11 Μαρτίου, 2022

ΣΤΗΝ «ΠΟΡΤΑ» ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Εξάλλου, το «ναυάγιο» στις χθεσινές διαπραγματεύσεις Λαβρόφ-Κουλέμπα δεν άφησαν περιθώριο αισιοδοξίας για άμεση αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Οπως αναφέρει το Πεντάγωνο, τα ρωσικά στρατεύματα «κέρδισαν» ακόμη 5 χλμ. προς την πρωτεύουσα και πλέον βρίσκονται στις παρυφές του Κιέβου.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, που επικαλείται το CNN, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί 5 χιλιόμετρα πιο κοντά στο Κίεβο, παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται «πολύ, πολύ καλά» γύρω από την πρωτεύουσα.

Μάλιστα, οι κινήσεις των Ρώσων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, αφού όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, τα ρωσικά στρατεύματα διασκορπίστηκαν και ανασυντάχθηκαν (αναπληρώνοντας προμήθειες και αποθέματα πυραύλων, πυρομαχικών, καυσίμων και λιπαντικών), κάτι που υποδηλώνει ότι ετοιμάζονται για την τελική έφοδο στο Κίεβο, έχοντας περικυκλώσει ήδη από τα βόρεια και τα δυτικά.

Στις ζώνες της Μαύρης Θάλασσας και του Αζόφ, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι καιρικές συνθήκες «ήταν με το μέρος μας και ανάγκασαν τα πλοία κατοχής να επιστρέψουν στις ναυτικές βάσεις και στα σημεία βάσης».

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον. Σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο.Στο μεταξύ, δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση της Μόσχας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως οι ρωσικές προτάσεις για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία είναι «παράλογες».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, η Μόσχα διευκρινίζει ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Την ίδια ώρα δραματική είναι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. «Ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο.

Στο μεταξύ, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες προσπάθειες εκκένωσης αμάχων και μεταφοράς προμηθειών στη Μαριούπολη, ωστόσο έχουν αποτύχει παταγωδώς. Νωρίτερα σήμερα, η Ουκρανία είπε ότι μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν προς την πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω εξαιτίας των συγκρούσεων.

Ο Σάσα Βόλκοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία, περιέγραψε τις φρικτές σκηνές που διαδραματίζονται στη Μαριούπολη, κατά τη 15η ημέρα του πολέμου. Η πόλη βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία και είναι χωρίς νερό, ηλεκτρισμό και υπηρεσίες διαδικτύου εδώ και μέρες, καθώς υφίσταται σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα, που την έχουν περικυκλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: