07 Μαρτίου, 2018

ΚΑΤΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

 

Εν μέσω κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη αλλά και λόγω της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, η Τουρκία εξαπολύει μύδρους κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ έγιναν με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και σε εκδήλωση στην Πιερία.

«Καλούμε τον Προκόπη Παυλόπουλο να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα σύνορα της πατρίδας μας. Να αποφεύγει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο αξίωμά του και προκαλούν ένταση» είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Hami Aksoy.

Οι δηλώσεις Παυλόπουλου
Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος είπε τα εξής:

«Καλούμε τον Προκόπη Παυλόπουλο να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα σύνορα της πατρίδας μας. Να αποφεύγει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο αξίωμά του και προκαλούν ένταση» είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Το Δίκαιο της Θάλασσας τη δεσμεύει, γιατί, ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στη συνθήκη του Modego Bay, είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική, δεδομένου ότι παράγει πλέον -λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει- γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους. 

Άρα, η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι, όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Και νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό το οποίο συναποφασίσατε με τον κ. Κοτζιά χθες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι ανακοινώσεις εκ μέρους του τουρκικού ΥΠΕΞ έρχονται ως απάντηση και στις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Παυλόπουλος από την Πιερία. «Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. 

Τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάννης;» είχε αναφέρει.

«Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος εκείνο το οποίο ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε, όμως, ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην Ε.Ε. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» είχε πει μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της» με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δεν το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μάς υποχρεώσει, θα το πράξουμε, όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» είχε υπογραμμίσει ο κ. Παυλόπουλος.

«Ζητούμε τη σύλληψη των υπευθύνων»
O κ. Hami Aksoy αναφέρθηκε και στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση της Χρυσής Αυγής. 

«Πριν από λίγες ημέρες οργανώθηκε διαδήλωση εναντίον της χώρας μας, όπου έκαψαν την τουρκική σημαία. Ζητάμε τη σύλληψη των δραστών και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: