18 Νοεμβρίου, 2017

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Τουρκοκυπριακή συντεχνία κατηγορεί την Τουρκία ότι θέλει να εξαφανίσει τους Τουρκοκύπριους.Τον κίνδυνο αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της κατεχόμενης Κύπρου.

Όπου με την εξαφάνιση του τουρκοκυπριακού στοιχείου επέσεισε ο Πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV-İŞ, Χασάν Φελέκ, σε παρέμβασή του στο 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ, της συντεχνίας που ελέγχεται από το ΑΚΕΛ. 

Ο κ. Φελέκ μίλησε για το καθεστώς στο βόρειο μέρος της Κύπρου «που συνεχίζει να εργάζεται με τρόπο που θα εξαφανίσει την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων.«Η δημογραφική δομή έχει αλλάξει με τις πολιτικές αύξησης του πληθυσμού και τις ιδιωτικοποιήσεις», είπε.

Και πρόσθεσε: «Τα οικονομικά πακέτα που επιβάλλονται (στην κατεχόμενη Κύπρο) από την τουρκική κυβέρνηση δεν είναι η λύση, αντίθετα αυξάνουν την ανεργία, την φτώχεια, την μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αποκόπτονται από την παραγωγή. 

Το περιβάλλον καταστρέφεται από το όργιο οικοδομών και την προνομιακή παραχώρηση οικοπέδων ενώ εξαφανίζονται σταδιακά δημόσιες υπηρεσίες όπως η παιδεία, η υγεία, το νερό, ακόμα και τα βασικά μας δικαιώματα. 

Στις εργασιακές σχέσεις επικρατούν πλέον ξεδιάντροποι εργοδότες που δίνουν μηνιαίο μισθό 50 λιρών σε ξένους εργάτες και διεκδικούν συνθήκες σκλαβιάς».

Η εκκρεμότητα του Κυπριακού, είπε, είναι η βάση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων και αποτελεί τον κύριο λόγο του πόνου των Κυπρίων. 

Συνέχισε λέγοντας ότι η συντεχνία της οποίας προεδρεύει θα συνεχίσει με πείσμα, συνέπεια και υπομονή να υπερασπίζεται την ειρήνη, την αδελφοσύνη και την επανένωση, κόντρα στον πόλεμο και την εκμετάλλευση.

Όπως άνέφερε η οργάνωσή του υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών με αποτελεσματικό τρόπο και στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η πιο επείγουσα προσδοκία όλων των Κύπριων είναι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα 

Όπως καθορίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. «Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, δεν θα παραιτηθούμε, όσο μεγάλες και να είναι οι δυσκολίες», ανέφερε.

Επίσης, αναφέρθηκε στις βάσεις της ταξικής αλληλεγγύης και συνεργασίας της τουρκοκυπριακής συντεχνίας DEV-İŞ με την ΠΕΟ, που πηγάζουν από την ιστορία των κοινών αγώνων που ξεκίνησαν την εποχή της αποικιοκρατίας. 

«Αυτή η τιμημένη ιστορία αποτελεί μέχρι σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων, στις οποίες επικρατούν οι αρχές». 

Αναφέρθηκε τέλος ονομαστικά σε Τ/κ και Ε/κ που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, 

Ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, ο Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος, εκπρόσωποι κομμάτων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, εκπρόσωποι Τ/κ Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Καθώς και 39 ξένοι Συνδικαλιστές από 18 χώρες εκπροσωπώντας 26 Οργανώσεις. 

Στην εναρκτήρια Σύνοδο του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ασσιώτης και ο Γ.Γ. της ΠΣΟ Γιώργος Μαυρίκος. Εισηγητική ομιλία κατέθεσε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: