27 Οκτωβρίου, 2016

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Επί δύο χρόνια η Τουρκία δεν ανησύχησε για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στα νότια σύνορά της, αλλά τώρα απειλεί ότι θα εισβάλει στο βόρειο Ιράκ και θα επιτεθεί στις δυνάμεις των Κούρδων που σφίγγουν τον κλοιό στη Μοσούλη, αδιαφορώντας για τις αμερικανικές ενστάσεις.

Οι απειλές της τουρκικής κυβέρνησης αποτελούν τη συνέχεια της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρότεινε παράλληλα να μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη από τη Νέα Υόρκη η έδρα των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενος χθες «την αρχαία ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο, τη στρατηγική θέση και τη φυσική ομορφιά» της πόλης.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έλεγε ότι είναι «φυσικό δικαίωμα» της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, ακόμη και μια χερσαία επιχείρηση, για να εξαλείψει την απειλή από το βόρειο Ιράκ, δείχνοντας την περιοχή Σιντζάρ, ανάμεσα στη Μοσούλη και στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία και την Τουρκία, όπου επίσης δρουν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Δεν το λέμε αυτό μόνο στους Ιρακινούς, αλλά και στις ΗΠΑ, σε όλες τις χώρες του συνασπισμού, καθώς και στην κυβέρνηση της Βαγδάτης που συνδέεται με μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το πυροβολικό της στην Μπασίκα, ανατολικά της Μοσούλης, βομβάρδισε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους έπειτα από αίτημα των Κούρδων πεσμεργκά.

Εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται στη βάση της Μπασίκα με πρόσχημα την εκπαίδευση «σουνιτών εθελοντών», ενώ η κυβέρνηση της Βαγδάτης απαιτεί την αποχώρηση της τουρκικής κατοχικής δύναμης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τουρκία φοβάται πως εφαρμόζεται αμερικανικό σχέδιο για την παράδοση στρατηγικής σημασίας περιοχών, όπως του Κιρκούκ, που βρίσκεται νότια της Μοσούλης, σε δυνάμεις της Πατριωτικής Κίνησης του Κουρδιστάν, του PKK και σε σιίτες πολιτοφύλακες, με ταυτόχρονη εκδίωξη δυνάμεων του Κούρδου ηγέτη και συμμάχου της Άγκυρας Μπαρζανί.

Παρόμοια τακτική και επιχειρηματολογία είχε χρησιμοποιήσει πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν για να δικαιολογησει την εισβολή τουρκικού στρατού και τη δημιουργία της λεγόμενης ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας δήλωσε ότι τo τουρκικό καθεστώς επιτίθεται μαζικά στους Κούρδους προκειμένου να τους εμποδίσει να ανακαταλάβουν τη Ράκα και κατήγγειλε την Άγκυρα για συνεργασία με τους τζιχαντιστές.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ δήλωσε ότι θα υπάρξει αλληλεπικάλυψη των επιχειρήσεων στη Μοσούλη και τη Ράκα, αποκλείοντας στη φάση αυτή εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων. Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι «ικανές και με κίνητρο» τοπικές συριακές δυνάμεις θα ηγηθούν της επίθεσης στη Ράκα, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα λάβει μέρος στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: