15 Νοεμβρίου, 2018

ΤΑ ΞΙΦΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

Με αφορμή τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανέβηκαν οι τόνοι στο κοινοβούλιο, δίνοντας εσάνς προεκλογικής περιόδου. 

Στο κοινοβούλιο ανοίγουν τα χαρτιά τους σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, στην επίσημη πρώτη για την κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Περισσότερο όμως από την ουσία, οι αρχηγοί επιδόθηκαν σε μάχη εντυπωσιασμού, με ατάκες που απέσπασαν χειροκροτήματα και γέλια από την πτέρυγα των κομμάτων τους.

«Αυτή είναι στάση προέδρου Εδεσσαϊκού, δεν είναι στάση προέδρου αντιπολίτευσης» είπε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να του απαντά:

«Κάνετε λάθη και στα σοβαρά και στα λιγότερο σοβαρά κύριε Τσίπρα, δεν ήταν πρόεδρος του Εδεσσαϊκού ήταν αντιπρόεδρος».

Οι φράσεις που ξεχώρισαν στη δευτερολογία
Αλέξης Τσίπρας vs Kυριάκου Μητσοτάκη

«Εχετε αρχίσει να γίνεστε Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.»

«Η ΝΔ έγινε άθροισμα ενός νεο-φιλελεύθερου κόμματος και του ΛΑΟΣ.»

«Την Εκκλησία δεν τη σέβεστε; Τον Αρχιεπίσκοπο δεν τον σέβεστε; Δεν έχετε ιερό ούτε όσιο, προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτή την κυβέρνηση!»

«Ολοι οι Ελληνες να είναι ίσοι απέναντι στο αγαθό της Παιδείας»

Κυριάκος Μητσοτάκης vs Αλέξη Τσίπρα

«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό»

«Η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ δύο κοινοβουλίων έχει νόημα γιατί οι πολίτες έχουν άποψη για το Σύνταγμα.»

«Στα ζητήματα αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας ασφαλώς είμαστε σύμφωνοι. Αλλά στους ανθρώπους που θεωρούνται και είναι τύποις δημόσιοι υπάλληλοι, τι λέτε σήμερα; Γιατί προκαλείτε ανασφάλεια, η οποία δεν έχει καν όφελος για το κράτος;»

«Γιατί στερείτε σε 50.000 Ελληνες νέους που σπουδάζουν στο εξωτερικό, το δικαίωμα να επιλέξουν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους;»

Η ομιλία του Πρωθυπουργού: Να κατοχυρωθεί 
η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους

Τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μάθουν τα κόμματα να εμπιστεύονται περισσότερο τον λαό και τη δημοκρατία, αναφερόμενος στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

«Δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις. Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. 

Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το Κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών, σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα να τροποποιηθούν, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών». 

Και προσέθεσε πως επίσης είναι ώρα για την 
τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία,

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προ-συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας τονίζοντας ότι «έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους

Γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη».Εκτίμησε δε ότι η Εκκλησία δεν θα είναι αντίθεση σε μια τέτοια κατοχύρωση.

Μητσοτάκης: Χρειάζεται πραγματικό θράσος να εισηγείστε 
εσείς τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων

Με κριτική στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ από την αρχή υποστήριξε ότι το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προϋποθέσεις. 

Καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη.

 «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη.

«Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Τσίπρας σε Γεννηματά: «Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε συγνώμη για τις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, Παπαντωνίου, Μαντέλη, Τσουκάτου;». Γεννηματά: «Εμείς τους διώξαμε. Εσείς;»

Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην κριτική του Πρωθυπουργού για τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που έχουν κατά καιρούς αναμιχθεί σε σκάνδαλα. 

«Δεν φταίμε εμείς αν εσείς συνεργάζεστε με το καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ που σας βοηθάει. Εμείς δώσαμε εργαλεία στην δικαιοσύνη για να μπορούν να εξετάζονται αυτές οι υποθέσεις. 

Κανείς δεν μπορεί να μας κουνάει το δάχτυλο. Εμείς διώξαμε όποιον υπήρχε έστω και υπόνοια.... Εσείς τι κάνατε για όσα πρωτοφανή ακούστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο;» ρώτησε η κα Γεννηματά, αναφερόμενη στην υπόθεση Κοτζιά-Καμμένου.

Απάντηση για Σημίτη και το άνοιγμα των λογαριασμών του
Απάντηση σε έντονο ύφος, έδωσε η κυρία Φώφη Γεννηματά, για την απόπειρα να εμπλακεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε υποθέσεις διαφθοράς. 

Η κα Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοι. 

Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ».



Δεν υπάρχουν σχόλια: