20 Ιουλίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Τελευταία ενημέρωση: 20-07-2018
–Εξαγγελίες κατόπιν εορτής για τις συντάξεις.Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει μείωση της δαπάνης για συντάξεις, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση επιμένει ότι διαπραγματεύεται την αναβολή του μέτρου.

Άμεσα και με μεγάλη ένταση διαμορφώθηκε κλίμα ότι η εγκύκλιος αυτή δείχνει ότι η μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 «κλείδωσε» και τα όσα λένε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση που αναμένεται τον Σεπτέμβριο με στόχο την αναβολή ή και την ματαίωση του μέτρου, αποτελεί προσπάθεια παραπλάνησης της ελληνικής κοινής γνώμης.

«Μη βιάζεστε» αντέτειναν κυβερνητικές πηγές και επιχειρώντας να παρέμβουν στη συζήτηση υποστήριζαν ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών δε σημαίνει τίποτε για τα μελλούμενα, καθώς αποτελούσε υποχρέωση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. 

Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει την προσπάθειά της να αναβληθεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων σε συνεννόηση με τους δανειστές «η οποία θα εκδηλωθεί στον κατάλληλο χρόνο».

– Ν. Κοτζιάς: Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
 προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας

Δριμεία κριτική σε όσους αμφισβητούν τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα με θέμα τις νομικές πτυχές της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ που διοργάνωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών «όταν κάνεις διακρατικές συμφωνίες πάντα κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Και όσοι κάνουν κριτική σε αυτή τη συμφωνία, δεν έχω ακούσει να λένε τι ακριβώς να δώσουμε. Κάναμε μια συμφωνία που θα έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές».

«Ασφαλώς δεν τα κερδίσαμε όλα. Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες», επεσήμανε.Αναφερόμενος στις κατηγορίες πως η ελληνική πλευρά έδωσε στην ΠΓΔΜ την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ο κ. Κοτζιάς διερωτήθηκε πως θα ήταν δυνατόν να κερδίσει το δημοψήφισμα αν δεν του δίναμε τίποτα.

«Ναι, του δώσαμε την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, αλλά με τον όρο ότι θα κάνει αίτηση με το όνομα της συμφωνίας, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι αν τελικά δεν αλλάξει όνομα η γειτονική χώρα η αίτηση θα παύσει να ισχύει.

– Χωρίς πινακίδες τα οχήματα σε ακινησία άνω των 18 μηνών
Θα καταστρέφονται στο εξής οι πινακίδες των οχημάτων που έχουν τεθεί σε ακινησία για χρονικό διάστημα άνω των 18 μηνών, από δύο χρόνια που ίσχυε, ενώ οι κάτοχοι των οχημάτων που θα θελήσουν να τα θέσουν σε κυκλοφορία μετά την καταστροφή θα πρέπει να πληρώσουν και παράβολο ύψους 30 ευρώ για να αποκτήσουν πάλι πινακίδες.

Η αρχή, μάλιστα, πρέπει να γίνει από τις πινακίδες που ήταν κατατεθειμένες στις εφορίες στις 30 Μαρτίου 2018, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο της καταβολής του παράβολου δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση που οι πινακίδες έχουν καταστραφεί από λόγους ανωτέρας βίας και αφορούν και πάλι ακινησίες συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των 18 μηνών.Τέλος από σήμερα ο «μικρός δακτύλιος» στην Αθήνα

–Τέλος από σήμερα ο «μικρός δακτύλιος» στην Αθήνα
Τελευταία μέρα σήμερα Παρασκευή 20 Ιουλίου για τον «μικρό δακτύλιο» της Αθήνας και πλέον όλα τα Ι.Χ. μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο. Ο μικρός δακτύλιος περιλαμβάνει την περιοχή: 

Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Όμως, τα περιοριστικά μέτρα του «πράσινου δακτυλίου» που αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1−1−1995, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του «μεγάλου δακτυλίου», εξακολουθούν να ισχύουν: 

Παραλιακή λεωφόρος-Αλίμου-Βουλιαγμένης-Ελ. Βενιζέλου-περιμετρική Υμηττού-Κατεχάκη-Μεσογείων-Αγ. Παρασκευής-Χαλανδρίου-Παπανικολή (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής- Χαλανδρίου-Αναγεννήσεως-Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας-Αθηνών-Θηβών-Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.

–Ακιντζί: Η ελληνοκυπριακή πλευρά 
συνεχίζει τις αρνητικές προσεγγίσεις

Για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό χρειάζεται «σοβαρή αλλαγή» στη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας τη Λευκωσία ότι συνεχίζει τις «αρνητικές προσεγγίσεις».

Σε ομιλία του με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Ακιντζί αναφέρθηκε στις περσινές συνομιλίες στο Κραν Μοντανά λέγοντας ότι «όλοι ήταν μάρτυρες όσων έγιναν και έγινε γενικά αντιληπτό ποια πλευρά στηρίζει τη λύση».

Επισήμανε παράλληλα πως η τουρκική πλευρά «δεν θα αποδεχθεί ατέρμονες συνομιλίες ή να αποτελέσει μέρος μιας διαδικασίας χωρίς χρονικά πλαίσια».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η τουρκική εισβολή του 1974 ήταν «μια σωτήρια επέμβαση, που άνοιξε τον δρόμο για επιστροφή του εκλεγμένου ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ανατροπή της χούντας στην Ελλάδα».

–Μήνυμα στήριξης του Π. Καμμένου 
στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Μήνυμα στήριξης προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία, έστειλε από την Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο ίδιος κάλεσε τους δύο κρατούμενους «να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι», ενώ συνέστησε στους γονείς τους «υπομονή».

Ασκώντας έντονη κριτική στη γειτονική χώρα, ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία είναι ίδια, δεν αλλάζει, συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, συνεχίζει να δολοφονεί και να συλλαμβάνει, να κρατά ομήρους χωρίς καν να έχει αποδώσει κατηγορίες». «Θα πρέπει να καταλάβει ότι απέναντί της θα έχει το σύνολο του ελεύθερου κόσμου» έσπευσε να προσθέσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: