19 Φεβρουαρίου, 2024

ΜΑΧΗ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤ

Σοβαρές διαφωνίες έχουν ξεσπάσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πότε πρέπει να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, όπως φάνηκε από τις τελευταίες αντιφατικές δηλώσεις από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. «Δεν υπάρχει πλέον κοινή συναίνεση στο Συμβούλιο της ΕΚΤ και διαφορές στις απόψεις οφείλονται σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και στην οικονομική αδυναμία στην ευρωζώνη», τονίζουν τραπεζικές πηγές στην «Ναυτεμπορική». «Αν και σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ είναι υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής εντός του έτους, υπάρχει διαφωνία σχετικά με το πότε πρέπει να δοθεί το σήμα εκκίνησης», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Το Bloomberg γράφει μάλιστα ότι «μια μικρή πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται να κλίνει προς τον Ιούνιο ή λίγο αργότερα, ενώ ορισμένοι κυβερνήτες θεωρούν ότι η μείωση των επιτοκίων πρέπει να ξεκινήσει από τον Απρίλιο». Για τα «γεράκια»- καθώς και για εκείνους που βρίσκονται στη μέση, όπως η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και ο Νο. 2 της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος – χρειάζονται περισσότερα στοιχεία που να προεξοφλούν ότι ο πληθωρισμός είναι πραγματικά υπό έλεγχο.

Δεν υπάρχει συναίνεση για τον χρόνο

Είναι προφανές ότι «δεν υπάρχει πλέον συναίνεση για τον χρόνο», λέει και ο Κάρστεν Τζούνιους, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank J. Safra Sarasin στη Ζυρίχη. «Η εξαρτώμενη από τον χρόνο προσέγγιση, έρχεται σε αντίθεση με απόφαση που εξαρτάται από τα δεδομένα που ακολουθεί επίσημα τώρα η ΕΚΤ», προσθέτει. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο 2,8% τον Ιανουάριο (από 10,6% τον Οκτώβριο του 2022) και κατά τη διάρκεια του έτους είναι πιθανό να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο προς τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.

Ωστόσο, για τα «γεράκια», οι κίνδυνοι παραμένουν: η αύξηση των μισθών είναι υψηλή καθώς τα συνδικάτα θέλουν να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ παρακολουθεί επίσης τα περιθώρια κέρδους. Σε αυτά προστίθενται οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, που για άλλη μια φορά απειλούν να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, εκ των «γερακιών» στο ΔΣ της ΕΚΤ προειδοποίησε την Παρασκευή να μην μειωθούν τα επιτόκια πολύ νωρίς, επικαλούμενη τις εμπειρίες των νομισματικών αρχών την περίοδο μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.«Η πρόσφατη μακρά περίοδος υψηλού πληθωρισμού υποδηλώνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην αναγκαστούμε να αλλάξουμε και πάλι τη νομισματική πολιτική μας. πολύ νωρίς, είπε η Σνάμπελ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, επεσήμανε επίσης τα ιστορικά διδάγματα ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς ,παρά πολύ αργά. «Γνωρίζουμε επίσης ότι οικονομικά αυτό σημαίνει υψηλότερο κόστος», εξήγησε ο Νάγκελ. Από κοντά και ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτζμαν, που υποστήριξε μάλιστα πώς «δεν υπάρχει εγγύηση ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα χαλαρώσει φέτος». Όσο και αν η αγορά προεξοφλεί με πιθανότητα 50% ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Απρίλιο.

Τα «γεράκια» φοβούνται επίσης για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, καθώς υποτίμησε σε μεγάλο βαθμό το πληθωριστικό σοκ του 2021 και του 2022. «Μια καθυστέρηση στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά έναν ή δύο μήνες, δεν θα σήμαινε πολλά για την οικονομία», υποστηρίζει και ο Μπόρις Βούιτσιτς, κεντρικός τραπεζίτης στην Κροατία.

Μειοψηφία τα «περιστέρια»

Τα «περιστέρια» στο ΔΣ της ΕΚΤ δεν «εντυπωσιάζονται» πάντως από αυτά τα επιχειρήματα των «γερακιών, αλλά παραμένουν μειοψηφία. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό τάχθηκε κατά του υπερβολικού δισταγμού. «Δεν πρόκειται να βιαστείς για οτιδήποτε, αλλά μια σταδιακή και ρεαλιστική προσέγγιση μπορεί να είναι καλύτερη από το να πάρεις μια απόφαση πολύ αργά, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε υπερβολική προσαρμογή», ​​επεσήμανε ο ντε Γκαλό.

Ο διοικητής της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα δήλωσε επίσης ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να χαλαρώσει σύντομα, κάτι που επανέλαβε και ο Πορτογάλος ομόλογός του, Μάριο Σεντένο. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Μάλτας, Εντουαρντ Σκικλούνα δήλωσε στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναγνωρίσει πώς ο πληθωρισμός μειώνεται και να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο. Όπως λένε μάλιστα τα «περιστέρια», ο στόχος του 2% είναι πιθανό να επιτευχθεί ήδη από το 2024, χάρη στον εκπληκτικά ισχυρό αποπληθωρισμό, και όχι στα μέσα του επόμενου έτους, όπως υποδηλώνουν οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ. Τα «περιστέρια» ανησυχούν για την οικονομία στην ευρωζώνη, καθώς έχει αποφύγει ελάχιστα την ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: