18 Απριλίου, 2022

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΚΙΕΒΟ ΛΒΙΒ ΚΑΙ ΝΤΝΙΠΡΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ουκρανικές αρχές στις δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας, Λβιβ και Ντνίπρο, ανέφεραν πολλαπλές εκρήξεις τη Δευτέρα, ενώ ένας δημοσιογράφος του Reuters άκουσε μια σειρά από εκρήξεις στο Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στη χώρα. Ο δήμαρχος του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, δήλωσε ότι υπήρξαν πέντε πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη. 

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από την πυραυλική επίθεση στην πόλη Λβιβ, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Μαξίμ Κοζίστκι. Τρεις πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, σημείωσε, ενώ ένας πύραυλος έπληξε εγκαταστάσεις αντικατάστασης ελαστικών αυτοκινήτων.

Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε περίπου 45 λεπτά πριν από τις εκρήξεις. Τέτοιες σειρήνες είναι συνηθισμένες όμως στη Λβιβ και πολλοί άνθρωποι βρίσκονταν ακόμα στους δρόμους, σύμφωνα με το BBC. Το Σάββατο, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λβιβ δήλωσε ότι τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν ρωσικούς πυραύλους κρουζ που είχαν εκτοξευτεί προς την περιοχή.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι το ρωσικό αεροσκάφος που εκτόξευσε τους πυραύλους είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Μπαρανοβίτσι στη γειτονική Λευκορωσία.Δύο πύραυλοι έπληξαν και την πόλη Ντνίπρο στην ανατολική κεντρική Ουκρανία τη Δευτέρα, όπως δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντνίπρο, δήλωσε στο Telegram ότι οι συνοικίες Synelnykiv και Pavlograd είχαν χτυπηθεί και οι δύο από πυραυλικές επιθέσεις. "Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην περιοχή Synelnykiv", δήλωσε, σύμφωνα με το CNN. Δεν αναφέρθηκαν θύματα στο Pavlograd, δήλωσε ο Ρεζνιτσένκο, αλλά η σιδηροδρομική υποδομή έχει καταστραφεί. 

Στο Κίεβο, δημοσιογράφος του Reuters άκουσε μια σειρά από εκρήξεις στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει επίσημες πληροφορίες για το περιστατικό. Αφού έχουν υπομείνει μια βάναυση επίθεση για περισσότερο από ένα μήνα, οι Ουκρανοί μαχητές στην πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης απέρριψαν το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση την Κυριακή και ορκίστηκαν να συνεχίσουν να πολεμούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε εξάλλου ότι τα ρωσικά στρατεύματα στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης "αποφάσισαν να ισοπεδώσουν την πόλη με κάθε κόστος". Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σιμχάλ είπε ότι η Μαριούπολη "δεν έπεσε" παρά το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την παράδοσή της και οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις εκεί θα "πολεμήσουν μέχρι τέλους".Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης ανέφερε, σύμφωνα με το BBC, ότι τα ρωσικά στρατεύματα εκδίδουν "άδειες μετακίνησης" σε όσους παραμένουν στην πόλη.

Ο Petro Andriushchenko - ο οποίος δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πόλη αλλά μοιράζεται πληροφορίες από το μέτωπο - έκανε τον εν λόγω ισχυρισμό μέσω του Telegram την Κυριακή, μοιραζόμενος μια φωτογραφία που φαίνεται να δείχνει ανθρώπους να σχηματίζουν ουρές.

"Εκατοντάδες πολίτες πρέπει να σταθούν στην ουρά για να πάρουν ένα πάσο, χωρίς το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα είναι αδύνατο όχι μόνο να μετακινηθούν μεταξύ των συνοικιών της πόλης, αλλά και να βρίσκονται στους δρόμους", σημείωσε. Ο Andriushchenko υπέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανόν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για όσους παραμένουν στην πόλη. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς του αξιωματούχου. 

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, με τους Ουκρανούς μαχητές να φέρονται να περιορίζονται σε μια εκτεταμένη βιομηχανική περιοχή που ονομάζεται χαλυβουργία Azovstal. Αν και πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει, περίπου 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν στη Μαριούπολη και τα άμεσα περίχωρά της. 

Ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η Μαριούπολη, δήλωσε την Τρίτη ότι έως και 22.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη. Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους αριθμούς ανεξάρτητα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ανεξάρτητοι υπολογισμοί θυμάτων από τις μάχες στην πόλη.

Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. "Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους. Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις. Μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν επίσης ρωσικούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές σε πολλούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο. Στο Μικολάιφ  κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, ο κυβερνήτης αναφέρει συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες. Οι κάτοικοι της περιοχής Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων UNIAN.

"Η επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία φορά που έχουμε ακόμη την ευκαιρία να σας σώσουμε", ανέφερε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Λουχάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εστιάσει στην κατάληψη του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ που αποτελούν μέρος της περιοχής του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, μιας παλιάς περιοχής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα.

Ο Πούτιν είχε αναγνωρίσει το σύνολο των δύο ανατολικών περιοχών ως ανεξάρτητων "δημοκρατιών" λίγο πριν από τον πόλεμο. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προετοιμάζονται για μια βίαιη ρωσική επίθεση στην περιοχή αυτή. Τα ρωσικά στρατεύματα "αποσύρονται σταδιακά” από τη συνοικία Borivs'kyi στην περιοχή του Χάρκοβο, την οποία εξακολουθούν να έχουν στον έλεγχό τους, με κατεύθυνση προς το Ντονέτσκ, σύμφωνα με το συμβούλιο του χωριού Borova στο Telegram την Κυριακή.

"Δεν υπάρχει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας και Διαδίκτυο, τα οποία είναι αδύνατο να αποκατασταθούν καθώς το έδαφος είναι κατεχόμενο από τους Ρώσους", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "ορισμένα μέρη έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και φυσικό αέριο". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ρωσικά στρατεύματα στεγάζονται στα κτίρια του συμβουλίου του χωριού, στο Παλάτι του Πολιτισμού, σε νοσοκομεία, στα σπίτια ορισμένων πολιτών. Οι ρωσικές αρχές έχουν ορίσει "αρχές κατοχής" με ντόπιους συνεργάτες στην περιοχή, οι οποίοι πλέον πρόκειται να συντονίζουν τις διοικητικές δραστηριότητες στην κοινότητα.

Το συμβούλιο είπε ότι ορισμένα τμήματα της κοινότητας υπέστησαν σημαντικές ζημιές και ότι δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με το ψυχονευρολογικό οικοτροφείο της περιοχής, το οποίο στέγαζε περίπου 200 ασθενείς. Λόγω έλλειψης επικοινωνίας, το συμβούλιο δεν κατάφερε να αναγνωρίσει τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από το λεωφορείο που δέχτηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις την Παρασκευή.

Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα της παράδοσης φαρμάκων σε νοσοκομείο στο χωριό Μπόροβα και ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό είναι ιδιαίτερα οξύ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων και στρταιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας με πυραύλους Iskander, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν συνολικά 315 ουκρανικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε το υπουργείο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του. "Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία", υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο βραδινό διάγγελμά του.

Ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση. Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς.

"Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ", είπε.Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται επί εβδομάδες, θεωρείται πως έχουν σκοτωθεί χιλιάδες κάτοικοι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε εταίρους του Κιέβου που "αληθινά βοηθούν όπως μπορούν", ωστόσο επέμεινε ότι "όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται κι από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν".

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

"Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά", δήλωσε ο κ. Ζόβκα στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη, συνέχισε. "Αναμένουμε η σύσταση να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών μελών της ΕΕ", πρόσθεσε. 

Ο κ. Ζόβκα συμπλήρωσε ότι το Κίεβο αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του μεθεπόμενου μήνα. 

Με βάση το πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στον ιστότοπό του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την 23η και 24η Ιουνίου. "Κατόπιν  θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αφού διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ", διαβεβαίωσε ο Ίχορ Ζόβκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: