18 Ιουλίου, 2018

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Συνομιλίες για το Κυπριακό χωρίς περιθώρια αποτυχίας επιδιώκει η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κάνει η Τουρκία.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ημερίδα του AJC Transatlantic Institute στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας νέας αποτυχίας», υπέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγοντας, ωστόσο, να χαρακτηρίσει τον προσδοκούμενο νέο γύρο συνομιλιών ως τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων, δήλωσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία ενθαρρύνει την εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», και εξήγησε ότι:

«Για πρώτη φορά από το 1976 συζητήσαμε την ουσία του Κυπριακού, δηλαδή την ασφάλεια και τις εγγυήσεις» στον Κραν Μοντάνα ενώ κατέστησε σαφές ότι «το status quo δεν αποτελεί λύση».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Υπουργός εξήγησε ότι η «Κύπρος δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία της» και τόνισε ότι η Κύπρος ελπίζει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μέλος της ίδιας οικογένειας, όμως προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αλλάξει και να ενστερνιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες. 

«Γι’ αυτό το λόγο η Κύπρος έδωσε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι «είχε κάθε δικαίωμα να μην το πράξει».

«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά στάνταρς και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οφείλει να δώσει και ώθηση στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στην επικείμενη άφιξη στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, με σκοπό τη διερεύνηση των πιθανοτήτων επανέναρξης των συνομιλιών. 

Αναφέρθηκε, επίσης, σε επαφές που θα έχουν Βρετανοί αξιωματούχοι με την Τουρκία και την Ελλάδα, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών και κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να υπάρξει εξαιρετικά ενδελεχής προετοιμασία, ως προαπαιτούμενο για την ενίσχυση των πιθανοτήτων για εξεύρεση λύσης».

Στην επικείμενη άφιξη στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αναφέρθηκε με δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ. 

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κ. Λουτ θα συναντηθεί μόνο με τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. 

Η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις στον Τύπο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο, αλλά θα ενημερώσει απευθείας τον Αντόνιο Γκουτέρες για τα αποτελέσματα των επαφών της σε Κύπρο, Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Η κ. Λουτ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, την προσεχή Δευτέρα, 23 Ιουλίου. 

Οι ημερομηνίες των επισκέψεων της κ. Λουτ στις πρωτεύουσες των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων μερών στο Κυπριακό δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: