25 Φεβρουαρίου, 2018

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ (25/2/2018)

 

Ελλάδα:Οι Αλβανοί μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90 και συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά, τα θετικά νέα από τον τουρισμό αλλά και ένα δημοσίευμα για την πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας στον γερμανικό τύπο.

Έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση προκαλεί η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να διαρκέσουν οι εργασίες της 21μελους προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis μόλις ένα μήνα.

«Συμβόλαιο πολιτικής εκτέλεσης» χαρακτηρίζει την υπόθεση Novartis ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, Κώστας Καραγκούνης, δηλώνοντας ότι «όπως όλα τα παρόμοια συμβόλαια θα αποτύχει».

Για ακόμη μια νύχτα σημειώθηκαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Κόσμος:Ξεκινά σήμερα η πενθήμερη επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια μελλοντική ένταξή τους στην ΕΕ με διασφάλιση σταθερότητας και ευημερίας συνοδεύεται επίσης από δεσμεύσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων που προκρίνει την στροφή στα εναλλακτικά καύσιμα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν όταν βομβιστές-καμικάζι και ένοπλοι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν έφοδο στο αρχηγείο μιας επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας στην πόλη Άντεν της Υεμένης το Σάββατο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα υεμενίτικα σώματα ασφαλείας και γιατρούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα συζητήσουν τηλεφωνικά σήμερα Κυριακή με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας 30 ημερών στη Συρία, γνωστοποίησε το Ελιζέ με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο.

Οι Δημοκρατικοί της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσαν στη δημοσιότητα υπόμνημα το οποίο υπερασπίζεται την επίσημη έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οικονομία:Στα χέρια των ελληνικών αρχών έχει βρεθεί λίστα με 100.000 Ελληνες καταθέτες του εξωτερικού. Πρόκειται για πολίτες οι οποίες είτε έχουν κάνει κατάθεση είτε έχουν αγοράσει κάποιο χρηματοοικονομικό προϊόν σε χώρα εκτός Ελλάδας και πλέον θα περάσουν από κόσκινο για την προέλευση των χρημάτων τους, αν είναι δηλωμένα και φορολογημένα.

Αντιμέτωπο με τεράστιες επιβαρύνσεις θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι πέραν των διπλών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν θα έχουν και τον βραχνά υπέρογκων προστίμων.

Περίπου 50 επενδυτικά σχέδια άνω των 2 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν στον τουρισμό, στην ενέργεια, στα τρόφιμα και ποτά, στη ναυτιλία, στα χημικά, στην τεχνολογία, και στη βιομηχανία διαχειρίστηκε ο «Διαμεσολαβητής του Επενδυτή» εντός του 2017, και στην πλειοψηφία τους κατάφερε να τα ολοκληρώσει.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενδέχεται να απαιτήσει από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler να της επιστρέψει δάνεια που της είχε χορηγήσει για έρευνα και ανάπτυξη. 

Έπειτα από τα δημοσιεύματα που φέρουν την κατασκευάστρια των οχημάτων Mercedes να εγκαθιστούσε σε αυτά παράνομο λογισμικό για την παραπλάνηση εποπτικών φορέων που είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των εκπομπών καυσαερίων των κινητήρων ντίζελ.

Ο Moody's ολοκλήρωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έναν γύρο αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είχαν προηγηθεί οι αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου από τον S&P στις 19 Ιανουαρίου και από τον Fitch στις 16 Φεβρουαρίου.

Και οι τρεις οίκοι διαβεβαίωσαν με τις αξιολογήσεις τους, τις οποίες παρακολουθούν στενά οι επενδυτές, ότι ο κίνδυνος των ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί σημαντικά.

Αθλητισμός:Εύκολη νίκη απέναντι στην Αλαβές πέτυχε η Ρεάλ Μαδρίτης με 4-0, την ώρα που ο Λιονέλ Μέσι, στην άνετη επικράτηση με 6-1 επί της Τζιρόνα, κατέρριψε το ρεκόρ ασίστ στην Ιστορία της La Liga που κατείχε ο Μίτσελ. Δεν είναι μόνο τα 371 γκολ που έχει πετύχει και που τον καθιστούν πρώτο σκόρερ στα χρονικά της La Liga.

Οι «πράσινοι» επικράτησαν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» 2-0 της Λαμίας για την 23η αγωνιστική, με γκολ των Μουνιέ (48΄) και Ινσούα (64΄), και ανέβηκαν έκτοι, δύο βαθμούς πίσω από τον Πανιώνιο.

Εκτός Ευρώπης μένει οριστικά ο Παναθηναϊκός, αφού δεν προλαβαίνει τις ημερομηνίες της UEFA για να τακτοποιήσει τα οικονομικά του, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Βασίλης Κωνσταντίνου. Στο 0-0 έμειναν Πανιώνιος και Αστέρας Τρίπολης στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, σε αναμέτρηση για την 23η αγωνιστική της Super League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: