26 Μαΐου, 2018

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ Ο ΤΡΑΜΠ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ Β. ΚΟΡΕΑΣ

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τη Βόρεια Κορέα και ότι η συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως πραγματοποιηθεί ακόμα και στις 12 Ιουνίου, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή στροφή από τον Αμερικανό Pρόεδρο αν αναλογιστεί κανείς ότι μια ημέρα πριν ο ίδιος είχε ανακοινώσει την ακύρωση της συνόδου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Θα δούμε τι θα συμβεί. Αυτή τη στιγμή μιλάμε μαζί τους. Θα μπορούσε να είναι ακόμη και η 12η (σ.σ. Ιουνίου).. Θα θέλαμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι ήταν ικανοποιημένος από τη δήλωση που ήρθε από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, ότι η Πιονγκγιάνγκ παραμένει ανοικτή σε συνομιλίες, μετά την ακύρωση από τον ίδιο της συνόδου στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η ανάρτηση που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον λογαριασμό του στο τουίτερ. «Πολύ καλά νέα να λαμβάνω τη θερμή και παραγωγική δήλωση από τη Βόρεια Κορέα. 

Θα δούμε σύντομα πού θα οδηγήσει, ελπίζω σε μακρά και διαρκή ευημερία και ειρήνη. Μόνο ο χρόνος (και το ταλέντο) θα δείξει!» έγραψε χαρακτηριστικά. Στην ανακοίνωσή της η Πιονγκγιάγκ τόνιζε την «αποφασιστικότητά» της ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

«Αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ, που δεν είχαν προηγούμενο από οποιονδήποτε άλλον (Αμερικανό) πρόεδρο, για να γίνει μια ιστορική σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ», τόνισε ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «KCNA».

«Επαναλαμβάνουμε προς τις ΗΠΑ την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ξαφνική ανακοίνωση (του Τραμπ) περί ακύρωσης της συνόδου είναι απροσδόκητη για εμάς και μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε εξαιρετικά λυπηρή», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Το πρωί της Πέμπτης ο Τραμπ ματαίωσε την προγραμματισμένη για την 12η Ιουνίου Σύνοδο στη Σιγκαπούρη, όπως γνωστοποίησε σε μια επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, όπου κατήγγειλε την «οργή» και την «εχθρότητα» του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, αμέσως μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση και για χαμένη ευκαιρία, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στην Πιονγκιάνγκ.

«Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Βόρειας Κορέας αποφάσισα να ματαιώσω την προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου σύνοδο στη Σιγκαπούρη. Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν και μια μεγάλη ευκαιρία βρίσκεται μπροστά δυνητικά. Πιστεύω ότι αυτό είναι μια μεγάλη οπισθοχώρηση για τη Βόρεια Κορέα, αλλά και ολόκληρο τον Κόσμο», είπε.

Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε τι θα συμβεί. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε και θα δούμε, αλλά είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση. Πιστεύω πραγματικά ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να κάνει ό,τι είναι σωστό».

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε μάλιστα τον Κιμ Γιογκ Ουν ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σε πλήρη ετοιμότητα αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια. 

Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες αν χρειαστεί», δήλωσε ο Τραμπ στην τελετή υπογραφής ενός νομοσχεδίου στον Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ θα συνεχιστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: