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, αλλά άνοιξε εκ νέου και θέματα όπου είχε σημειωθεί πρόοδος κατά τα τελευταία 10 έτη και υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει", τόνισε κατά την παρουσίαση των εκθέσεων ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε ότι:

"η Ρουμανία πρέπει απαραιτήτως να ξαναρχίσει αμέσως τον αγώνα κατά της διαφθοράς και να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος", καθώς "αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ρουμανία μπορεί να ανακτήσει την πορεία της προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ΜΣΕ, προς το συμφέρον των πολιτών, της χώρας και της ΕΕ στο σύνολό της".

Αντιθέτως η έκθεση για την Βουλγαρία αναγνωρίζει ότι η χώρα "συνέχισε να σημειώνει σταθερή πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των τελικών συστάσεων που διατυπώσαμε τον Ιανουάριο του 2017".

Σύμφωνα με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο, ο οποίος συνεχάρη τις βουλγαρικές αρχές και τόνισε ότι "εάν η σημερινή θετική πορεία συνεχιστεί και διατηρηθεί η πρόοδος με βιώσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο, είμαι βέβαιος ότι η διαδικασία του ΜΣΕ για τη Βουλγαρία θα μπορέσει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της θητείας της σημερινής Κομισιόν".

Με βάση τα παραπάνω η Κομισιόν απευθύνει σειρά αυστηρών συστάσεων στη Ρουγμανία για την αντιμετώπιση της κατάστασης και συγκεκριμένα ζητά:

-Άμεση αναστολή της εφαρμογής των νόμων περί δικαιοσύνης και των επακόλουθων έκτακτων διαταγμάτων.

-Αναθεώρηση των νόμων περί δικαιοσύνης, λαμβανομένων πλήρως υπόψη των συστάσεων στο πλαίσιο του ΜΣΕ, καθώς και συστάσεων που εκδόθηκαν από την Επιτροπή της Βενετίας και την ομάδα κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της

-Άμεση αναστολή όλων των εν εξελίξει διορισμών και των διαδικασιών απολύσεων ανώτερων εισαγγελέων.

-Επανεκκίνηση της διαδικασίας για τον διορισμό γενικού εισαγγελέα της DNA με αποδεδειγμένη πείρα όσον αφορά την άσκηση διώξεων για εγκλήματα διαφθοράς και με σαφή εντολή για την DNA να συνεχίσει τη διεξαγωγή επαγγελματικής και αμερόληπτης διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς.

-Άμεσο διορισμός από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ενδιάμεσης ομάδας για τη διαχείριση της δικαστικής επιθεώρησης και εντός τριών μηνών από τον διορισμό, μέσω διαγωνισμού, νέας διευθυντικής ομάδας επιθεώρησης.

-Σεβασμό των αρνητικών γνωμοδοτήσεων του Ανώτατου Συμβουλίου όσον αφορά τους διορισμούς ή τις απολύσεις εισαγγελέων σε διευθυντικές θέσεις, μέχρις ότου θεσπιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο.

-Αναστολή έναρξης ισχύος των τροποποιήσεων του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας.

-Επανεκκίνηση της αναθεώρησης του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας, λαμβανομένης πλήρως υπόψη της ανάγκης συμβατότητας με το δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις σχετικά με τη διαφθορά, καθώς και με τις συστάσεις στο πλαίσιο του ΜΣΕ και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: