18 Μαρτίου, 2024

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Αυξημένο βαθμό δυσκολίας έχουν πλέον οι απαιτήσεις των οίκων αξιολόγησης για την πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, εντός της επενδυτικής βαθμίδας.Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΟ σημειώνουν ότι μετά την αλλαγή σελίδας για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ο πρώτος μεγάλος σταθμός είναι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας Α+, δηλαδή τέσσερις βαθμίδες πάνω από την σημερινή διαβάθμιση που είναι ΒΒΒ-.

Ωστόσο, η SCOPE, η DBRS και η Moody’s που αξιολόγησε την Παρασκευή την Ελλάδα χωρίς να δώσει την επενδυτική βαθμίδα, ζητούν όλες να γίνουν τρία επιπλέον βήματα για να προχωρήσουν σε νέες αναβαθμίσεις. Το πρώτο και πολύ βασικό είναι η περαιτέρω εξυγίανση των εμπορικών τραπεζών.

Με την υπόμνηση αυτή, οι οίκοι αξιολόγησης ζητούν κατ' αρχάς την απαλοιφή με κάποιο τρόπο, των αναβαλλόμενων φόρων που αποτελούν ακόμη σημαντικό μέρος από τα εποπτικά κεφάλαια των μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους αναβαλλόμενους φόρους δίνει αρνητικό σήμα στις αγορές για την ποιότητα των κεφαλαίων, παρά την σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας τους.

Το δεύτερο σκέλος της εξυγίανσης αφορά την μείωση των κόκκινων δανείων σε δύο σκέλη. Το ένα αφορά το ποσοστό των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τα οποία έχουν μειωθεί από 40% το 2016 σε ποσοστό κάτω από 7% στο τέλος του 2023, αλλά παραμένει πολύ υψηλότερο από το 1,8% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.

Την εικόνα θα βελτιώσει η νέα ενεργοποίηση του προγράμματος "Ηρακλής" με στόχο την απορρόφηση περισσότερων κόκκινων δανείων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Το δεύτερο σκέλος αφορά την πλήρη εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την οικονομία που είναι δουλειά του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Μεταρρυθμίσεις

Η δεύτερη βασική απαίτηση είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε ένα περιβάλλον θετικής ανάπτυξης. Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν την πρόοδο των τελευταίων χρόνων, αλλά επιμένουν να δοyν την συνέχεια και, κυρίως, αποτελέσματα. Η επενδυτική βαθμίδα ήρθε μετά το πέρασμα της οικονομίας στην ανάπτυξη η οποία συνεχίζεται και τις σωστές επιλογές που έγιναν στην προσέλκυση επενδύσεων και στον εξορθολογισμό της φορολογίας. Επιβραβεύτηκε επίσης η τάση για εξωστρέφεια και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους ειδικά στο κρίσιμο τομέα της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης που αποτελεί ένα από τα σημεία που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Πλέον, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα πριν προχωρήσουν σε νέα αναβάθμιση. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες βασικές μεταρρυθμίσεις (πράσινη, ψηφιακή μετάβαση, εκσυγχρονισμός του κράτους) χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οίκοι θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη και κυρίως τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν.

Δημοσιονομικά - χρέος

Στο βασικό τους θέμα, την εξέλιξη σε ότι αφορά το χρέος και το έλλειμμα οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επίσης προσυπογράψει την σημαντική πρόοδο της χώρας. Η Ελλάδα κατάφερε σε τρία χρόνια, από το πρωτογενές έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2020, να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα – έστω και οριακό - στο τέλος του 2022. Το 2024 στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης καταγράφουν έλλειμμα.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του χρέους, επίσης έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο που αποτυπώθηκε στη μέση ετήσια μείωση μεγαλύτερη του 10% του ΑΕΠ για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ακόμη το υψηλότερο χρέος της ΕΕ αποτελεί εμπόδιο για μια νέα αναβάθμιση της οικονομίας. Εδώ ένα σημαντικό ορόσημο θα ήταν το χρέος να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ χαμηλότερα από το δεύτερο υψηλότερο χρέος της ΕΕ που είναι της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: