15 Μαρτίου, 2022

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ

Ο καταιγισμός των αρνητικών εξελίξεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο στο πεδίο της ενέργειας όσο και στο πεδίο των τροφίμων, άλλαξε εντελώς το κλίμα στο χθεσινό Eurogroup, σχετικά με τα σχέδια για τους προϋπολογισμούς του 2022 και το 2023.

Η επανάληψη χθες της θέσης της κ. Λαγκάρντ στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης ότι η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα όρια της και πλέον την ενεργειακή κρίση και τις γενικότερες επιπτώσεις του πολέμου, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν γενναία δημοσιονομικά μέτρα, ήταν καταλυτική.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Τόσο ο Επίτροπος για τα οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου, μίλησαν για την ανάγκη επανεξέτασης των κατευθυντηρίων γραμμών της Commission που δόθηκαν στην δημοσιότητα λίγες μέρες νωρίτερα.

Στην κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών, γίνεται ήδη ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς που έβαζαν οι οδηγίες της Commission για τις δαπάνες στα υπερχρεωμένα κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) ειδικά στην καθαρή οδηγία να παρουσιάσουν μια αξιολόγηση μείωση του χρέους τους.

Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών τόνιζε ότι "ειδικότερα, στην κατεύθυνση της διατήρησης της βιωσιμότητας του χρέους, για τα κράτη-μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, συμφωνούμε ότι η εκκίνηση μιας σταδιακής μείωσης του χρέους τους θα ήταν απαραίτητη, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν".

Πληροφορίες θέλουν τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες και από την ΕΚΤ αλλά και από την Επιτροπή σχετικά με την πρόβλεψη για την πορεία των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ήταν εξαιρετικά ανησυχητικά. Παρόλα αυτά , αποφασίστηκε η επανεκτίμηση της κατάστασης να γίνει τον Μάιο.

Έως τότε, η Commission θα έχει περίπου ένα τρίμηνο να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. ΟΙ πρώτες εκτιμήσεις, θέλουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης να επιβραδύνεται κατά τουλάχιστον 1% και τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση, πάνω από το 5%.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα υπάρχει έτοιμο το πακέτο των μέτρων για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το οποίο είναι μεν προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει ο πόλεμος στη Ουκρανία, αλλά εντός των σημερινών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Πρόκειται για την αύξηση της επιδότησης για τον Μάρτιο των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ειδική μέριμνα για ακόμη υψηλότερες επιδοτήσεις στις πλέον ενεργοβόρες μονάδες.

Επίσης, θα περιλαμβάνει την "επιταγή ακρίβειας" το εφάπαξ βοήθημα που θα δοθεί σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά και το "έξυπνο μέτρο", που δρομολογείται ότι θα μετριάσει τις επιπτώσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις των υγρών καυσίμων.

Το Απρίλιο, αναμένεται να επαναληφθούν οι αυξημένες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πλέον, θα βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα δώσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, για να συνεχιστεί η στήριξη απέναντι στις επιπτώσεις της ακρίβειας .

Θα πρέπει δηλαδή οι υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν εκτός από το ταμειακό απόθεμα και το δημοσιονομικό περιθώριο να συνεχίσουν να κάνουν δαπάνες για επιδοτήσεις.

Αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε Commission και Εurogroup είναι οι αναμενόμενες, θα αποτελέσουν τον "από μηχανής θεό" που θα δώσει τα περιθώρια αυτά για να συνεχιστούν στην Ελλάδα, τα μέτρα στήριξης και μετά τον Απρίλιο.

Τούτο διότι, στο τέλος του επόμενου μήνα, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στην ενέργεια αναμένεται να εξαντληθούν τα αποθέματα του λογαριασμού από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων και πλέον, οι επιδοτήσεις αν και όσο συνεχιστούν, θα χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό.

Αν λοιπόν δεν επεκταθεί η δημοσιονομική ευελιξία ή δεν βρεθεί κάποιο άλλο αντίστοιχο μέτρο για το 2022, τότε μαζί με την Ελλάδα και η Ιταλία και η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα αρχίσουν αντί να μειώνουν, να αυξάνουν τα ελλείμματα και τα χρέη τους, σε μια περίοδο κρίσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: