13 Ιουλίου, 2018

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

 

Με βασιλικό διάταγμα, «προ-απαλλάσσονται» τα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας που πολεμούν την Υεμένη, από οποιαδήποτε κατηγορία η οποία ενδεχομένως ασκηθεί εναντίον τους για τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα που προκαλούν.

Την ανακοίνωση για την εκ των προτέρων απαλλαγή των εγκλημάτων πολέμου στους Σαουδάραβες στρατιώτες, ανακοινώθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η «απαλλαγή» επεκτείνεται σε «όλο το στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας οι οποίες συμμετέχουν στην ‘Επιχείρηση Αποκατάστασης της Ελπίδας’», όπως ονομάζει τον πόλεμο εναντίον της Υεμένης το Ριάντ.

Το βασιλικό διάταγμα υπογράφεται από τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου bin Salman ο οποίος κατέχει και το αξίωμα του υπουργού Άμυνας.Στην ανακοίνωση που περιγράφει το πρακτορείο SPA δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένα «εγκλήματα πολέμου», αλλά αναφέρεται πως η κίνηση δείχνει την αποδοχή «των ηρωικών θυσιών των Σαουδαράβων στρατιωτών».

Ο στρατιωτικός συνασπισμός αραβικών κρατών, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης έχει ως πρόφαση ότι «διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών (Σιιτών Χούθι) που υποστηρίζονται από το Ιράν από τότε που ανέτρεψαν το καθεστώς το 2015.

Από τότε που ξεκίνησε ο υπό την Σαουδική Αραβία πόλεμος, ο στρατιωτικός συνασπισμός έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί επειδή έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων σε αεροπορικές επιδρομές χωρίς ουδέποτε να αναληφθεί η ευθύνη γι΄αυτούς.

Εκτός από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, (με πρώτη την Human Rights Watch) που κατηγορούν την Σαουδική Αραβία «για εγκλήματα πολέμου, με θύματα σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κατοικίες και αγορές».

Αναφορές που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από το τέλος του περασμένου χρόνου, καταλήγουν πως οκτώ στις δέκα έρευνες για τους σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς είχαν δείξει πως «δεν είχαν πλήξει στρατιωτικούς στόχους».

Ο παρατεινόμενος για τρίτη χρονιά πόλεμος στην Υεμένη, έχει προκαλέσει περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια κάτοικοι του φτωχότερου κράτους στην περιοχή να αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα όχι μόνον υποσιτισμού, αλλά να λιμοκτονεί.

Στην χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της ανθρωπότητας, των τελευταίων χρόνων, τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης αγωνίζονται για να βρουν τα προς το ζειν, αλλά και βασικά φάρμακα και άλλα στοιχειώδη. Επειδή εκτός από τους βομβαρδισμούς, οι Σαουδάραβες πραγματοποιούν και οικονομικό αποκλεισμό. 

Επίσης, έρευνα της διεθνούς Αμνηστίας (Μάρτιος 2016- Μάιος 2018) που έγινε στις επαρχίες Aden, Lahj, Abyan, Shabwa, και Hadramout, έδειξε πως οι κάτοικοι έχουν υποστεί βιαιοπραγίες (βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, και σεξουαλικές κακοποιήσεις) και ορισμένοι υπέκυψαν.

Επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγορούνται για βιαιοπραγίες στη Νότια Υεμένη, όπου έχουν δημιουργήσει «παράλληλη ζώνη ασφαλείας –πέρα από το Διεθνή Νόμο», όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο προηγούμενη έρευνα που είχε ανακοινώσει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (AP).

Στην έρευνα εκείνη αναφέρονταν «οι τρομακτικές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουν δημιουργήσει στις περιοχές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Υεμένη.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως οι κρατούμενοι στην Υεμένη υπόκεινται σε βασανιστήρια από στρατιώτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», έχει ανακοινώσει η εκπρόσωπος του γραφείου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη Liz Throssell, στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Το γραφείο έχει ζητήσει να επιτραπεί σε εκπρόσωπό του να επισκεφθεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές, χωρίς ακόμη να του έχει δοθεί η άδεια».


Δεν υπάρχουν σχόλια: