Η Αργεντινή ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε μια "λογική" συμφωνία για το χρέος της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα "ανακουφίσει" την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής που αντιμετώπιζε ανυπέρβλητες δυσκολίες εξόφλησης των οφειλών της τα επόμενα τρία χρόνια, εκ των οποίων ένα ποσό 19 δισεκ. δολαρίων που θα πρέπει να εξοφληθεί μέσα στο 2022.
«Θέλω να σας ανακοινώσω πως η κυβέρνηση της Αργεντινής κατέληξε σε συμφωνία με το ΔΝΤ», δήλωσε σε σύντομο διάγγελμά του ο κεντροαριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες. Η συμφωνία "προβλέπει τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης που έχει ήδη αρχίσει", είπε, καθώς η οικονομική μεγέθυνση στη χώρα έφθασε το 11,3% για τους έντεκα πρώτους μήνες του 2021, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης, που οφείλεται εν μέρει στις σοβαρές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που συνδέεται με την Covid-19.
"Έχουμε ένα χρέος που δεν μπορεί να εξοφληθεί και που θα μας άφηνε χωρίς παρόν ούτε μέλλον και έχουμε τώρα μια λογική συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε και να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας χάρη στην ανάπτυξή μας", πρόσθεσε ο Φερνάντες. Η κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του 2019, είναι από τότε σε συνομιλίες με το ΔΝΤ, και πιο εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες, για την αναδιαπραγμάτευση μιας οφειλής ύψους 44 δισεκ. δολαρίων που σύναψε το 2018 η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι.
Αν δεν κατέληγε σε
συμφωνία με το ΔΝΤ, η Αργεντινή θα έπρεπε να καταβάλει τα τρία επόμενα χρόνια,
σε κεφάλαιο και τόκους, περισσότερα από 19 δισεκ. δολάρια το 2022, περίπου τόσα
το 2023 και περίπου τέσσερα δισεκ. δολάρια το 2024.
Ο υπουργός Οικονομίας
Μάρτιν Γκουσμάν έδωσε μερικές λεπτομέρειες της επιτευχθείσας συμφωνίας,
ιδιαίτερα για τη "δημοσιονομική πορεία", τη σταδιακή μείωση του
δημοσιονομικού ελλείμματος -- σήμερα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος
(ΑΕΠ)-- που αποτελούσε το κύριο εμπόδιο των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες
εβδομάδες.
Η νοτιοαμερικανική χώρα και το ΔΝΤ συμφώνησαν για μια σταδιακή μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2022, στο 1,9% το 2023, στο 0,9% το 2024. Ο σκοπός αυτός επιτρέπει μια δημοσιονομική πολιτική "που δεν εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη" και μια εξέλιξη των δημοσίων δαπανών "χωρίς δομική προσαρμογή", υποστήριξε ο Γκουσμάν.
"Είναι η καλύτερη συμφωνία στην οποία θα μπορούσαμε να καταλήξουμε", εκτίμησε ο υπουργός. Καθ΄όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Αργεντινή είχε ζητήσει "χρόνο" προκειμένου να τιμήσει της υποχρεώσεις της και αυτές να μην πλήξουν την οικονομική ανάκαμψη. Ο Μάρτιν Γκουσμάν είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς ελέγχου των αλλαγών που ισχύουν από το 2019.
"Οι
διαπραγματεύσεις ήταν πραγματικά δύσκολες", είπε ο υπουργός που ήταν στην
πρώτη γραμμή των συνομιλιών εδώ και δύο χρόνια. "Υπήρξε μια πολύ ισχυρή
πολιτική και τεχνική εργασία", είπε, κάνοντας λόγο για μια τελική συμφωνία
που "επιτεύχθηκε (σήμερα) την αυγή".
Η συμφωνία με το ΔΝΤ
θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα πολυετές πρόγραμμα της κυβέρνησης, που θα
πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, όπου ο κεντροαριστερός κυβερνών συνασπισμός
δεν έχει πλειοψηφία, αν και αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.
Εξάλλου, σύμφωνα με
τον υπουργό, τεχνικά κλιμάκια της Αργεντινής και του ΔΝΤ θα πρέπει "ακόμη
να εργαστούν για τα πρωτόκολλα συμφωνίας και αυτό θα πάρει μερικές
εβδομάδες". "Το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών πληρωμών θα καθοριστεί
από τα (επερχόμενα) μνημόνια".
Η ανακοίνωση της συμφωνίας με το ΔΝΤ γίνεται ακριβώς την ημέρα που η Αργεντινή θα έπρεπε να καταβάλει την πρώτη εξόφληση ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από 370 εκατ. την ερχόμενη Τρίτη. Ο υπουργός επιβεβαίωσε πως η σημερινή πληρωμή "θα καταβληθεί".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου