17 Ιανουαρίου, 2022

ΤΑΣΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ «ΟΜΙΚΡΟΝ» ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί και ισχύουν και αυτή την εβδομάδα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα αφήνουν κυβερνητικά στελέχη με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό Open, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως, εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των νέων περιστατικών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών. 

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια της ίδιας τηλεοπτικής του παρουσίας απέρριψε τα σενάρια που κάνουν λόγο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. «Δεν εξετάζουμε περαιτέρω  υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε άλλες ηλιακές ομάδες. Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Ματίνα Παγώνη: Μπορούν να χαλαρώσουν

κάποια μέτρα τις επόμενες ημέρες

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ανέφερε πως «οι δύο σκληροί δείκτες είναι που μας απασχολούν και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν τις επόμενες ημέρες» και πρόσθεσε πως «η αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλίνες Covid είναι πάνω από 40%, με αποτέλεσμα να πιέζεται το ΕΣΥ». 

Η κυρία Παγώνη σημείωσε ότι μέχρι τις 20 με 23 Ιανουαρίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι «σκληροί» δείκτες και μετά αναμένεται να αρχίσει μείωση, με αργούς ρυθμούς, «εφόσον βέβαια δεν θα έχουμε κάποια έκπληξη με κάποια άλλη μετάλλαξη». «Μπορούν να χαλαρώσουν κάποια μέτρα τις επόμενες μέρες, γιατί τα περιστατικά τα γνωρίζουμε και τα διαχειριζόμαστε, και τα περιμέναμε», κατέληξε.

Μαγιορκίνης: Σε δύο εβδομάδες θα 

έχουμε καθαρή εικόνα για την «Όμικρον»

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές για την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια του 3oυ webinar «Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον», που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), κρούοντας ταυτόχρονα τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων στους ηλικιωμένους.

Αν και βρισκόμαστε την εβδομάδα αυτή στις τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση των περιστατικών, υπάρχει ιλιγγιώδης μετάδοση του ιού «Όμικρον» στην κοινότητα λόγω των πολλών ασυμπτωματικών, όπως είπε. «Έχουμε ιλιγγιώδη μετάδοση λόγω των πολλών ασυμπτωματικών», ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε η μεταδοτικότητά της Όμικρον είναι σημαντικά υψηλότερη του αρχικού στελέχους της Γουχάν, ενώ φαίνεται να υπερβαίνει και αυτήν του ιού της ιλαράς.

Αναφερόμενος στη μείωση των ημερήσιων μολύνσεων, τόνισε πως αυτή αναμενόταν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, όπως είπε, «είναι πολύ πιθανό τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην εστίαση να έχουν επιταχύνει αυτή την πτώση. Εάν αυτή η εικόνα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, τότε θα περάσουμε σε ύφεση πολύ σύντομα», σημείωσε.

Η σημερινή εικόνα της συρρίκνωσης της πανδημίας δεν είναι σίγουρο εάν θα συνεχιστεί, πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει σε μία με δύο εβδομάδες, είπε: «Δεν ξέρουμε αν θα παραμείνει αυτή η πτώση ή θα φτάσει σε ένα ενδιάμεσο πλατό. Παρακολουθούμε το κύμα και τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η Όμικρον στην Ελλάδα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο ρόλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, τηρούν στάση αναμονής, λόγω και των αυξημένων θετικών self tests που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τον μαζικότερο έλεγχο στα σχολεία, με τρεις αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές.

Γι’ αυτό και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής αποφασίστηκε η παράταση του υφιστάμενου πλαισίου μέτρων με τους περιορισμούς στην ψυχαγωγία, στη διασκέδαση, στην εστίαση, στα νοσοκομεία κ.α. για μία επιπλέον εβδομάδα, δηλαδή έως τις 24 Ιανουαρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου την προσεχή Τετάρτη στην Επιτροπή, για να κριθεί αν θα χρειαστεί και νέα παράταση έως το τέλος του μήνα.

«Στάση αναμονής» από το Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν προδικάζουν τις εξελίξεις, όμως υπάρχει η εκτίμηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω. Έτσι, υπάρχουν σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων στα τέλη του μήνα, όπως η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και η παράταση του ωραρίου λειτουργίας.

Όλα βέβαια θα κριθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που άλλωστε μέχρι σήμερα είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την αποκωδικοποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: