30 Μαΐου, 2018

Η ΑΝΕΝΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ


Προς
Τον Εκδότη της Εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
κ. Ιωάννην Φιλιππάκην
dimokratia@dimokratianews.gr

Κύριε Φιλιππάκη
Το Δημοσιογραφικό ήθος κάποιων που ασχολούνται με θέματα δήθεν της επικαιρότητας έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια τη μεθοδευμένη λάσπη που πετούν προς διάφορα άτομα, όσο ψηλά και αν ίστανται. 

Ορισμένοι θεωρούν τη σιωπή των δήθεν εμπλεκομένων στάση αδυναμίας και ένδειξη ενοχής. Δυστυχώς όμως στη σύγχρονη εποχή του καταιγισμού των πληροφοριών ανθεί καί το φρούτο της παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας και πρέπει ανά πάσα στιγμή να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, αλλά κανονικός άνθρωπος.


Δεν μπορεί όμως ο οποιοσδήποτε να λέει ατεκμηρίωτα και συκοφαντικά οτιδήποτε, καλυπτόμενος πίσω από μια δημοσιογραφική ιδιότητα προβαλλόμενος ταυτόχρονα ως τιμητής των πάντων και προπαντός ανώνυμα όπως ο συγκεκριμένος κύριος που φιλοξενήσατε άρθρο του  στην εφημερίδα σας 26/5/2018  με τίτλο: Ξεπουλάνε το σπίτι του Χριστόδουλου σελ.3. Θα έπρεπε ο ανώνυμος αρθρογράφος να γνωρίζει ότι: 

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που ψηφίστηκε το 1998, ο δημοσιογράφος «οφείλει  να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων» (Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων,άρθρο3,γ.

Με έκπληξη είδα το συγκεκριμένο άρθρο διότι προ ημερών στις 21/5/2018 εδιάβασα σχεδόν το ίδιο κείμενο στην Ιστοσελίδα «Εξάψαλμος» του γνωστού σας πιστεύω Επικοινωνιολόγου κ. Σωτήρη Τζούμα.

Εκτός του ότι η εφημερίδα  σας δημοσίευσε το  συγκεκριμένο άρθρο δίχως να ρωτήσει πρώτα η Διεύθυνση Σύνταξης και ιδίως ο κ. Δημήτρης Ριζούλης που υποτείθεται γνωρίζει καλά τα Εκκλησιαστικά πράγματα να μάθει από την Ιερά Αρχιεπισκοπή αν της ανήκει το συγκεκριμένο οίκημα στο Ψυχικό.

Εγκρίθη όμως αμέσως και χωρίς να διαβάσει κάποιος υπεύθυνος πιστεύω το συγκεκριμένο άρθρο προς παραπληροφόρηση του αναγνωστικού σας κοινού πιστεύοντας έτσι ότι θα πλήξετε το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου και σεις ταυτόχρονα να γίνετε δήθεν το πρόσωπο της Κυριακής με ένα ανυπόστατο και ψευδές πρωτοσέλιδο.

Στα πολλά ανυπόστατα που γράφει ο ανώνυμος αρθρογράφος σας στο συγκεκριμένο άρθρο μεταξύ πολλών ασαφειών γράφει ότι: ο Αρχιεπίσκοπος είχε υποσχεθεί πως η οικία του Ψυχικού θα μετατραπεί σε Μουσείο ή Ξενώνας για την φιλοξενία υψηλών Εκκλησιαστικών προσώπων.

Μπορεί ο Μακαριώτατος αυτό να το είχε πει, πότε όμως θα μπορούσε να το πραγματοποιήσει αυτό κ. Φιλιππάκη που εσείς θα έπρεπε να γνωρίζετε;

Μόνον όταν είχε γραπτώς την άδεια από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, διότι η Ιερά Μονή είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της κατοικίας του Ψυχικού και όχι η Αρχιεπισκοπή.   

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ιερά Μονή Πεντέλης ούτε το πουλά, ούτε και συνάπτει μακροχρόνιες συμβάσεις, απλά ανέθεσε στην εταιρία TOP PROPERTY Investments για να διορθώσει τις φθορές που έχει υποστεί η οικία του Ψυχικού από τον χρόνο, γι΄ αυτό ας μην ανησυχείτε εσείς αλλά ούτε και ο φίλος σας κ. Σωτήρης Τζούμας.

Είναι προφανές πάντως ότι ο ανώνυμος αρθρογράφος  σας «σκηνοθετεί δημοσιογραφικά» ένα άρθρο και επιχειρεί  μια κακόγουστη έως παιδαριώδη διαστρέβλωση της αλήθειας με απώτερο προφανώς σκοπό να πλήξει την εικόνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και να γελοιοποιήσει με άθλιο τρόπο τις πραγματικές προθέσεις της Ιεράς Μονής Πεντέλης:

Όλη αυτή η «δημοσιογραφική σκηνοθεσία»  συνιστά μια αήθη επίθεση.Μάλλον ο συγκεκριμένος ανώνυμος αρθρογράφος έχει μπερδέψει τις ιδιότητες του δημοσιογράφου με εκείνη του κατά συνθήκη συκοφάντη.

κ. Φιλιππάκη
Οι έντιμοι και σωστοί δημοσιογράφοι περνούν στο περιθώριο όπως γνωρίζετε και κυριαρχούν πρυτάνεις της δημοσιογραφικής βρωμιάς, της δυσωδίας και ό,τι αποπνέει ο βούρκος των λυμάτων της ντροπής, μέσα στην οποία «πνίγουν» την αντικειμενικότητα των ειδήσεων και την αλήθεια!

Η αυτοκάθαρση της ελληνικής δημοσιογραφίας και ο ποιοτικός δημοσιογραφικός λόγος είναι η μόνη λύση για να περάσουμε εκ νέου από τη μαύρη στην έντιμη και αντικειμενική δημοσιογραφία!

Γνωρίζω πολλούς και σημαντικούς εκδότες και δημοσιογράφους ιδίως από το 1998 και δώθε, άλλους καλούς και άλλους κακούς, άλλους έντιμους και άλλους ανέντιμους.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε αυτή την ώρα  σε ονόματα διότι οι ανέντιμοι είναι γνωστοί και ορισμένοι εξ αυτών διάγουν ακόμη «βίον ασπαλάκων, τρωκτικών και αρουραίων», ταλανίζοντες την επικαιρότητα με τις περίεργες συμπεριφορές των.

Τα βλέπουμε, άλλωστε, και τα διαβάζουμε καθημερινά. Άλλοι καταγγέλλονται ως εκβιαστές και οδηγούνται στις φυλακές, άλλοι κάνουν επάγγελμα το ψεύδος.

Άλλοι επιδίδονται και μάλιστα με κομπασμό - στην ύβρη και την χυδαιολογία, άλλοι τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι (τα λεγόμενα «παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας»), και τόσα άλλα, τα οποία, με λίγα λόγια, δημιούργησαν τη λεγόμενη «μαύρη δημοσιογραφία».

Και οι έντιμοι; Πού είναι οι έντιμοι και σοβαροί δημοσιογράφοι κ. Φιλιππάκη;Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι μονολεκτική: Σιωπούν. Και σιωπούν όχι γιατί δεν μπορούν να μιλήσουν (τουναντίον!), αλλά γιατί απλούστατα κάποιοι τούς φιμώνουν τη φωνή ή δεν τους δίνουν βήμα για να εκφραστούν.

Ή τους αναγκάζουν να μεταναστεύσουν για να πάρουν την θέση τους άλλοι όπως ο γνωστός σας ανώνυμος αρθρογράφος σας. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα:Η δημοσιογραφία δεν είναι το φως. Αλλά ένα φως μέσα στο σκοτάδι!

κ. Φιλιππάκη
Όλα δεν πρέπει να γίνονται στο βωμό ενός εφήμερου πρωτοσέλιδου και πρέπει κάτι να αλλάξει έστω και αργά σε αυτό τον τόπο και ίσως έτσι αποφευχθεί  κατά ένα μέρος  η ανήθικη, ανέντιμη και κίτρινη Δημοσιογραφία.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: