05 Σεπτεμβρίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Τελευταία ενημέρωση: 5-09-2018
–Πρωτιά της Ελλάδας στις αυξήσεις φόρων.Kόντρα στο ρεύμα που θέλει ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κινείται η Ελλάδα, όπως προκύπει νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. 

Μάλιστα η χώρα μας κατακτά την πρωτιά στην αύξηση της φορολόγησης μεταξύ των 34 κρατών- μελών του οργανισμού. 

Τα στοιχεία έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία όλοι- από το ΔΝΤ έως τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα- προσδιορίζουν την υπερφορολόγηση ως το μεγάλο αγκάθι για την ανάπτυξη.

«Αρκετές οικονομίες έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να μειώσουν τα βάρη για επιχειρήσεις και ιδιώτες, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. 

Πρόκειται για μία τάση που άρχισε πριν από κάποια χρόνια και συνεχίζεται» αναφέρει στην εισαγωγή της έκθεσης «Tax Policy Reforms 2018» ο ΟΟΣΑ. H Eλλάδα, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Στο διάστημα 2007-2016, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η φορολόγηση στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από ο,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία. Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής ήρθε προς το τέλος της περιόδου.

Αναδρομικά 800 εκατ. σε ένστολους, καθηγητές ΑΕΙ και ιατρούς ΕΣΥ
Αναδρομικές αυξήσεις στις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων λειτουργών του Δημοσίου αναμένεται να χορηγήσει η κυβέρνηση, καθώς προτίθεται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με βάση τον νόμο 4093/2013, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017, σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν με βάση τα καθεστώτα των ειδικών μισθολογίων.

Ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ και ιατροί του ΕΣΥ αναμένεται να εισπράξουν τμηματικά σημαντικού ύψους ποσά αναδρομικών εντός των προσεχών μηνών και ετών.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προαναγγείλει τη συμμόρφωσή της με όλες τις εκκρεμείς προς εκτέλεση αποφάσεις του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια και να καταβάλει έστω και σε πολλές μηνιαίες δόσεις τα ποσά των αυξήσεων και των αναδρομικών που οφείλει στις συγκεκριμένες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος της καταβολής των αναδρομικών υπερβαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 800 εκατ. ευρώ. Αναμένεται όμως να κατανεμηθεί σε τρία έτη, στο 2018, στο 2019 και το 2020. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον φετινό Οκτώβριο και τελευταία τον Οκτώβριο του 2020.

–Διήμερη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, στο πλαίσιο της οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο κ. Μάας θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεσούσης της έντασης στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Η διπλωματική διένεξη με την Ουάσιγκτον πυροδότησε νομισματική και οικονομική κρίση στη χώρα.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος. Η διήμερη επίσκεψη του Μάας έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, εν όψει της επίσκεψης του Ερντογάν στη Γερμανία στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου. 

Η Άγκυρα θέλει να εξασφαλίσει πολιτική – και πιθανόν οικονομική – στήριξη από το Βερολίνο.Την Πέμπτη, οι Μάας και Τσαβούσογλου σχεδιάζουν να παραστούν στην τελετή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε μια γερμανική σχολή που εορτάζει φέτος 150 χρόνια λειτουργίας.

–Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ
Αυξημένη αναμένεται σήμερα η κίνηση από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά τη λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 21 δρομολόγια.Χθες από τον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 14 δρομολόγια και αναχώρησαν 3.878 επιβάτες, ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού 14 υπήρξαν αναχωρήσεις με 969 επιβάτες.

Από το λιμάνι της Ραφήνας απέπλευσαν πέντε πλοία και αναχώρησαν 727 επιβάτες και από το Λαύριο έγινε ένα δρομολόγιο με 90 αναχωρήσεις επιβατών.

–Υπ. Παιδείας: Ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 16.320 αναπληρωτών
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις της Α’ φάσης των αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 16. 320, εκ των οποίων 12.392 στην Πρωτοβάθμια και 3.928 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 

Έμφαση δίνεται στις δομές της ειδικής αγωγής, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο και τονίζει ότι όλα τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, στις δομές Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσλαμβάνονται 5.841 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (3629 και 2212 αντίστοιχα). 

Συνολικά φέτος σχεδιάζεται να προσληφθούν πλέον των 11.000 αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά, σύμφωνα με τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου. 

Οι αντίστοιχες προσλήψεις πέρσι ήταν 10.800, ενώ το 2014 μόλις 6.300, όπως είπε.Στα τυπικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προσλαμβάνονται 8763 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. 

Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσλαμβάνονται 1716 καθηγητές .

–Ερντογάν: Η Άγκυρα δεν θα ικανοποιήσει 
«παράνομες αξιώσεις» στην υπόθεση Μπράνσον

Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ικανοποιήσει «παράνομες απαιτήσεις» σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η δίκη του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.

Η υπόθεση του Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία», έχει βρεθεί στο επίκεντρο της εντεινόμενης κρίσης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, η οποία συνέβαλε στην ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας φέτος.

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της Hürriyet, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία τηρεί το κράτος του δικαίου και ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα επιτύχει πρόοδο διατυπώνοντας απειλές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: