06 Απριλίου, 2022

ΠΕΔΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Ο φόβος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων μπροστά στην καθίζηση του βιοτικού επιπέδου είναι η κινητήριος δύναμη της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών της 10ης Απριλίου στη Γαλλία, όπως παρατηρεί η εφημερίδα Le Monde.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται πριμ για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, που μπορεί να φθάσει τις 6.000 ευρώ, η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν υπόσχεται κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό «πάγωμα» των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και η συντηρητική Βαλερί Πεκρές μισθολογικές αυξήσεις 10% σε βάθος πενταετίας.

Εντεκα εκ των υποψηφίων επρόκειτο να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε τηλεοπτική αναμέτρηση χθες στο κρατικό κανάλι France 2, από την οποία απουσίαζε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι λόγω των καθηκόντων που απορρέουν από το αξίωμά του έχει μεγαλύτερη στενότητα χρόνου από τους αντιπάλους του.

Αναλυτές θεωρούν ότι η απουσία του Μακρόν από όλα τα ντιμπέιτ του πρώτου γύρου εγγράφεται στην επιθυμία του να αποφύγει τα σφάλματα. Επιπλέον, δημοσιογράφοι του France 2 παρατηρούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί καθόλου στο κρατικό κανάλι, προτιμώντας συστηματικά το ιδιωτικό TF1, το οποίο του επιφυλάσσει ευνοϊκότερη κάλυψη.

Ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αλλά η άνοδος των ποσοστών της Μαρίν Λεπέν απασχολεί το επιτελείο του. Μεταξύ των συμμάχων του Γάλλου προέδρου επικρατούν διαφωνίες ως προς το αν είναι σωστό να λέγεται ότι η Λεπέν έχει πιθανότητες επικράτησης –όπως δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ώστε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του Μακρόν– ή αν κάτι τέτοιο συσπειρώνει περισσότερο τους οπαδούς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: