17 Ιανουαρίου, 2018

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ “ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ"


«Σκοπιανό», το πιο πρόσφατο στάδιο του «Μακεδονικού», ως πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προέκυψε από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα ομφαλοσκοπούσε (Ειδικό Δικαστήριο κλπ), η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας εκδήλωνε τη βούλησή της να αποσχιστεί από τη Γιουγκοσλαβία.

Με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, με σύμβολο το αστέρι της Βεργίνας και με αλυτρωτικές «κορώνες», αναζήτησε τη δική της ταυτότητα και μια θέση στη διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητο κράτος.

Τα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του “Σκοπιανού” και τις χρονιές ορόσημα από το 1991 έως και σήμερα ενώ παράλληλα διεξάγει έρευνα σχετικά με την ονομασία και τα προτεινόμενα ονόματα του ΟΗΕ, στην οποία μπορείτε να ψηφίσετε σχετικά.

Ένα πολύπαθο διπλωματικό κεφάλαιο για την Ελλάδα ανοίγει πριν από 26 χρόνια στα βόρεια σύνορά της. Όλα ξεκινούν το 1991, τον Σεπτέμβριο, με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τη Γιουγκοσλαβία. Θέλει να αποσχιστεί από τη γιουγκοσλαβική χώρα και στο δημοψήφισμα αυτό υπέρ τάσσεται το 65% του λαού, που ζητά ανεξαρτησία

Η αρχή της περιπέτειας
Το 1991, έξι μήνες μετά, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή γίνεται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα όπου αυτό που συμφωνείται αφορά μια ονομασία χωρίς τη λέξη «Μακεδονία» ή τα παράγωγά της.

Δυο μήνες, 1/12/92,  μετά η πρώτη ουσιαστική λύση έρχεται με την πρόταση Πινέιρο με το περίφημο Νοβαματσεντόνια (Νέα Μακεδονία) όπου ούτε αυτή πρόταση «περπατά». Μάλιστα είναι  αυτή που φέρνει τη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ακολουθεί το σχέδιο των διαμεσολαβητών το 1993 με τους Βανς και Οουεν να προτείνουν την ονομασία «Νέα Μακεδονία». Ούτε όμως αυτή η λύση βρίσκει ευήκοα ώτα αφού την απορρίπτει η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκτρατία της Μακεδονίας Τα χρόνια περνούν και ενώ στο παρασκήνιο γίνονται κάποιες προσπάθειες ωστόσο δεν έχουν τύχη και παραμένει το αδιέξοδο.

Το 2005 με  διαμεσολαβητή τον Μάθιου Νίμιτς πέφτει  νέα πρόταση στο τραπέζι και αυτή είναι η ονομασία «Republika Makedonija-Skopje». Απορρίπτεται και αυτή από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Με το όλο ζήτημα σε τέλμα η ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό  τον Κώστα Καραμανλή πηγαίνει το 2008 στο Βουκουρέστι και ασκεί βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα όλα παγώνουν όσον αφορά τις προσπάθειες να βρεθεί λύση, ωστόσο φουντώνουν οι τακτικισμοί και η προκλητικότητα των γειτόνων.

Τα γεγονότα όπως έχουν καταγραφεί
Το 1991-24/1:H Βουλή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Σκόπια, που προήλθε από τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 1990, ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

7/6:Η Βουλή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με συνταγματική τροποποίηση απαλείφει το Σοσιαλιστική από την ονομασία του γειτονικού κράτους, που θα ονομάζεται εφεξής «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

8/9:Με δημοψήφισμα, το 65% του λαού της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εγκρίνει την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία.

18/9:Ο ηγέτης των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, αναλαμβάνει πρώτος Πρόεδρος της νεοσύστατης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

4/11:Συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι. Αργότερα θα γίνει γνωστό ότι ο Μιλόσεβιτς πρότεινε κοινά σύνορα Σερβίας – Ελλάδας (ουσιαστικά διχοτόμηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»), πρόταση που απέρριψε ο Σαμαράς.

17/11:Η Βουλή της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καλεί την ηγεσία της να σταματήσει την οικειοποίηση του μακεδονικού ονόματος και τις εδαφικές βλέψεις κατά ελληνικών περιοχών.

3/12:Τη διεθνή αναγνώριση της χώρας του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ζητά με επιστολή του προς τους ηγέτες όλων των κρατών του κόσμου ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ.

4/12:Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ασχολείται με το Μακεδονικό και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»: 

α).Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», 

β).Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και 

γ).Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

16/12:Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχεται τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την κρατική οντότητα της Κροατίας, της Σλοβενίας και της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». 

Τα Σκόπια καλούνται να προσφέρουν συνταγματικές 
και πολιτικές εγγυήσεις στους γείτονές τους ότι:

α).Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, 

β).Δεν ασκούν εχθρική προπαγάνδα, 

γ).Δεν χρησιμοποιούν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.

Το 1992-9/1:Η ΠΓΔΜ υποβάλλει αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

15/1:Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

15/1:Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της επιτροπής Μπαντεντέρ (επιτροπή νομομαθών της ΕΟΚ), η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για την αναγνώρισή της από την ΕΟΚ.

17/2:Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε αναθέτει στον προεδρεύοντα πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών Ζοάο Πινέιρο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα.

17/2:Τα Σκόπια κάνουν έκκληση στους 12 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΟΚ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της, με το ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

18/2:Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων. Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Παπαρρήγα και Δαμανάκη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, συμφωνούν για κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

1/4:Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του υπουργού Εξωτερικών Ζοζέ Πινέιρο, προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδος μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία «Νοβοματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία»).

Πρόκειται για το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο», που προκαλεί διάσταση στις σχέσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.

13/4:Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το Μακεδονικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και χωρίς την παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Αποφασίζεται να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο» και η Ελλάδα να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο αν τηρηθούν οι όροι της ΕΟΚ που συμφωνήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 1991 και αν η ονομασία δεν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της.

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και το αναλαμβάνει ο ίδιος.

18/5:Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία του Βαρδάρη».

26/6:Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις – προτάσεις.

28/6:Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας των Σκοπίων απορρίπτει τον όρο που ζήτησε η Ελλάδα και έθεσε η ΕΟΚ, να αλλάξει το όνομά της, ώστε να αναγνωριστεί από την Κοινότητα.

17/8:Ο σοσιαλδημοκράτης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναλαμβάνει πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

24/8:Η ΠΓΔΜ επιλέγει το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο ως σημαία της.

21/10:Την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο Μακεδονικό. Αιτία, η διαφαινόμενη στροφή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε λύση διπλής ονομασίας.

21/10:Οι 11 εταίροι της Ελλάδας στην ΕΟΚ επικυρώνουν στο Μπέρμιγχαμ την απόφαση που έδινε στις αρχές της ΠΔΓΜ τη δυνατότητα να σφραγίζουν όλα τα εμπορικά έγγραφα με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

13/11:Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει χώρα με τον όρο «Μακεδονία.

16/11:Εκδοτικός οίκος των Σκοπίων προβαίνει στην έκδοση μεγάλου μεγέθους χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας», στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου.

11/12:Την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας  Σκόπια», αποφασίζει, κατ’ αρχήν, η Βουλή των Σκοπίων.

12/12: Η Σύνοδος Κορυφής του Εδιμβούργου καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων στο πλαίσιο της απόφασης της Λισαβόνα.

Το 1993 
26/1:Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία προτείνουν συμβιβαστική επίλυση του θέματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με μέτρα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης πλην ονόματος» (Πακέτο Πινέιρο).

7/2:«Ως ακατάλληλη και αστεία» απορρίπτει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ την πρόταση τριών ευρωπαϊκών χωρών, για ένταξη της δημοκρατίας του στον ΟΗΕ με το όνομα FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

11/2:Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μέσω διαλόγου των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαιτησίας.

12/2:Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ΠΓΔΜ ζητά ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνης Σαμαράς.

13/2:Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.

19/2:Τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα.

21/2:Ο Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ κατηγορεί τους Έλληνες για «σοβινισμό», σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

25/3:Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που προβλέπει διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υπό τους Όουεν και Βανς (πρώην υπουργοί Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ, αντίστοιχα).

Περιλαμβάνει την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη διαιτησία για το οριστικό όνομα και την ένταξη της δημοκρατίας αυτής στον ΟΗΕ υπό το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ.

29/3:Παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Μακεδονικό.

7/4:Με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κράτος των Σκοπίων γίνεται δεκτό στον ΟΗΕ χωρίς σημαία και με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ , FYROM στα Αγγλικά).

14/5:Κατατίθεται το σχέδιο των διαμεσολαβητών Βανς και Όουεν, που προτείνουν την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

28/5:Την άρνηση της Ελλάδας στο σχέδιο Βανς – Όουεν για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, γνωστοποιεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης, πρέσβης Γιώργος Παπούλιας.

30/5:Τα Σκόπια δεν αποδέχονται το νέο συμβιβαστικό σχέδιο των διεθνών μεσολαβητών Βανς – Όουεν, το οποίο πρότεινε το όνομα «Νέα Μακεδονία».

4/6:Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει πρόταση του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας με την επονομασία της Δημοκρατίας «Σλαβομακεδονία».

25/7:Την απογοήτευσή της για την αναγνώριση των Σκοπίων από την Ουκρανία εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση.

13/10:Η Κίνα είναι η πρώτη μεγάλη δύναμη που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

16/12:Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Δανία αναγνωρίζουν διπλωματικά τα Σκόπια με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

21/12:Η Ιαπωνία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Το 2008-1/1: Με διαβατήριο από σήμερα οι έλληνες πολίτες στην ΠΓΔΜ.

20/1:«Συναισθηματικό» και «ψυχολογικό» το θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

21/1:Συνάντηση Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Οχρίδα.

23/1:Απόσταση τηρεί ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

12/2:Συνάντηση Ράις – Μιλόσοσκι στην Ουάσιγκτον. Προσπάθεια της ΠΓΔΜ για αποσύνδεση της ονομασίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

14/2:Για ΠΓΔΜ και Κόσοβο συζητά η Ντόρα Μπακογιάννη με την Κοντολίζα Ράις.

19/2:Σύνθετη ονομασία προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση που καταθέτει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τα Σκόπια κατά τις διαπραγματεύσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Επεισόδια νεαρών έξω από τον ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια.

20/2:H Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ.

21/2:Το σχέδιο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ διαρρέει στην εφημερίδα «Το Βήμα». Τα πέντε ονόματα που προτείνει ενδεικτικά ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας,

Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας. Την τελευταία ονομασία συζητά η Ελλάδα.

22/2:Αποδεκτή λύση ή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ΠΓΔΜ.

24/2:«Ναι» των Σκοπίων στις προτάσεις Νίμιτς. Αποδεκτές από τα Σκόπια δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες (Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας – Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας).

25/2:Κατά της διπλής ονομασίας της ΠΓΔΜ και υπέρ του βέτο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσις».

27/2:Πιέσεις της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συλλαλητήριο στα Σκόπια.

29/2:Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ελλάδας – ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη για την ονομασία. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση Μπους – Σέφερ στον Λευκό Οίκο.

29/2:«Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή.

Μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, ζήτησε για την ΠΓΔΜ ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

1/3:Άκαρπη η συνάντηση Ελλάδας – ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της. «Παραμένει το χάσμα Αθήνας – Σκοπίων» δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

3/3:Την Αθήνα επισκέπτεται ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Και στους δύο συνομιλητές του εκφράζει το ενδιαφέρον του να υπάρξει λύση στο «όνομα» μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 2 Απριλίου.

5/3:Παραμένει το χάσμα Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το «όνομα», μετά την επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια. Δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, από το ΛΑΟΣ και από Μακεδονικές οργανώσεις

6/3:Το πρώτο βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

7/3:Πιέσεις των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στα Σκόπια ο αμερικανός απεσταλμένος Νταν Φριντ.

13/3:Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι. «Ειλικρινή και ανοικτή» χαρακτήρισε τη συζήτηση η κυρία Μπακογιάννη.

17/3:Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για το Σκοπιανό στη Βιέννη, μεταξύ Νίμιτς, Βασιλάκη, Ντιμιτρώφ.

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι απέρριψε τις τρεις εναλλακτικές ονομασίες που πρότεινε προφορικά ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: Άνω Μακεδονία, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Republika Maκedonja – Skopje (αμετάφραστο).

21/3:Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, του ομολόγου της των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι και του αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Νταβ Φριντ στις Βρυξέλλες και στο σπίτι της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νιούλαντ. Καλό το κλίμα, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

25/3:Όνομα με γεωγραφική διάσταση προτείνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς και συγκεκριμένα Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια. Απορριπτική η στάση της Αθήνας.

30/3:Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επιδίδει η Αθήνα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση απόσυρση αφίσας που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, απεικονίζοντας παραποιημένη την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στη θέση του Σταυρού.

31/3:Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για το θέμα των Σκοπίων.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον αμερικανό πρέσβη την καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.

2/4:Βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

3/4:Άνοιγμα Καραμανλή στα Σκόπια μετά το βέτο, έντονη δυσαρέσκεια και οργισμένες αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ.

6/4:Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, δηλώνουν ότι:Η ηγεσία της χώρας θα ξεκινήσει εντατικές διαβουλεύσεις, σε διάφορα επίπεδα, με στόχο να εξευρεθεί κατάλληλη λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, το συντομότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για ανάγκη επανακαθορισμού της στρατηγικής της χώρας του και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μέσω του βέτο στο Βουκουρέστι.

7/4:Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνι Φριντ, ενημερώνοντας τους ξένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάνει λόγο για «Μακεδόνες» και υποστηρίζει ότι «η μακεδονική γλώσσα υπάρχει.

Οι Μακεδόνες υπάρχουν. Διδάσκουμε μακεδονικά στη Σχολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Εντονη αντίδραση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

10/4:Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το Σκοπιανό μετά από αίτημα του ΛΑΟΣ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δηλώνει ότι η ευκαιρία είναι στα χέρια των Σκοπίων και κάνει δημόσια πρόσκληση να συνεχιστεί η συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αποδέχεται και πάλι προσπάθεια ουσιαστικής διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρήσεις και παθητική στάση έναντι των αμερικανικών πιέσεων, τόνισε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί να περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στο όνομα του γειτονικού κράτους, υποστήριξε ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση και επανέλαβε το αίτημα για δημοψήφισμα.

11/4:Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μπρένταν Βάρμα ανακοινώνει την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

17/4:Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δηλώνει ότι: Έλαβε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στα Σκόπια δεν θα καταθέσει νέα πρόταση.

Επίσης, ανέφερε ότι θα μεταβεί στην Αθήνα για να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα απέρριψε την τελευταία πρόταση για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» και για να διαπιστώσει εάν υπάρχει χώρος για ευελιξία.

18/4:Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα, δηλώνει ότι το ελληνικό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έδωσε διαφορετική τροπή στην όλη κατάσταση και φώτισε τις ανάγκες και των δύο χωρών.

Παρατήρησε ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει τώρα η αντίληψη ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, λύση που θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τα δύο κράτη. Ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει δική του τελική πρόταση, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται κοντά στη λύση.

18/4:Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα προέβη η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την παρεμπόδιση, εκ μέρους της Αθήνας, επίδοσης πρόσκλησης της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Τα Σκόπια  ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, σύμφωνα με το οποίο το ένα συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας δεν δικαιούται να εμποδίσει τη συμμετοχή του δεύτερου μέρους σε διεθνείς οργανισμούς.

21/4:Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, υποστηριζει ότι με το βέτο η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Ακόμη, ζητά να κοινοποιηθεί η επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στις χώρες-μέλη του οργανισμού.

23/4:Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από παρέμβαση των ελλήνων ευρωβουλευτών, βάζει φρένο στις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ, να ξεκινήσει η πορεία για την ένταξή της στην Ε.Ε χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

28/4:Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αρνείται την είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο  αεροσκάφους της «Macedonian Air Transport» με προορισμό την Αίγυπτο, επειδή φέρει το όνομα Μακεδονία.

12/5:Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, επιδίδει διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια, λόγω των όλο και συχνότερων περιπτώσεων παρεμπόδισης πορείας φορτηγών από την ΠΓΔΜ και επίθεσης κατά των επιβατών τους στην Ελλάδα.Ο Υπουργός Αντόνιο Μιλόσοσκι κάνει λόγο για καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα.

13/5:Η πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου απαντώντας στο διάβημα των Σκοπίων, αναφέρει ότι τα περιστατικά αυτά δεν δηλώθηκαν στην ελληνική αστυνομία, παρά μόνον στην αστυνομία της ΠΓΔΜ, γεγονός που δυσκολεύει τις έρευνες στην Ελλάδα. 

Προσθέτει ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν περιστατικά σε βάρος ελλήνων πολιτών στην ΠΓΔΜ, ενώ πρόσφατα άγνωστοι έσπασαν παράθυρα της ελληνικής πρεσβευτικής κατοικίας στα Σκόπια.

Τα περιστατικά αυτά δηλώθηκαν και στην αστυνομία της ΠΓΔΜ, ωστόσο συνειδητή επιλογή της ελληνικής πλευράς ήταν αυτά να μην γνωστοποιηθούν δημόσια για να μην δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνιών.

24/5:Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη, ανέφερε ότι η χώρα του δεν θα μπει στην Ευρώπη με κανέναν άλλον τρόπο παρά μόνον ως «Μακεδονία».

28/5:Ελλάδα και Κύπρος αποχωρούν από τη Σύνοδο για την «Πρωτοβουλία κατά της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής» που συνέρχεται στην Ουάσινγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των ΗΠΑ να συμμετάσχει η ΠΓΔΜ στη συνάντηση με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

1/6:Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανακλέγεται πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

3/6:Οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ απαγορεύουν τη διέλευση ελληνικής φάλαγγας με προορισμό το Κόσοβο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ.

5/6:Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ακυρώνει την επίσκεψή του στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τους υδάτινους δρόμους,

Καθώς οι ελληνικές αρχές δεν συμφωνούν στην προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους της ΠΓΔΜ, το οποίο φέρει διακριτικά με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

12/6:Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Ελλάδας-ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, δηλώνει ότι «το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί».

26/6:Συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είχε στην Αθήνα η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Μ. Νίμιτς είπε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, αλλά «κάποιες ιδέες» που αφορούν το εύρος χρήσης του ονόματος και συγκεκριμένα ποιο θα είναι το όνομα που θα χρησιμοποιείται διεθνώς για την ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας», που εγείρει μέρος της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ως προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε ότι: Δεν ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν, προσθέτοντας ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ταυτότητα και των δύο χωρών.

27/6:Ξεχωριστές συναντήσεις είχε στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο Μ. Νίμιτς φάνηκε να κρατά αποστάσεις από το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ αναφορικά με την όποια πιθανή συμφωνία, λέγοντας “τα δημοψηφίσματα είναι περίπλοκες διαδικασίες”.

14/7:Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς  τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και εγείρει ζητήματα επιστροφής περιουσιών, αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και χορήγησης υπηκοότητας. Έντονη αντίδραση της Αθήνας.

18/7:Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην απαντητική του επιστολή προς τον ομόλογό του των Σκοπίων ξεκαθαρίζει ότι:

Δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής.

Για το θέμα της διεκδίκησης των περιουσιών που έθεσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρει ότι οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

21/7:Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητά τη μεσολάβησή του ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των δικαιωμάτων της «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

23/7:Ο πρέσβης του Παναμά στην Αθήνα Αντόνιο Φότι Τάκι Οτσόα, σε συνάντησή του με την ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοινώνει ότι στο εξής η χώρα του θα τηρεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και παύει να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

25/7:Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, τονίζει ότι:Η Ε.Ε δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα μειονοτήτων και ότι πρόκειται για ευθύνη των κρατών-μελώνΑκόμη, επισήμανε ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι θεμελιώδους σημασίας για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.

21/8:Ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ είχε στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς.

Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόταση για συγκεκριμένο όνομα, απέφυγε να απαντήσει και τόνισε ότι αναζητείται μία διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

22/8:Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τον έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν τεθεί στις συνομιλίες και άλλα ζητήματα εκτός του ονόματος, απάντησε ότι:

«Τέθηκε μία σειρά θεμάτων τα οποία θα τα χαρακτήριζα περιφερειακά στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, τα οποία άλλοτε συνδέονται περισσότερο και άλλοτε συνδέονται λιγότερο με το κεντρικό ζήτημα του ονόματος. Αλλά θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».

11/9:Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τις αντιπροσωπείες Ελλάδας και ΠΓΔΜ, είπε ότι:Έδωσε νέες ιδέες που περιέχουν καινούργια στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν προτάσεις που του έχουν δώσει οι δύο πλευρές. 

Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι:Η συνάντηση περιλάμβανε μία διεξοδική συζήτηση όλων των στοιχείων του θέματος, αγγίζοντας το όνομα, τον τρόπο της χρήσης, θέματα ταυτότητας και άλλα συναφή.

12/9:Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι οι προτάσεις Νίμιτς αξιολογούνται από την ελληνική κυβέρνηση και  ανέφερε ότι:Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση με ξεκάθαρη τη γνωστή της θέση για μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

19/9:Συνάντηση με το σκοπιανό ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι είχε στο Παρίσι η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κυρία Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι η συνάντησή της με τον ομόλογό της δεν σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι δεν υποκαθίσταται η διαδικασία που υπάρχει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι το θέμα του ονόματος είναι μία υπόθεση που δεν είναι εύκολο να λυθεί.

8/10:Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υπέβαλε νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας στους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Ο Μ. Νίμιτς δήλωσε ότι η πρότασή του αποτελεί «δίκαιη βάση» για λύση, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου.

9-10/10:Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς.

Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο μέσον μίας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης», ενώ ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι μπροστά υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός των «σκληρών διαπραγματεύσεων».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι «με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μία εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση – όχι στη διπλή ονομασία».

Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Απαιτούμε να υπάρχει σαφής επεξήγηση ότι το όνομα θα περιλαμβάνει καθαρά γεωγραφικό όρο.

Μας απασχολούν θέματα που έχουν σχέση με την εθνότητα και άλλα στοιχεία που στο μέλλον, ανεξάρτητα από το όνομα, μπορεί να εγείρουν πιο επίσημα αλλυτρωτικές τάσεις. Το όνομα δεν είναι το κυρίως πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την πρόταση Νίμιτς «ένα βήμα εμπρός για την εξεύρεση λύσης», τόνισε ότι πρέπει να διαλευκανθεί η πτυχή του εύρους της χρήσης της ονομασίας και επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι η νέα πρόταση Νίμιτς δεν θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε από τη συνείδηση του ελληνικού λαού.

10/10:Στην ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι, αν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νέα πρόταση Νίμιτς, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

5/11:Στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.

17/11:Προσφυγή κατά της Ελλάδας καταθέτει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η ΠΓΔΜ, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, παρεμποδίζοντας την ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε διεθνή οργανισμό, όπως είναι το ΝΑΤΟ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του Γιώργου Κουμουτσάκου, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «παρελκυστική τακτική», τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο Δικαστήριο, αποδεικνύοντας τις κατάφωρες και κατά συρροή παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ.

3/12:Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στην παράγραφο για την ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι και καλεί τη χώρα να εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

8/12:Θετικές αναφορές για τις ελληνικές θέσεις περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με γειτονικές χώρες και υπενθυμίζεται, ότι:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδης, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Και φθάνουμε στο 2018
Κινητικότητα και αισιοδοξία για επίλυση

Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις και αναζωπύρωση των προσπαθειών για λύση. Σε διπλωματικό επίπεδο αρχίζει νέος γύρος επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Νέος γύρος συνομιλιών θα τρέξει στη Ν.Υόρκη υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ εντός του μήνα δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος.

Ειδικότερα, 8 και 9 Ιανουαρίου ευρέθησαν στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, εφόσον ο πρωθυπουργός βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Το Ραντεβού της Νέας Υόρκης
Συγκεκριμένες ενέργειες αναμένονται στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη στιςς 19/1 του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι.

Ο γγ του ΟΗΕ μετά την πρόσφατη  συνάντησή του στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος για λύση εντός του 2018.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε μάλιστα τονίσει ότι υπάρχει βούληση να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες

Η επίσκεψη Στόλενμπεργκ 
Δυο ημέρες νωρίτερα μεταβαίνει στα Σκόπια ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιανς Στόλενμπεργκ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, θα βρεθεί στα Σκόπια στις 17 και 18 Ιανουαρίου, όπου θα έχει επαφές με την κυβέρνηση Ζάεφ.


ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑΣ
ΤΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

«...Μετά την νίκη επί των Περσών, του Μακεδόνα Αλέξανδρου, υιού του Φιλίππου Βασιλέως της Μακεδονίας, ο οποίος επάταξε τον Δαρείον, και εβασίλευσε πρότερος επί της Ελλάδος».
(Α' Μακκαβαίων 1).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της ένδοξης Μακεδονίας της Ελλάδος, εδώ και χρόνια τώρα, και ιδιαιτέρως τελευταία, γίνεται ένας ΑΝΟΥΣΙΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ, σε διε­θνή κλίμακα, από ξένα πολιτικά άτομα, όπου ποδοπατώντας, ηθελημένα, «το φώς της αληθείας», την Παγκόσμια Ιστορική αλήθεια, ερευνούν, δήθεν, ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ!! γιά να μάθουν, σε πιό κυρίαρχο κράτος ανήκει.

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ, με περισσή υποκρισία και ανειλικρίνεια, ΚΑΜΩΝΟΝΤΑΙ, ότι δεν γνωρίζουν, δήθεν, την ρητή και κατηγορηματική δια­βεβαίωση της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, όσον αφορά την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, και με την ένοχη αυτή συμπεριφορά τους, εκμαυλίζουν ακόμη και την Παγκόσμια Ιστορία(=το φως της αληθείας). 

Ασχο­λούνται, οι ΨΕΥΤΕΣ, με το όλως ανύπαρκτο αυτό θέμα, έχοντες ως απώτερο πάντα σκοπό τους, να βλάψουν, ενσυνείδητα, την ένδοξη Χώρα μας, αυτόν τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟπου αγκαλιά με τον ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ, (Απόστολος Παύλος στην Αθήνα), όργωσαν όλο τον κόσμο, και άλλαξαν τον ρούν της ιστορίας του.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, κατά την ύπουλη γνώμη τους, απλώς αναφέρεται ως Ελληνική, και άρα είναι διεκδικήσιμη. Όμως, «ώ ανόητοι και βραδείς τη καρδία», η ένδοξη Μακεδονία δεν αναφέρεται απλώς ως Ελληνική, αλλά είναι ΕΛΛΑΔΑ.

Διό και δεν είναι ποτέ δυνατόν, βάσει της Ελληνο/Χριστιανικής ιστορίας του Ορθόδοξου Ελληνισμού (Παλαιάς και Καινής Διαθήκης), να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. 

Τούτο αποδεικνύεται περίτρανα, τόσον από τα ατράνταχτα ιστορικά ντοκουμέντα της παγκόσμιας ιστορίας, τόσον και εκ των κάτωθι:

1.)Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ αναφέρει, ρητά και κατηγορηματικά, ότι:

α).Ο Μέγας Αλέξανδρος, (όνομα βασιλιάδων της Ελλάδος, Ηπείρου και Μακεδονίας), γεννήθηκε στην Πέλλα, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, το 350 π.χ. και n Πέλλα ήταν, και είναι Ελλάδα,

β.)Ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι γιος του Έλληνα Βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου,

γ.)Ότι, ο Αλέξανδρος, από την ειρηνική του εκστρατεία, μετά την ένωση όλων των Ελλήνων (=άρα ήταν Έλληνας) και μάλιστα δάσκαλός του ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας Φιλόσοφος της αρχαιότητας Αριστοτέλης), εκυρίευσε τον τότε γνωστό κόσμο, και η Παγκόσμια Ιστορία τον έχει αποκαλέσει ΜΕΓΑ! ΕΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ.

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα Ιστορικά δεδομένα, δεν είναι ποτέ δυνατόν, να υπάρξει ουδεμία αντίρρηση για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, γιατί η Ιστορία, γενικά, είναι «Το Φώς της Αληθείας (= Lux vetritatis)». 

To Κράτος της Μακεδονίας ήταν ένα από τις πολλές Ελληνικές πολιτείες - Κράτη: Των Αθηνών, Της Σπάρτης. Του Άργους, Της Θήβας, κ.ά, δεδομένου ότι, στην αρχαιότητα, κάθε πολιτεία ελογίζετο ως Κράτος.

Αυτά τα Ελληνικά, κράτη - Πόλεις, ένωσε ο Μέγας Αλέξανδρος, έκανε την ειρηνική του εκστρατεία, και έγινε Κοσμοκράτορας του τότε κόσμου, όπερ και το ΜΕΓΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

ΑΥΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ - ΚΡΑΤΟΣ. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Βόρειο/Ανατολικά, συνόρευε με τους Γέτες (=Σκύθες). Βόρειο/Δυτικά με τους Ιλλυρίους (=Κάτοικοι στα παράλια του Αδριατικού πελάγους). Προς Βορράν με τους κατοίκους της Μοισίας (σημερινή Σερβία, και Βουλγαρία), και τους Παιάνας, (κάτοικοι της Νότιας όχθης του ποταμού Δούναβη, που εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο ).

ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ της Ελληνικής Μακεδονίας, επί της βασιλείας Φιλίππου, και όλους αυτούς τους γύρωθεν λαούς, η Ιστορία τους χαρακτηρίζει ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ, και τούτο, γιατί είχαν κατ’ επανάληψη εκδηλώ­σει επεκτατικές βλέψεις σε βάρος του Μακεδονικού Κράτους της Μακεδο­νίας. 

Τα σύνορα τελικά του κράτους της Μακεδονίας τα εδραίωσε ο Έλλην Μέγας Αλέξανδρος, όταν ανάλαβε την Βασιλεία το 336 π.χ. ΔΥΟ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ

2.)ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, Α' ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ, (Παλαιά Διαθήκη), αναφερόμενο στον Μέγα Αλέξανδρο ορίζει, ρητά και κατηγορηματικά, ότι είναι γιος του Φιλίπ­που του Μακεδόνα. 

Και κάνει αυτή τη διάκριση στον Μέγα Αλέξανδρο της εποχής του, ο συντάκτης του βιβλίου των Μακκαβαίων, στον Αλέξανδρο Μακεδόνα, ακριβώς, για να τον ξεχωρίσει από κάθε άλλον Αλέξανδρο της εποχής του. 

Ο νοών νοείτω. Μάλιστα δε προσθέτει και ένα ακόμη ιδιαίτερο ιστορικό ντοκουμέντο. Ότι είχε ενώσει όλες τις Ελληνικές φυλές(=κράτη), και αναγνωρίστηκε πρώτος Ηγεμών, πρώτος Βασιλιάς της Ελλάδος. «Και εγένετο, μετά το πατάξαι Αλέξανδρον τον Φιλίππου τον Μακεδόνα - τον Δαρείον βασιλέα Περσών και Μήδων, εβασίλευσεν πρότερος επί την Ελλάδα ». (A΄ Μακκαβαίων 1). ΤΡΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ.

3.)ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ, (Καινή Διαθήκη, κεφ. 16,9), αναφέρει ο Απόστολος Παύλος, ότι σε όραμα του παρουσιάστηκε ένας άνδρας με ενδυμασία Μακεδονική, και του ζήτησε, να πάει εκεί, να τους βοηθήσει.  «Και όραμα διά της νυκτός ώφθη τω Παύλω, ανήρ τις ην Μακεδών εστώς, παρακαλών αυτόν και λέγων, διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον υμίν». 

Και όταν πράγματι ο Απόστολος Παύλος ήρθε στην ένδοξη Ελλάδα, μέσω της Σαμοθράκης, δεν πήγε στα ανύπαρκτα ΣΚΟΠΙΑ - αλλά στις Ελληνικές πόλεις της Μακεδονίας. Στη Νεάπολη- στους Φιλίππους, στην Αμφίπολη. στην Απολλωνία- και έφτασε στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΡΑ της Μακεδονίας, δεν υπήρξαν ποτέ ως πόλη - Κράτος στην παγκόσμια οικογένεια- ή σαν ανύπαρκτοι. Την ύπαρξή τους οι Σκοπιανοί και την παρουσία τους την έχουν κλέψει.

Ή μάλλον προσπαθούν να την κλέψουν, με την βοήθεια τρίτων, επιλήσμονων της αποστολής τους,  γιά να επισημοποιήσουν την ύπαρξή τους στην παγκόσμια Οικογένεια. Όμως, «του κάκου παλεύουν», γιατί η Ιστορία δεν αλλάζει, και δεν αλλάζει, γιατί είναι το «Λούξ Βεριτάτης (=το φώς της Αληθείας!!)».

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ- είναι ο πρώτος βασιλιάς των ενωμένων Ελλήνων με στρατό ξηράς και θαλάσσης, και την περίοδο μετά τον Αλέξανδρο, η παγκόσμια Ιστορία την ονόμασε, καθαρά και ξάστερα, «Ελληνιστικούς χρόνους».

Και ακριβώς τούτο αποτελεί το «όπερ έδει δείξαι» για την εν λόγω ψευδέστατη απαίτηση, των άγνωστων Ιστορικά Σκοπιανών, που προσπαθούν υπούλως να δηλώσουν την παρουσία τους, με Διεθνείς μάλιστα υπόγειες, διαδρομές!! ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ.

ΛΟΙΠΟΝ-Ντροπή-χίλιες Φορές Ντροπή-σε όλους αυτούς που ασχολούνται με το ανύπαρκτο αυτό θέμα, με απώτερο μόνον σκοπό τους, να βλάψουν την ένδοξη Πατρίδα μας, την Ελλάδα μας. 

Όμως, εμείς οι Έλληνες, που σε συνάντησή μας με τον Χριστιανισμό, οργώσαμε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, και του δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού και αλλάξαμε τον ρούν της Ιστορίας του, θα υπερασπιστούμε, ανδρείως, την ένδοξη Πατρίδα μας, την ένδοξη Ιστορία της, τον Πολιτισμό της, και την Εθνική μας ακεραιότητα.

ΤΩΡΑ, ύστερα από όλα αυτά τα αδιάψευστα Ιστορικό/Χριστιανικά ντο­κουμέντα που αναφέρθηκαν ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ: 

Ας μας πουν όλοι αυτοί οι ανεγκέφαλοι, που δήθεν ασχολούνται με το ανύπαρκτο αυτό θέμα των ΣΚΟΠΙΩΝ, αλλά και αυτοί που τολμούν, να διεκδικήσουν το όνομα Μακε­δονία, με ποιο δικαίωμα διεκδικούν το όνομα Μακε­δονία.

Αφού ήδη είναι ιστορικά εξακριβωμένον, ότι έχουν χαρακτηριστεί ως βάρβαροι;; Και μάλιστα, αφού, είναι ήδη πανταχόθεν εξακριβωμένον, ότι η Μακεδονία είναι ένα κομμάτι γης της Ελλάδος; Είναι Ατόφια Ελλάδα;;

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ, με όλους αυτούς τους αδίστακτους εκμαυλιστές της παγκόσμιας Ιστορίας, τους δηλώνουμε ευθέως, και με κατηγορηματικότητα: Είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν είναι απλώς Ελληνική, ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΦΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, και δεν τίθεται ποτέ σε διαπραγμάτευση».

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΛΟΙΠΟΝ, δεν θα επιτρέψει ποτέ, αλλά ούτε και θα ανεχθεί οποιονδήποτε διάλογο, για συμβιβασμούς και παζάρια, για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, γιατί Ιστορικά, είναι αποδεδειγμένον, ΟΤΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΥΔEMIA ΣΥΖΗΤΗΣΗ.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 40 ΑΠΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Πώς θα ονομάζεται ο κάτοικος της «Βόρειας Μακεδονίας»;

2.Τι προέλευση έχει η λέξη Μακεδονία;

3.Αν με 4 λέξεις πριν το Μακεδονία επι 25 χρόνια (Former Yugoslavian Republic Of) όλοι τους αποκαλούσαν Macedonia, με μια μόνο λέξη μπροστά - North, Nova - γιατί να αλλάξει αυτό;

4.Τι το τόσο σημαντικό έχουμε να κερδίσουμε με την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία»;

5.Τι έχουμε να κερδίσουμε με την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ;

6.Ποιος βιάζεται να λυθεί το θέμα;

7.Αν δεν βιαζόμαστε εμείς, τότε γιατί σπεύδουμε;

8.Μας πιέζει κάποιος; Αν ναι, ποιος; Με τι αντάλλαγμα;

9.Η ονομασία του κρατιδίου με τον όρο Μακεδονία, πώς θα φανεί στην αλβανική μειονότητα, που είναι το 30%του πληθυσμού;

10.Ο όρος «Μακεδονία» δεν θα διαλύσει το κράτος αυτό;

11.Μας ενοχλεί η διάλυση αυτού του κράτους;

12.Λένε κάποιοι ότι αν δεν δώσουμε τον όρο Μακεδονία στα Σκόπια θα διαλυθούν και ότι αν διαλυθούν, θα ενισχυθεί ο αλβανικός και βουλγαρικός εθνικισμός. Η προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο είναι αυτή που θα κάνει την Αλβανία μεγάλη και επικίνδυνη;

13.Αν παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία, οι Αλβανοί με τους «Τσάμηδες» θα αποθαρρυνθούν, ή θα πάρουν θάρρος;

14.Αν παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία, οι Τούρκοι με τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» θα αποθαρρυνθούν, ή θα πάρουν θάρρος;

15.Αν τους παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία, ποιος μας εγγυάται ότι θα αποκολληθούν από την τουρκική επιρροή;

16.Ποιός μας εγγυάται ότι η τουρκική επιρροή δεν θα υποδαυλίζει τον επεκτατισμό των «Μακεδόνων», και μάλιστα εντός ΝΑΤΟ;

17.Η είσοδος του κρατιδίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με τον όρο Μακεδονία δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα;

18.Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά μετά την παραχώρηση του όρου Μακεδονία, υπάρχει επιστροφή, όταν μάλιστα θα έχουν ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ;

19.Αν αλλάξουν το Σύνταγμα τους για να επιτύχουν την συμφωνία, δεν μπορούν να το ξανά αλλάξουν αργότερα;

20.Δεν μπορούν να ξανά αλλάξουν αργότερα τα ονόματα δρόμων, αεροδρομίων κλπ σε Αλέξανδρος και Μακεδονία;

21.Το όνομα Μακεδονία δεν είναι απο μόνο του φορέας επεκτατισμού;

22.Ο κάτοικος της «Βόρειας Μακεδονίας» δεν θα πιστεύει οτι η «νότια πατρίδα» του είναι υπόδουλη στους Έλληνες, αφού “αυτοί είναι οι Μακεδόνες”;

23.Η Θεσσαλονίκη δεν θα παραμείνει η πρωτεύουσα της Μακεδονίας και μετά την παραχώρηση του όρου; Δεν ενισχύει τον επεκτατισμό αυτό;

24.Ο όρος αλυτρωτισμός που χρησιμοποιούμε κατα κόρον, δεν είναι εσφαλμένος, αφού υπονοεί την «απελευθέρωση σκλάβων εδαφών και πληθυσμών»;

25.Πότε ήταν γεωγραφικά Μακεδονία η περιοχή βορείως του Μοναστηρίου;

26.Οι κάτοικοι του Αφγανιστάν, το οποίο κατέκτησε ο Αλέξανδρος, όπως και την Παιονία (την περιοχή των Σκοπίων), είναι Μακεδόνες;

27.Το κράτος δίπλα στο Ισραήλ, όταν δημιουργήθηκε ονομαζόταν Υπεριορδανία. Πως το αποκαλούμε σήμερα? Μήπως σκέτο Ιορδανία;

28.Αν το θέμα έχει χαθεί επειδή τους έχουν αναγνωρίσει 140 κράτη με το όνομα Μακεδονία, τότε γιατί διαπραγματεύονται ακόμα με την μικρή και φτωχή Ελλάδα;

29.Ενδιαφέρει τους ΝΑΤΟικους και Αμερικανούς η ονομασία του κρατιδίου, ή μόνο η ένταξη του στη δυτική σφαίρα επιρροής;

30.Δεν είναι Σλάβοι;

31.Δεν ομιλούν βουλγαρική διάλεκτο;

32.Πότε ήρθαν οι Σλάβοι στα Βαλκάνια;

33.Γιατί δεν κάνει η κυβέρνηση δημοψήφισμα για το Μακεδονικό;

34.Η κυβέρνηση δεν κάνει δημοψήφισμα για το Μακεδονικό γιατί ξέρει το αποτέλεσμα και θέλει απλώς να το παρακάμψει;

35.Έκαναν δημοψήφισμα για ένα μνημόνιο, αλλά όχι για την Μακεδονία;

36.Δεν είναι το Μακεδονικό εφεύρεση της Κομμουνιστικής Διεθνούς;

37.Δεν έγραφε ο Ριζοσπάστης για «Μακεδονικό έθνος»; Γιατί νομίζουμε ότι θα αλλάξουν τώρα απόψεις;

38.Πιστεύουν ότι ο Αλέξανδρος θα ήταν περήφανος για την «διαπραγμάτευση» τους, ή θα τους έπαιρνε το κεφάλι;

39.Αφού αυτοί θα είναι εθνικά «Μακεδόνες», εγώ που είμαι Έλληνας από την Καβάλα, τι θα είμαι;

40.Πώς θα αποκαλεί ο υπόλοιπος κόσμος τους κατοίκους της “Gorna Macedonia”;

Θα έπρεπε λοιπόν πριν μειοδοτήσουν  Κοτζιάς και  Τσίπρας να είχαν απαντήσει στις ως άνω ερωτήσεις.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: