18 Ιουλίου, 2024

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΕΡΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ

Στα νότια προάστια και κυρίως σε πολυτελείς κατασκευές πρόκειται να στραφούν οι ξένοι επενδυτές εκτός Ε.Ε., από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει να ισχύουν τα νέα όρια επένδυσης του προγράμματος "Χρυσή Βίζα", στο πλαίσιο των αλλαγών που ψηφίστηκαν πριν από μερικούς μήνες.

Όπως αναφέρουν πηγές από την μεσιτική αγορά, όσοι μέχρι σήμερα αγοράζουν ακίνητα ύψους 500.000 ευρώ, θα μετακινηθούν σε ακριβότερες και πολυτελέστερες κατασκευές, ύψους 800.000 ευρώ και πάνω, ώστε να "πιάνουν" το ελάχιστο ύψος επένδυσης, που θα τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αλλαγές που έχουν θεσπιστεί, στο σύνολο της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των νησιών με ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό 3.100 κατοίκων, το ελάχιστο όριο για να εξασφαλίσει την άδεια διαμονής αυξήθηκε σε 800.000 ευρώ. Στην υπόλοιπη χώρα, το όριο επίσης αυξήθηκε από τις 250.000 στις 400.000 ευρώ. Οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν να ισχύουν την 1η Σεπτεμβρίου.

Έως τότε, παρέχεται η δυνατότητα εξασφάλισης άδειας διαμονής με βάση το προηγούμενο καθεστώς, αρκεί να έχει υπογραφεί (έως την 31η Αυγούστου) είτε ιδιωτικό συμφωνητικό, είτε προσύμφωνο αγοράς ακινήτου. Σήμερα, ισχύει όριο 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια (όχι όμως και στον Πειραιά), τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Μύκονο και τη Σαντορίνη. Σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου, το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ.

Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, η αύξηση του ορίου στις 800.000 ευρώ για το σύνολο της Αττικής (και σε 400.000 ευρώ για την Περιφέρεια, πλην των μεγάλων νησιών), οι αλλαγές αυτές θα διαφοροποιήσουν και την σύνθεση, όπως και την προέλευση του επενδυτικού κοινού.

Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα, περίπου το 60% των αδειών διαμονής έχουν καταλήξει σε χέρια Κινέζων, το ποσοστό αυτό, προβλέπεται να υποχωρήσει σταδιακά τα επόμενα χρόνια, υπέρ επενδυτών από χώρες της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ και της Μεγ. Βρετανίας. Σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων Engel & Volkers Ελλάδος, πέραν των Ευρωπαίων αγοραστών (που άλλωστε δεν χρειάζονται βίζα), στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, το βασικό αγοραστικό ενδιαφέρον προέρχεται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Μεγ. Βρετανία.

Οι άνθρωποι αυτοί επιδιώκουν να συνδυάσουν την αγορά κατοικίας με την άδεια διαμονής, ώστε να έχουν ελευθερία μετακίνησης από και προς το σπίτι τους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι προχωρούν σε αγορές κατοικιών όχι με στόχο την εκμετάλλευση, μέσω της ενοικίασης, αλλά σχεδόν αποκλειστικά για να μένουν οι ίδιοι.

Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός πλέον θα αφορά ακίνητα ελάχιστης τιμής πώλησης 800.000 ευρώ (ώστε να εξασφαλίζεται και η άδεια διαμονής), προβλέπεται ότι ο όγκος των συναλλαγών θα είναι μικρότερος, αλλά θα αφορά ακριβότερες και πολυτελέστερες κατασκευές. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των αδειών, χωρίς κατ’ ανάγκην να μειωθούν και τα κεφάλαια που θα εισρέουν από το εξωτερικό.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά της Χρυσής Βίζα θα επιστρέψει στο επίπεδο δραστηριότητας που βρισκόταν τα χρόνια πριν την πανδημία και κυρίως πριν την "έκρηξη" αδειών που παρατηρήθηκε την τελευταία διετία, ακριβώς λόγω των διαδοχικών μεταβολών στα όρια του προγράμματος, που προκάλεσε σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά κατοικίας της Αττικής.

Με το να αλλάξει το όριο δύο φορές, από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ πέρσι και από τις 500.000 στις 800.000 ευρώ φέτος, πυροδοτήθηκε εκτίναξη της ζήτησης από επενδυτές, που προσπαθούσαν να προλάβουν τις αλλαγές, μιας και δόθηκε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μερικών μηνών, για να προσαρμοστεί η αγορά στα νέα δεδομένα.

Κάπως έτσι, τόσο το 2023, όσο και φέτος καταγράφεται πολλαπλασιασμός των αιτήσεων χορήγησης αδειών διαμονής. Με βάση τα στοιχεία του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, το 2023 υποβλήθηκαν 8.500 αιτήσεις, ενώ και φέτος κατά τους πρώτους πέντε μήνες, έχουν υποβληθεί άλλες 3.410 αιτήσεις. Αντιθέτως, τα χρόνια πριν την πανδημία οι αιτήσεις που υποβάλλονταν σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούσαν τις 1.500 – 2.000.

Το θετικό είναι ότι η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι πλέον σε θέση να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που αναμένεται κι ενώ έχουν "ζεσταθεί και οι μηχανές" στο έργο του Ελληνικού. Με βάση τα στοιχεία της Engel & Volkers, παρατηρείται μεγάλη άνοδος των σύγχρονων κατασκευών (από το 2015 και μετά) που προσφέρονται προς πώληση. 

Συγκεκριμένα, στον Άλιμο το 50% των πωλούμενων κατοικιών αφορά τέτοια ακίνητα, στην Βούλα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 36%, ενώ ακολουθούν η Βάρη και η Βάρκιζα, όπου το ποσοστό των νέων κατασκευών επί του συνόλου διαμορφώνεται σε 35%. Αντίστοιχα, στο Ελληνικό το σχετικό ποσοστό είναι 34%, ενώ στην Γλυφάδα, αγγίζει το 30%.

Η προσφορά αυτή αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω του Ελληνικού. Μεταξύ των σημαντικών επενδύσεων που προωθούνται είναι το Project Voula της αμερικανικής Hines, που προβλέπει την ανάπτυξη σειράς οικοπέδων που αποκτήθηκαν στην περιοχή από το Μπενάκειο Ίδρυμα. Συνολικά αναμένεται η κατασκευή τουλάχιστον 150 πολυτελών κατοικιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: