
Τουλάχιστον τρεις
βαριά οπλισμένοι καμικάζι εξαπέλυσαν πολύωρη επίθεση κατά τη διάρκεια της
νύχτας της Δευτέρας σε αστυνομική σχολή στην Κουέτα, στο νοτιοανατολικό
Πακιστάν, σκοτώνοντας 61 ανθρώπους και σπέρνοντας τον τρόμο.
Πρόκειται για μια
από τις πλέον πολυαίμακτες επιθέσεις το 2016 στο Πακιστάν, έπειτα από εκείνη
στη Λαχόρη την 25η Μαρτίου (75 νεκροί) κι αυτή στο νοσοκομείο της Κουέτας την
8η Αυγούστου (73 νεκροί).
Στην πλειονότητά
τους, τα θύματα ήταν σπουδαστές της σχολής που κατελήφθησαν εξαπίνης, καθώς την
ώρα της αιφνιδιαστικής νυχτερινής επίθεσης πολλοί βρίσκονταν στους κοιτώνες. Οι
αρχές κάνουν επίσης λόγο για 123 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους
προσπάθησαν να διαφύγουν από παράθυρα.
Κάποιοι από τους
τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση κι ο απολογισμός των νεκρών δεν
αποκλείεται να αποδειχθεί ακόμη πιο βαρύς. Σύμφωνα με τον
πακιστανικό στρατό, οι δράστες παρεισέφρησαν στη σχολή της αστυνομίας, περίπου
20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κουέτας, πρωτεύουσας της επαρχίας Μπαλουτσιστάν,
αργά το βράδυ.
Στις αχανείς εγκαταστάσεις βρίσκονταν εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι,
πολλοί από τους οποίους τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή κατά τη διάρκεια της
επίθεσης. «Ήταν περίπου
22:30 (σ.σ. 20:30 ώρα Ελλάδας) και παίζαμε χαρτιά. Ξαφνικά ακούσαμε πυρά και
κρυφτήκαμε κάτω από τα κρεβάτια.
Τα πυρά ήταν σφοδρά και δεν γνωρίζαμε τι να
κάνουμε», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρσλάν, νεοσύλλεκτος ο οποίος
νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. «Έμπαιναν σε
θάλαμο και άνοιγαν πυρ αδιακρίτως, κατόπιν πέρναγαν στον επόμενο.
Χτυπούσαν τις
πόρτες και έλεγαν όταν ήταν κλειστές στους σπουδαστές πως ήταν δικοί τους, του
στρατού, κι όταν άνοιγαν την πόρτα, τους πυροβολούσαν», αφηγήθηκε άλλος
τραυματίας.
Υπήρξαν δύο
χωριστές αναλήψεις της ευθύνης για την επίθεση, η πρώτη από το Κίνημα των
Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP) και η δεύτερη από την τζιχαντιστική οργάνωση
Ισλαμικό Κράτος.
Το TTP υποστήριξε
ότι διέπραξε την επίθεση για να «εκδικηθεί για τους φόνους των μουτζαχεντίν
μας» από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στη γειτονική επαρχία Πουντζάμπ, σε
ανακοίνωσή του που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Από την
πλευρά του, το Ι.Κ. γνωστοποίησε, μέσω του «πρακτορείου ειδήσεων» Άμακ, που
αποτελεί στην πραγματικότητα όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, πως την
επίθεση διέπραξαν «τρεις καμικάζι του».
Πακιστάν-Κίνα: Στρατηγική συνεργασία σημαίνει business
Σε μια αξιοσημείωτη εκτροπή από την συνηθισμένη πολιτική της μη επέμβασης στις υποθέσεις άλλων κυρίαρχων κρατών, η Κίνα προσφάτως κάλεσε τις Ινδία και Πακιστάν να επιδείξουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και διπλωματία εν τω μέσω αυξανόμενων εντάσεων για το Κασμίρ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Πεκίνο δεν ήταν πρόθυμο να επιτρέψει τις ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια να επισκιάσουν την οικονομική ευημερία του Πακιστάν, στην οποία έχει σημαντικό συμφέρον.
Αυτή ήταν η πρώτη διπλωματική σύγχυση μεταξύ των δύο γειτόνων της Κίνας από την ημέρα που ο πρόεδρος Xi Jinping και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Nawaz Sharif ανακοίνωσαν κινεζικές επενδύσεις αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων στις υποδομές και στον ενεργειακό κλάδο του Πακιστάν.
Τον Απρίλιο του 2015, στη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του επίσκεψης στο Πακιστάν, ο Xi δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα δαπανούσε, τα επόμενα 15 χρόνια, σχεδόν 11 δισ. δολάρια σε υποδομές και άλλα 33 δισ. δολάρια σε ενεργειακά projects.
Η κυβέρνηση του Sharif δημοσίευσε και επικαιροποίησε μια λίστα με 51 κοινές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων διμερών συμφωνιών, μνημονίων κατανόησης και αναπτυξιακών projects, που εκτιμάται ότι είναι αξίας τουλάχιστον 46 δισ. δολαρίων, αποτελώντας την μεγαλύτερη ροή ξένων κεφαλαίων στο Πακιστάν, από τη δημιουργία του.
Ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν (CPEC) παρουσιάστηκε αρχικά το 2013, αλλά έφτασε στην πολιτική ατζέντα μόλις το 2015. Αντιστοιχεί σε περίπου δύο τρίτα όσων υποσχέθηκε ο Xi, επίσης το 2015, ως εξερχόμενες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι επίσης το διπλάσιο όλης της βοήθειας που έχει λάβει το Πακιστάν από τις ΗΠΑ από το 2001, ως κράτος πρώτης γραμμής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο Sharif αποκάλεσε τον CPEC fate-changer (καθοριστικό για την αλλαγή της "μοίρας”). Ο Υπουργός των Εσωτερικών το έχει επίσης ονομάσει "ριζική αλλαγή”.
Ορισμένες λεπτομέρειες για τον CPEC είναι εμπιστευτικές. Τα projects που έχουν ήδη μπει στον αγωγό έχουν εκ νέου μετονομαστεί ως μέρος του CPEC. Άλλα, όπως η κατασκευή του κινεζικού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Καράτσι ή ένα φράγμα, φαίνεται να παραμένουν εκτός CPEC.
Αλλά το εύρος του project είναι σαφές: θα αποτελείται από περίπου τρεις αλληλένδετους διαδρόμους βορρά-νότου για την ενίσχυση της ικανότητας μεταφορών, ενέργειας και βιομηχανίας.
Είναι συγκεντρωμένες κατά μήκος της πυκνοκατοικημένης επαρχίας Punjab και εκτείνονται από τα λιμάνια του Μπαλουκιστάν και του Καράτσι, και πάνω από τα βουνά Hindu Kush, στην επαρχία Xinjiang της Κίνας.
Για την Κίνα, αυτός είναι ένας τρόπος για να κεφαλαιοποιήσει την υφιστάμενη φιλία με το Πακιστάν, που έχει την βάση της στην ασφάλεια και στις στρατιωτικές ικανότητες. Είναι μια ευκαιρία να διευρύνει και να εμβαθύνει την μακροχρόνια πρόσβαση στην οικονομία του γείτονά της, των 270 δισ δολαρίων και των 200 εκατ. ανθρώπων.
Για τις κινεζικές κρατικές τράπεζες, τα δάνεια στο Πακιστάν επίσης μοιάζουν λιγότερο επικίνδυνα.
Πρωτοβουλία Belt and Road
Ο CPEC είναι ένας από τους έξι περιφερειακούς
επενδυτικούς και εμπορικούς διαδρόμους που εκτείνονται προς τα έξω από την Κίνα
και αντισταθμίζει την παγκόσμια Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) των 1 τρισ.
δολαρίων.
Το Αφγανιστάν και το Ιράν ήδη επωφελούνται από αυτό το εξαιρετικά φιλόδοξο project, ενώ και οι δύο απολαμβάνουν νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Κίνα (επίσης δεσμεύονται σε αναπτυξιακό project λιμανιού με την Ινδία).
Το Αφγανιστάν και το Ιράν ήδη επωφελούνται από αυτό το εξαιρετικά φιλόδοξο project, ενώ και οι δύο απολαμβάνουν νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Κίνα (επίσης δεσμεύονται σε αναπτυξιακό project λιμανιού με την Ινδία).
Και για τα δύο μέρη, το CPEC αποτελεί μια ευκαιρία για να πειστούν και άλλες χώρες να συνεργαστούν με αυτές για να στηρίξουν την οικονομία του Πακιστάν. Υποστηρίζουν ότι αυτός ο διάδρομος θα μπορούσε να συνδεθεί με τα υφιστάμενα ή μελλοντικά σχέδια άλλων χωρών για την κατασκευή υποδομών σε όλη την Νότια και Κεντρική Ασία ή στον Κόλπο.
Για το Πακιστάν, αυτή η νέα συμφωνία υπόσχεται κεφαλαιακές επενδύσεις, που είναι απολύτως απαραίτητες. Η ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 5,5%, αλλά υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι ο CPEC θα φέρει μια σταθερή αύξηση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν δώσει την υποστήριξή τους στους αξιωματούχους του Πακιστάν, οι οποίοι προβλέπουν την θετική επίδραση του CPEC στην εγχώρια πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα του Πακιστάν, καθώς και την περιφερειακή συνδεσιμότητα.
Μέχρι στιγμής η Κίνα θεωρείται ότι έχει επενδύσει περίπου 14-18 δισ. δολάρια στο Πακιστάν από το 2013. Ορισμένα κονδύλια διατίθενται μέσω ιδρυμάτων που συνδέονται με την BRI, όπως την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Ανάπτυξης και το Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού.
Η πρωτοβουλία ήδη αποφέρει καρπούς, με νέους δρόμους να έχουν ανοίξει ήδη στην κυκλοφορία και τελετές να σηματοδοτούν την έναρξη πολλών άλλων projects. Η διαχείριση των διογκωμένων προσδοκιών και στις δύο πλευρές θα είναι κρίσιμης σημασίας σε αυτό το στάδιο της εταιρικής σχέσης.
Οι Πακιστανοί επικριτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα έχει στο παρελθόν αποτύχει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της για επενδύσεις, και ότι το συμφέρον της στον CPEC ξεπερνά κατά πολύ αυτό του Πακιστάν.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουμε που βρίσκεται η αλήθεια. Στο μεταξύ, η Κίνα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ανάπτυξης των ικανοτήτων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, για να διασφαλίσει ότι αυτή η ομάδα των projects είναι σωστά διαχειρίσιμη και οι πιθανοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί.
Εμπόδια μπροστά
Αλλά αυτή η συνεργασία με το Πακιστάν δεν έρχεται χωρίς επιπλοκές για το Πεκίνο. Τα αισθήματα της Ινδίας έχουν γίνει πιο σκληρά από το 2014 προς τους δύο γείτονές της και βλέπει τον CPEC με καχυποψία, ιδιαίτερα στο διοικούμενο από το Πακιστάν Κασμίρ.
Σε μια μελλοντική κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, η Κίνα ίσως δυσκολευτεί να υποστηρίξει την αυτοσυγκράτηση ως ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι η Ινδία θα την θεωρήσει εμπλεκόμενο μέρος.
Το Πακιστάν προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες των Κινέζων αξιωματούχων και άλλων προσωπικοτήτων για την εσωτερική του ασφάλεια. Το 2014, ο αρχηγός του στρατού Raheel Sharif έθεσε προτεραιότητά του να εξαλείψει τους μαχητές που βάζουν στόχο τα κρατικά συμφέροντα και τους αμάχους.
Υπάρχει περίπου ένας στρατιώτες για κάθε 15.000 Κινέζους πολίτες που εκτιμάται ότι εργάζονται στο Πακιστάν, και 44 Πακιστανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το 2014. Παρά την τεράστια πρόκληση, τόσο ο στρατός όσο και η κυβέρνηση επιχειρούν να συγκεντρώσουν και να εξορθολογίσουν τους πόρους τους για να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή του CEPC.
Το Ισλαμαμπάντ ισχυρίζεται ότι η ευημερία που θα φέρει αυτή η πρωτοβουλία, θα χρησιμεύσει για την μείωση της στρατικοποίησης.
Πρόωρα οφέλη για το Πακιστάν
Η πρώιμη υπόσχεση του CPEC θα πρέπει να λειτουργήσει ως ενθάρρυνση και προς τις δύο πλευρές για να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να επιτύχει αυτό το φιλόδοξο project. Έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας μεταμορφωτικός κύκλος αρετής για το Πακιστάν.
Οι αναπτυξιακές του ανάγκες είναι τόσο τεράστιες που η προσθήκη οριακών μεγαβάτ στο δίκτυο και μίλια νέων δικτύων, στα αλήθεια θα φανεί σαν μια αρχική νίκη. Το εμπόριο μέσω του λιμανιού του Gwadar θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.
Το 2018, η πολιτική ηγεσία του Πακιστάν, μεταξύ της οποίας και το κόμμα του Nawaz Sharif, θα επιδιώξει να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά μετά από το 2008, όταν επέστρεψε η πλουραλιστική εκλογική και κοινοβουλευτική πολιτική τάση. Ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει τέτοιες επιτυχίες στην κάλπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου