12 Σεπτεμβρίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση: 12-09-2018
Ζάεφ: Είμαστε «Μακεδόνες», με το δικό μας
 έδαφος και «μακεδονική» γλώσσα.
«Με τη συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) προστατεύσαμε την ‘μακεδονική’ μας ταυτότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στη διάρκεια ομιλίας του εν όψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Οι πολίτες πρέπει να είναι περήφανοι και ήρεμοι» ανέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη δική μας μακεδονική γλώσσα».

Σημείωσε παράλληλα ότι με την ψήφο της στις 30 Σεπτεμβρίου για μία «ευρωπαϊκή ‘Μακεδονία’» η ΠΓΔΜ «μπαίνει στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ».Το ερώτημα του δημοψηφίσματος. 

Στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την Ελλάδα;».

–Κύπρος: Αισθητός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στον κόλπο της Αττάλειας
Σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον κόλπο της Αττάλειας και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Κύπρου.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις ο σεισμός σημειώθηκε περίπου στις 9.30 σε εστιακό βάθος 60 χιλ. στον κόλπο της Αττάλειας, 224 χλμ βορειοδυτικά της Λευκωσίας και είχε διάρκεια.

Όπως αναφέρει το SigmaLive, δέχθηκε δεκάδες μηνύματα από πολίτες που ανησύχησαν, όμως σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από το σεισμό δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής οποιεσδήποτε αναφορές για προβλήματα.

–Μέχρι τέλος του έτους στη Βουλή 
το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις

Μέχρι τέλος του 2018 θα τεθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση από την εθνική αντιπροσωπεία ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Έχει πρόσφατα γράψει άρθρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το δήλωσε και ο πρωθυπουργός και έχω και εγώ επανειλημμένα κάνει δηλώσεις σχετικά με το θέμα. 

Αυτό το εξαιρετικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις σε όλες τις πτυχές, θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής και θα ληφθεί απόφαση. Θα υπάρξει διεκδίκηση και σε διακρατικό και σε νομικό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

–Κρεμλίνο: Δεν έχουν γίνει συζητήσεις 
για την επίσκεψη Τσίπρα εντός 2018

«Μέχρι στιγμής το ζήτημα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα εντός του έτους δεν έχει συζητηθεί», ανέφερε σύμφωνα με το Sputnik ο συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ. 

Στον απόηχο σχολίου του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στη ΔΕΘ τόνισε πως έχει προσκληθεί να επισκεφθεί τη Ρωσία εντός του έτους.

Στη συνέντευξη Τύπου και ερωτηθείς για ενδεχόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως έχει πρόσκληση να επισκεφθεί τον κ. Πούτιν εντός του 2018.

Είπε επίσης ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν μία κρίση.«Δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε, τώρα εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της κανονικότητας και την ενίσχυση της συνεργασίας», συμπλήρωσε.

–Τουρκία: Σύλληψη Αυστριακού δημοσιογράφου στην Άγκυρα
Ένας Αυστριακός δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση από την τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα, σύμφωνα με έντυπα με τα οποία συνεργάζεται.

Ο Μαξ Ζίρνγκαστ, ο οποίος έχει ασκήσει με κείμενά του κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, συνελήφθη μαζί με δύο Τούρκους πολίτες, σύμφωνα με το δίκτυο CNN το οποίο επικαλείται το αυστριακό περιοδικό Re:volt, για το οποίο εργάζεται ο δημοσιογράφος.

Το περιοδικό Jacobin, με το οποίο επίσης συνεργάζεται ο δημοσιογράφος, περιέγραψε την κράτησή του ως «φρικτή καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων».

–Αλ. Τσίπρας: Δεν θα περικοπούν 
οι συντάξεις αν πετύχουμε τους στόχους

Την άποψη πως δεν θα χρειαστεί να περικοπούν οι συντάξεις εφόσον η Ελλάδα πετύχει τους στόχους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως έτσι «μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν είναι ότι η χώρα τελείωσε το πρόγραμμα προσαρμογής, βγήκε από τα μνημόνια, έγινε ξανά μια κανονική χώρα. 

Με περιορισμούς βεβαίως που προβλέπονται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και με ιδιαίτερες συνθήκες συνεννόησης με την Κομισιόν και τους θεσμούς, που προβλέπονται για όλες τις χώρες που έχουν φύγει από προγράμματα προσαρμογής».

Κληθείς να σχολιάσει το τι θα γίνει σε περίπτωση που «δεν πιάσουμε τους στόχους» ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε. Αυτό είναι υποχρέωσή μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: