17 Απριλίου, 2022

ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΑΟΖ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Αν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και αποδεχτεί να καθοριστούν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ΑΟΖ των δύο χωρών, τα πάντα μπορεί να είναι στο τραπέζι, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με τη διέλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV αναφέρθηκε σε ισότιμο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκύπριους και κάλεσε την ΕΕ να παρέμβει προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε ο αγωγός που θα μεταφέρει και το φυσικό αέριο του Ισραήλ να περάσει από την Κύπρο στην Τουρκία και μετά στην Ευρώπη πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Η επίκληση της ΕΕ έγινε, γιατί όπως εξήγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η Ευρώπη είναι αυτή που χρειάζεται περισσότερο το φυσικό αέριο. «Αν πράγματι ο Τσαβούσογλου θέλει να συνομιλούμε, πριν και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία», σχολίασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπέδειξε επίσης ότι «δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι να αποδεχτούν (οι Τούρκοι) την πρόταση – πρόσκλησή μας είτε για διάλογο προς καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, είτε να προσφύγουμε σε επιδιαιτησία». «Εάν και εφόσον αποδεχθούν κάτι ανάλογο και η απόφαση θα καθορίζει πλέον τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, τα πάντα μπορεί να είναι στο τραπέζι αν και εφόσον οι μελέτες δείξουν ότι μπορεί να είναι προσφορότερη μια ανάλογη λύση», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν η Λευκωσία προκρίνει αγωγό από το Ισραήλ στην Κύπρο και πλωτή μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο και σε παρατήρηση ότι η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ενέργεια δεν έδειξε να διαφωνεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι θέμα της Κύπρου, όπως και ο EastMed, που είναι θέμα τετραμερούς απόφασης Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Ιταλίας».

«Είναι ένα εγχείρημα για το οποίο η Ευρώπη έκρινε ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μάλιστα την έρευνα βιωσιμότητας, προκειμένου να εκτελεστεί. Συνεπώς, δεν είναι θέμα της Κύπρου ή ισχυρισμοί δικοί μας», σημείωσε. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόταση αφορά την Energean, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν σχολιάζει προτάσεις, οι οποίες ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση. 

Ερωτηθείς αν ακόμα θεωρεί τον αγωγό EastMed βιώσιμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη μελέτη που διεξάγεται με χρηματοδότηση της ΕΕ».

Στη συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να φθάσει στην Τουρκία, υποδεικνύοντας ότι η ΕΕ πρέπει να πείσει την ε/κ πλευρά επειδή είναι η ΕΕ που χρειάζεται το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό η ε/κ πλευρά είπε ότι θα έρθει με νέες ιδέες.

«Επί του παρόντος, ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, όλοι θέλουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας και τις οδεύσεις τους. Κάνουμε επίσης βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Βλέπουμε ότι και το Ισραήλ έχει πλούσια αποθέματα. Άλλες χώρες της περιοχής μπορεί επίσης να βρουν πόρους, κοιτάσματα. Οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται. Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για να φτάσουν στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Βέβαια πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να έρθει στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου η «τδβκ» όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος έχει κάνει 3 προτάσεις για ισότιμο διαμοιρασμό, στις οποίες η ε/κ πλευρά δεν είπε ποτέ ναι. «Το είπαμε και στην ΕΕ. Το λέμε σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βρεθεί η λύση στην πολιτική διαδικασία γιατί η ε/κ πλευρά δεν έρχεται κοντά. Το είδαμε στο Κραν Μοντανά, το είδαμε από το Σχέδιο Ανάν. 

Ωστόσο, μπορούν να γίνουν βήματα προς την ισότιμη κατανομή. Και εδώ ο καθένας μπορεί να κερδίσει. Σε αυτό το σημείο, ποιος μπορεί να πείσει την ε/κ πλευρά; Ας την πείσει η ΕΕ. Γιατί η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο που θα έρθει από εδώ αυτή τη στιγμή. ‘Θα έρθουμε με νέες ιδέες’, λέει η ε/κ πλευρά. Ας δούμε όμως τι ιδέες θα έχουν», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: