24 Απριλίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση:24-04-2018
Τορόντο: Βαν έπεσε πάνω σε πεζούς
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν όταν ένας 25χρονος έριξε το βαν που οδηγούσε πάνω σε δεκάδες πεζούς στο κέντρο του Τορόντο.

Ο οδηγός συνελήφθη, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας έκανε λόγο για «εσκεμμένη ενέργεια».Ειδικότερα, στις 13:26 τοπική ώρα (20:26 ώρα Ελλάδας) 

Η αστυνομία έλαβε μια κλήση στον αριθμό των επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με την οποία φορτηγακι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ, έναν από «τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Καναδά», στο κεντρικό Τορόντο. 

Το λευκό φορτηγάκι κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να χτυπάει ανθρώπους στα πεζοδρόμια της οδού Γιανγκ, όπου κάθονταν ή βάδιζαν πολλοί υπάλληλοι γραφείου που εργάζονται στην περιοχή και έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό. 

Το όχημα συνέχισε την φονική πορεία του για τουλάχιστον «ένα χιλιόμετρο», όπως ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Τορόντο, ο Μαρκ Σόντερς.

Στις 13:52, 26 λεπτά μετά την πρώτη κλήση, «ένας άνδρας συνελήφθη» κοντά στο φορτηγάκι, που ήταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί ζημιά.

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ το πρωί στην Πάτρα

Ασθενής σεισμική δόνηση έγινε αισθητή περίπου στις 08:25 σήμερα, στην Πάτρα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή Σαραβάλι της Πάτρας. 

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα πέντε χιλιόμετρα.
Σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάτρας.

«Τριπλή» γκρίνια στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Τα περί ήρεμου κλίματος και ομαλής συνεδρίασης που άφηναν να διαρρεύσουν τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών μετά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεν απέδιδαν τη συζήτηση που πραγματικά έγινε.

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να στείλει το μήνυμα και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα μνημόνια και ότι η χώρα επιστρέφει σε καθεστώς κανονικότητας, συνάντησε αρκετές διαφωνίες που προβλημάτισαν τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

Περισσότεροι από 10 βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν θέμα τόσο της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019, όσο και της μείωσης αφορολογήτου από 1/1/2020 -με το ΔΝΤ να θέλει την επίσπευσή του κατά ένα χρόνο.

Και κινήθηκαν στη γραμμή των τελευταίων παρεμβάσεων του πρώην υπουργού και βουλευτή Νίκου Φίλη, ο οποίος τη Δευτέρα από τον Αθήνα 9.84, αναρωτήθηκε «πώς μιλάμε για καθαρή έξοδο, αν πρέπει να κόψουμε συντάξεις;».

Οι βουλευτές έθεσαν τα παραπάνω ζητήματα σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για πλεόνασμα 4%, με το ερώτημα αφού η κυβέρνηση ανακοινώνει τελικά υπερπλεόνασμα, τότε πώς δικαιολογούνται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, παρά το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα έχουν ψηφιστεί από τον Μάιο του 2017. 

Οι ίδιοι βουλευτές φέρεται να είπαν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν στην πλάτη τους αυτά τα μέτρα στην επόμενη προεκλογική περίοδο. 

Σε αυτό το κλίμα προστέθηκε η μεγάλη αντίδραση που συνάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην αρμόδια επιτροπή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Βουλευτές των νομών Κοζάνης και Φλώρινας 

Φαίνεται όμως ότι αντέδρασαν έντονα στα όσα άκουσαν από τον αρμόδιο υπουργό και κυρίως από την πρόβλεψη του σχετικού νομοσχεδίου, ότι μετά το πέρας της εξαετίας, οι ιδιώτες που θα αγοράσουν τις μονάδες, θα μπορούν να απολύσουν ελεύθερα.

Την ώρα που η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε εξέλιξη, επιστολή 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρωθυπουργό έκανε την εμφάνισή της στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Με αίτημα να μην προχωρήσει η διάταξη που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να προχωρούν σε αναδοχή. Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου είχε ανακοινώσει ότι αφαιρεί το δικαίωμα υιοθεσίας και κρατά μόνο το δικαίωμα αναδοχής.

Ευρωβουλή: Επί τάπητος η τουρκική 
δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα οι προκλήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Λευκωσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Κατά τη συνεδρίαση, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ε.Ε., πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου, κατέγραψε λεπτομερώς τα περιστατικά των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε αναλυτικά το ιστορικό της παρενόχλησης του γεωτρύπανου της ΕΝΙ 

Όπου και περιέγραψε αφενός τη διαδικασία συμφωνιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τα γειτονικά κράτη, αφετέρου επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν έχει κρυφή ατζέντα στην περιοχή και διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη με την εξαίρεση της Τουρκίας, όχι όμως με δική της υπαιτιότητα.

Όπως εξήγησε ο Ν. Αιμιλίου, η Τουρκία θέλει τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, επιθυμεί να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πάντως, ο κ. Αιμιλίου σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη από την αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεση προόδου σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά, εξηγώντας ότι θα έπρεπε να περιγράφεται η έλλειψη εποικοδομητικής στάσης στις λεγόμενες εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Διακοπές ρεύματος στην Κρήτη λόγω απεργίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Έως και τη μία ώρα ανά περιοχή θα φτάσουν οι διακοπές ρεύματος στην Κρήτη λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, όπως προανήγγειλε ο Διαχειριστής.
Όπως αναφέρει, εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Κρήτης. 

Η οποία προκαλείται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε συνδυασμό με την άπνοια που έχει οδηγήσει σε μηδενισμό της παραγόμενης αιολικής ενέργειας, είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης πολύ περιορισμένης έκτασης.

Με εκτιμώμενη διάρκεια μέχρι 1 ώρα ανά περιοχή, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος του νησιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και ζητά επίσης τη συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.

Στο Βουκουρέστι ο Αλ. Τσίπρας 
για την τετραμερή συνάντηση Ελλάδας,
 Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας

Τετραμερή συνάντηση στο Βουκουρέστι θα έχουν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Καθώς και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με στόχο των συντονισμό των κινήσεών τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στη Σόφια, στις 17 Μαΐου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προτείνει να υπάρξει αναζωογόνηση της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης», που είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή. 

Ο προεδρεύων της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο Μπόικο Μπορίσοφ την έθεσε ως προτεραιότητα της βουλγαρικής προεδρίας, για την οποία είχε πει ότι θα λειτουργήσει ως «βαλκανική προεδρία».

Στην Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής θα γίνει αμοιβαία ενημέρωση για τις περιφερειακές εξελίξεις, για την κατάσταση στο Κόσοβο και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. 

Αναμένεται ακόμη να συζητηθεί το ζήτημα της επιρροής τρίτων κρατών στην περιοχή, με στόχο να διασφαλιστεί η θεσμική διαδικασία για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. 

Επίσης θα εξεταστούν θέματα συνεργασίας των τεσσάρων χωρών στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των μεταφορών κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: