01 Αυγούστου, 2023

ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Τη σύμπνοια Λευκωσίας-Αθήνας όσον αφορά στο Κυπριακό εξέφρασαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι αυτών «που σπέρνουν ζιζάνια» στις σχέσεις των δυο κρατών.

Σε δηλώσεις τους μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι οι στόχοι και οι επιδιώξεις των δύο χωρών είναι κοινοί στο Κυπριακό, όπως και τα μέσα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, «όσο και αν κάποιοι, είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία, για δικούς τους λόγους θέλουν να βλέπουν διαφορές μεταξύ των δυο κρατών».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η στήριξη της Ελλάδας σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στο Κυπριακό, «είναι δεδομένη και αυτονόητη», παρά τα «ζιζάνια» όπως είπε, που σπέρνουν κάποιοι στις σχέσεις των δυο κρατών.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός διεμήνυσε παράλληλα ότι «τίθεται εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δυο κρατών στην Κύπρο», υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για εξεύρεση λύσης είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να θωρακίζεται αμυντικά, να ενισχύεται διπλωματικά και να αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, με κορυφαίο και σταθερό της μέλημα τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο, την οριστική δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία εξακολουθούν, σε πλήρη συντονισμό, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διεκδικούν μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είπε επίσης ότι, στον 21ο αιώνα, δεν γίνεται να παραμένει ανοιχτή αυτή η πληγή που αιμορραγεί σε μια ανεξάρτητη χώρα.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων σε ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπέδειξε, παράλληλα ότι θα πρέπει να «αγκαλιάσουμε» τη διαφαινόμενη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή. 

«Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά μεταβάλλει την πολιτική της, όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι του μετέφερε και πάλι ότι μία διαφαινόμενη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και το Κυπριακό, καθώς δεν μπορεί να είναι ένα περιχαρακωμένο πρόβλημα που το αφήνουμε στην άκρη. Του τόνισε επίσης πως η επιμονή στη λύση των δύο κρατών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και «δεν πρόκειται να αλλάξουμε τους κανόνες του παιγνιδιού, τους όρους μιας λύσης».

Αναδάσωση της Ρόδου από την Κυπριακή Δημοκρατία

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου για βοήθεια όπου χρειαστεί. Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για την απώλεια των δύο αξιωματικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο κράτη.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των κρατών, ενώ έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Για το Κυπριακό τόνισε ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκης τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ για την Τουρκία σημείωσε πως αξιολογούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις στη χώρα μετά τις εκλογές, ενώ καλωσόρισε την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Επανέλαβε πως μοναδική του επιδίωξη είναι η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν. Είναι σημαντικό, είπε, που σε αυτή την επιδίωξη έχουμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης της Ρόδου. Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν τέλος ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας στις 11-12 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, πιθανότατα στο νησί της Ρόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: