10 Σεπτεμβρίου, 2017

«ΤΑ 13 ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016»

 

Η Πειραιώς ρίχνει στη μάχη τα «όπλα» που της δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και επαναφέρει στο προσκήνιο τις υπο­σχέσεις του στη ΔΕΘ τον προηγούμενο χρόνο.

Ιδού το 13άρι των ψεμάτων του κ. Τσίπρα 
στην περσινή ΔΕΘ, σύμ­φωνα με τη Ν.Δ.

«Το πρώτο βήμα, 
Της αμέσως επόμενης πε­ριόδου είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγη­ση».

Η λέξη γρήγορα, όπως όλες οι λέξεις, άλλωστε, στο στόμα του κ. Τσίπρα, έχασε το νόημά της, κα­θώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε το φθινόπωρο του 2016 αλλά το καλοκαίρι του 2017 και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου 2017.

«Το δεύτερο βήμα, 
Είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσή του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup».

Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε με πολύμηνη καθυστέρηση, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξακολουθούν να παραμέ­νουν ζητούμενο και έχουν παραπεμφθεί για το 2018.

«Το τρίτο βήμα,
Είναι να εντα­χθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ».

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει, εδώ και 2,5 χρόνια τώρα, να μας εντάξει σε αυτό.

«Το τέταρτο βήμα,
Είναι να καταφέρει η ελληνική Οικονομία να καταγράψει τους υψη­λούς ρυθμούς ανάπτυξής της που όλοι προβλέπουν για το 2017».

Όμως, αντί για ανάπτυξη 2,7%, τώρα προβλέπει 1,8%, δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης υποδιπλάσιο από αυτόν που μπορεί να τρέξει η ελληνική Οικονομία.

«Αξιοποιούμε το πακέτο Γιουνκέρ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο μεγα­λύτερο επίπεδό τους από την αρχή της Κρίσης». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Fund for Strategic Investment (EFSI), η Ελλάδα είναι ουραγός έχοντας δεσμεύσει λιγότερο από 1 δισ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, ήδη από τον Αύγουστο 2015.

Γινόταν λόγος για αξιο­ποίηση πόρων ύψους 35 δισ. ευ­ρώ. Όσο για το Πρόγραμμα Δη­μοσίων Επενδύσεων, πέρυσι μειώθηκε κατά 118.000.000 ευρώ έναντι του 2015 και κατά 462.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο του 2016.

«Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%».

Αντί αυτών, ο κ. Tσίπρας υπέγραψε πρωτογενή πλεονά­σματα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο για το 2019 και το 2020, αλλά μέ­χρι το 2022, και δέσμευσε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060'

«Με τα χαμηλότερα - εφι­κτά - πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα έχουμε σε δύο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορο­λογικά βάρη».

Ο πρωθυπουργός υποσχόταν μείωση φόρων, και τελικά το μόνο που μείωσε ήταν το αφορολόγητο όριο!

«Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017 προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών, ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα».

Καμία διεύρυνση των απαλλαγών δεν έγινε για τα ευάλωτα στρώματα του πληθυ­σμού.

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς».

Αντί για προστασία από πλειστηριασμούς, έγινε διαφήμιση των άμεσων με ένα «κλικ» ηλε­κτρονικών πλειστηριασμών.

«Η διατήρηση των κύριων συντάξεων».

Όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, ιδίως όσοι δούλεψαν περισ­σότερα χρόνια και με αυξημένες εισφορές, βλέπουν μειώσεις μέ­χρι 30%. Και ενώ οι παλαιοί συ­νταξιούχοι θα δουν μειώσεις 18%-24% κατά μέσο όρο από την 1η Ιανουάριου 2019.

«Για τους επιχειρηματίες θε­σπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρω­μή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολο­γικών εισφορών, χωρίς  δυνα­τότητα κατάσχεσης».

Όχι μόνο ακατάσχετος λογαριασμός δεν υπήρξε, αλλά, αντίθετα, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 είχαν γίνει κατασχέσεις σε 954.114 φορολογουμένους, ενώ 1.600.000 φορολογούμενοι αντιμετωπί­ζουν το φάσμα της κατάσχεσης.

«Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολού­μενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, που καθίστανται ληξι­πρόθεσμες έως και τις 31 Δε­κεμβρίου 2016, παγώνουν».

Διογκώθηκαν οι ασφαλιστικές ει­σφορές με το νόμο Κατρούγκαλου, με την αλλαγή της βάσης υπολογισμού.


«Στο Ελληνικό βρισκόμα­στε, πλέον, πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργα­σιών». Κάτι που, φυσικά, ακόμη δεν έχει γίνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: