19 Οκτωβρίου, 2017

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ ΠΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

 

Συνεχίζεται ο πολιτικός θόρυβος που ξεσήκωσε με το βιβλίο του ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Τα όσα ο κ. Δημητριάδης αναφέρει προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος με δηλώσεις του στο TVONE.

Αφού εξέφρασε λύπη «για το ήθος και τη στάση του ανδρός», διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του πρώην κεντρικού τραπεζίτη για τα διαδραματισθέντα στην κρίσιμη περίοδο του κουρέματος των καταθέσεων των 2013.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητα και παντελώς ψευδή» τα όσα γράφει στο βιβλίο του ο Πανίκος Δημητριάδης και διερωτήθηκε γιατί θυμήθηκε τρεις μήνες πριν τις εκλογές «να πει όσα θα έπρεπε να είχε καταθέσει τότε στην επιτροπή Πική» που διερευνούσε το σκάνδαλο για την κατάρρευση της οικονομίας.

«Με λυπεί το γεγονός ότι 4 χρόνια μετά κάποιοι παραποιούν τα γεγονότα και με σύμπτωση την προεκλογική εκστρατεία. Με λυπεί το ήθος και η στάση του ανδρός ιδιαίτερα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «έπρεπε να απαλλαγούμε από τον Πανίκο Δημητριάδη με οποιονδήποτε τρόπο». «Από τις πρώτες αποφάσεις που πήρα όταν ανέλαβα την προεδρία ήταν να στείλω επιστολή στον κ. Δημητριάδη με την οποία τον καλούσα να με ενημερώσει για τα οικονομικά του κράτους. 

Επίσης έδωσα οδηγίες και συστάθηκε η επιτροπή Πική για τη διερεύνηση του πως καταλήξανε εκεί, όπου θα διαχειριζόμασταν την κρίση. Ο κ. Δημητριάδης τότε, δεν κατέθεσε ενόρκως τα όσα γράφει στο βιβλίο του. Ισχυρίζεται ότι έπραξε ότι ήταν δυνατό και δήλωσε τότε ότι κρατούσε τη Λαϊκή στον αναπνευστήρα μέχρι τις εκλογές. 

Ουδέποτε η παρούσα Κυβέρνηση εισηγήθηκε κούρεμα. Τα νομοσχέδια ετοιμάζονταν από τη Κεντρική Τράπεζα και από την προηγούμενη Κυβέρνηση διαβουλεύονταν πράγματα τα οποία εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε».

Σε σχέση με τα όσα του καταλογίζονται για σχέσεις με τους Ρώσους ολιγάρχες, επεσήμανε ότι είχε κάνει δημόσια τη βούλησή του να διερευνηθούν οι σχέσεις του και η συμπεριφορά του τόσο με Ρώσους όσο και με τα συγγενικά του πρόσωπα, ενώ κατά την κατάθεση του στην επιτροπή Πική, κατέθεσε δέσμη εγγράφων, που αποδείκνυαν ότι επέμενε στη θέση να μην δεχθεί κανένα κούρεμα.

Τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης από την ίδια εκπομπή του TVONE  «Ενημέρωση Τώρα». Ο Δημητριάδης ισχυρίστηκε ότι είναι τελείως τυχαίο και συμπτωματικό το γεγονός ότι δημοσιοποιείται τώρα το βιβλίο του. «Δεν έγραψα το βιβλίο για προεκλογικούς σκοπούς. 

Αν ήθελα προεκλογικά πυροτεχνήματα θα το έγγραφα στα ελληνικά και όχι στα Αγγλικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.Το θέμα συνεχίζει να προκαλεί όμως και αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε ότι «ο Δημητριάδης και οι λοιποί νοσταλγοί της συμφοράς που προκάλεσαν, ας μην παίζουν με τα αισθήματα του κόσμου» προσθέτοντας πως ο τέως κεντρικός τραπεζίτης «μιμείται τον Βαρουφάκη και θέλει να πουλά βιβλία».

«Ο κ. Π. Δημητριάδης υπήρξε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας με αποκλειστική αρμοδιότητα για το τραπεζικό σύστημα και με πλήρεις εξουσίες και γι’ αυτό όφειλε να μιλήσει και να δράσει την ώρα που έπρεπε και όχι να αφήσει τη χώρα να πέσει στον γκρεμό.

Τι να μας πει τώρα, ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας του εμπρησμού που έκανε;  Τότε, αντί να εποπτεύσει και να κάνει και κάτι για εκείνο που οι φίλοι του στο ΑΚΕΛ αποκαλούν «τραπεζική ληστεία», κρατούσε το σύστημα σε αναπνευστήρα και το παρέδωσε ετοιμοθάνατο» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Ωστόσο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποστήριξε ότι είναι εύκολο να λέγονται συνθήματα από την κυβερνητική πλευρά, αλλά πρέπει να απαντήσει σε όσα εγείρει ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Αφού υπέδειξε πως, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε στις 4 Μαρτίου πως θα γινόταν κούρεμα καταθέσεων, ο κ. Κυπριανού  είπε ότι:

«Στη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 9 Μαρτίου, τον ρώτησα αν θα θέσουν θέμα κουρέματος γι’ αυτό μας προτείνει όλα αυτά τα μέτρα τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να καταθέσει για να αποφύγει το κούρεμα και η απάντηση του ήταν όχι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, πρέπει να πει στον κυπριακό λαό και γι’ αυτό που επίσης αναφέρει ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ότι δηλαδή, εκείνη την περίοδο, κάποια συγγενικά του πρόσωπα έβγαλαν στο εξωτερικό τεράστια ποσά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: