15 Μαρτίου, 2022

ΠΡOΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΛOΓΩ ΠΟYΤΙΝ;

Είναι γεγονός, και φυσικά πρώτοι απ΄ όλους το έχουν αντιληφθεί οι πολίτες ότι –όπως επισημαίνει και στο Reporter.gr ο κ. Άγγελος Κωβαίος– , «Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλά πεδία».

Οι τιμές στα καύσιμα, η επαπειλούμενη έλλειψη στην ενέργεια, το εμπάργκο στα λιπάσματα, η επεκτατική τάση της Ρωσίας και διάφορες άλλες ενέργειες και φημολογούμενες αποφάσεις του Βλαδίμηρου ως αντίδραση στη στάση της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ αλλά και η γενικά φιλο-Ουκρανική διάθεση της Ελλάδος και η αποδοκιμασία της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι όλα στοιχεία που έχουν προκαλέσει την αιφνίδια «αφύπνιση» της Δύσης. Όπως πολύ εύσχημα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC:

“Η απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, έχει «καταφέρει» να ενισχύσει τη Συμμαχία και «ξύπνησε» την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον γεωπολιτικό της λήθαργο.”

Και όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του Reporter.gr, “Η Ευρώπη ανεβάζει ταχύτητα, αποφάσεις που κολλούσαν για δεκαετίες τώρα εξετάζονται υπό διαφορετικό πρίσμα και φυσικά, επανέρχεται στα καθ’ ημάς η συζήτηση για πρόωρες εκλογές”.

Αυτό το τελευταίο και συχνά επαναλαμβανόμενο περί πρόωρων εκλογών δεν το κατάλαβα.Συμφωνώ βέβαια στο ότι όλα αυτά είναι σενάρια και εκτιμήσεις και δέχομαι ότι «υπάρχουν πρόσωπα που εισηγούνται στον Πρωθυπουργό την επίσπευση των εκλογών, προκειμένου να τερματιστεί η εκκρεμότητα που προβάλλει στον ορίζοντα λόγω της διπλής κάλπης». Είναι επίσης πολύ πιθανόν να «κλωθογυρίζει» αυτή η σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού αφού δουλειά του είναι να τα σκέπτεται όλα και να επεξεργάζεται ιδέες, προτάσεις και ενέργειες. Αλλά πρόωρες εκλογές;

Δηλαδή δεν μας φτάνουν όλα αυτά που μας έχουν συμβεί με τον ιό, τον εγκλεισμό, τα εμβόλια , τους αντιεμβολιαστές, το παρ΄ ολίγον «κρασάρισμα» του ΕΣΥ, τις φονικές πυρκαγιές, τις χιονοθύελλες, τις διαπιστώσεις ότι μια σειρά «θεσμοί» δεν λειτουργούν σωστά και χρήζουν δραστικών μέρων αποκατάστασης και θα μας «κάτσουν στο κεφάλι» και πρόωρες εκλογές;

Δηλαδή φαντάζεται κανείς ότι το παράδειγμα των πρόωρων εκλογών του 2007 αμέσως ΜΕΤΑ τις τραγικές πυρκαγιές της Ηλείας και εν τω μέσω εκτεταμένης σκανδαλολογίας που οδήγησαν την κυβέρνηση Καραμανλή σε τεράστια συρρίκνωση της δύναμής της και συνεπακόλουθα στην πτώση της στις ΝΕΕΣ πρόωρες του 2009, ΔΕΝ το ξέρει ο Μητσοτάκης;

Η Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα

Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές και το λέω και το γράφω εδώ και καιρό. Αλλά δεν αποφασίζω ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος από τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα με ενδιαφέρει 1. το γεγονός ότι τα «σενάρια» αυτά κλήθηκε να σχολιάσει η Ντόρα Μπακογιάννη, προφανώς λόγω της νευραλγικής θέσης που έχει ως σύνδεσμος της ΚΟ της ΝΔ με το Μέγαρο Μαξίμου και 2.το ότι σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ έδωσε την εξής απάντηση:

«Σας διαβεβαιώνω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε και δε νομίζω πως έχει, ούτε τον καιρό, ούτε τη διάθεση να κάνει εκλογές».

Θα μου πείτε ότι δεν είναι η πρώτη φορά ότι μια «είδηση που κυκλοφορεί», διαψεύδεται επισήμως. Και θα συμφωνήσω φυσικά. Σκεφτείτε όμως ότι την διάψευση δεν έκαναν «κύκλοι του Μαξίμου», ούτε «καλά πληροφορημένες πηγές», ούτε ο «κυβερνητικός εκπρόσωπος» αλλά ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία, μια παρ΄ ολίγον πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μια πολιτικός που είχε ιδρύσει δικό της κόμμα, που έχει διατελέσει υπουργός σε πολλά υπουργεία, μια γυναίκα με τη δική της ισχυρή προσωπικότητα και ιστορία και η οποία – επιπροσθέτως- είναι αδελφή του πρωθυπουργού και κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Κι αυτό είναι που με κάνει σχεδόν 100% σίγουρο – «σχεδόν» γιατί σιγουριά 100% στην πολιτική δεν υπάρχει- ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν παρά μόνον αν έρθει ο κόσμος ανάποδα. Κάτι βέβαια που ούτε αυτό αποκλείεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: