21 Οκτωβρίου, 2020

ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Ο ΤΑΤΑΡ

 

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας και αφού προηγηθεί το ταξίδι του στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τοποθέτησε χρονικά την πραγματοποίηση της πρώτης του συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση, υπενθυμίζεται, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τη Δευτέρα με τον Ε. Τατάρ, με τον Τ/κ ηγέτη να αποδέχεται την πρόταση και τον Νίκο Αναστασιάδη να ενημερώνει την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για την πρόθεση των δύο ηγετών να συναντηθούν. 

Η κ. Σπέχαρ, ανέλαβε να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις προς αυτό τον σκοπό, στο οίκημα των Η.Ε. στη Λευκωσία.Την Τρίτη στο πλαίσιο συνέντευξής του σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας «Χαμπέρ Κίπρις», ο Ερσίν Τατάρ προανήγγειλε πως η κοινωνική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην ίδια εκπομπή, ο Ε. Τατάρ είπε ότι στην τηλεφωνική του επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν να επισκεφθεί την Άγκυρα από εβδομάδας (σ.σ. η πρώτη εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση μετά την εκλογή του νέου «πρόεδρου» του ψευδοκράτους). Δεν αναφέρθηκε όμως σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Σημείωσε, ότι της συνάντησής του με το Νίκο Αναστασιάδη θα προηγηθεί επίσκεψη του ίδιου στην Αγκυρα.

«Αυτή τη φορά θέλω να σε υποδεχθώ ως Πρόεδρο», του είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ε. Τατάρ.Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος τον κάλεσε στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου πανδημίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Θα τελειώσει σύντομα, πρόσθεσε ο Ε. Τατάρ και θα συμβάλει με την πλήρη λειτουργία στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να ξεκινήσει διάλογο «με εποικοδομητικό τρόπο και με αίσθηση του επείγοντος», με σκοπό την επίτευξη συνολικής διευθέτησης και επανένωσης του νησιού, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Βίβιαν Λούνελα δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει είναι πλέον κρίσιμο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού. Η ΕΕ αναμένει από τον κ. Τατάρ να ξεκινήσει διάλογο με εποικοδομητικό τρόπο και με αίσθηση του επείγοντος, με σκοπό την επίτευξη συνολικής διευθέτησης και επανένωσης του νησιού».

Σημειώνεται ακόμα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 και 789 και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Επίσης σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης ηγέτη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, σημειώνουν ότι «μια λύση στο Κυπριακό θα ήταν προς όφελος της Κύπρου και της ΕΕ εν γένει» και εκφράζοντας ετοιμότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ.

Πάντως, η γενική εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι η ανάδειξη του «εκλεκτού» της Αγκυρας Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων έχει δημιουργήσει νέα και δυσκολότερα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού και έχει επιτείνει τις ανησυχίες σε σχέση με την επόμενη μέρα.

Οι γνωστές διατυπωθείσες θέσεις του κ. Τατάρ για λύση δύο κρατών, αλλά και η γενικότερη προσέγγισή του στο Κυπριακό, δεν αφήνουν εκ των πραγμάτων πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για θετικές εξελίξεις, μιας και τα δείγματα γραφής που μέχρι στιγμής έχει δώσει ο νέος Τ/κ ηγέτης, δεν είναι τέτοια που να δημιουργούν βάσιμες ελπίδες πως με αυτόν ως συνομιλητή, είναι δυνατό να επιτευχθούν περαιτέρω συγκλίσεις που να οδηγήσουν κοντά στη λύση.

Αντιθέτως, βάσει των διακηρυγμένων θέσεων του Ερσίν Τατάρ, εκείνο που φαντάζει ως πιθανότερη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς το αμέσως προσεχές διάστημα είναι η αποδέσμευσή της από ήδη επιτευχθείσες συγκλίσεις, ενώ το κυριότερο και πιο ανησυχητικό δεν είναι άλλο από τη διαφαινόμενη πρόθεσή της να επιδιώξει αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, βγάζοντας από το κάδρο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και βάζοντας επισήμως στο τραπέζι τη «λύση» δύο κρατών ή συνομοσπονδίας.

Δεδομένων τούτων, μπορεί η συνάντηση που ζήτησε από τον Ε. Τατάρ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και την οποία ο Τ/κ ηγέτης αποδέχθηκε, να χαρακτηρίστηκε ως συνάντηση πρώτης γνωριμίας και επαφής, ωστόσο, καθίσταται εκ των πραγμάτων ξεκάθαρο πως μόνο τυπικού χαρακτήρα δεν θα είναι. 

Και αυτό, καθότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρείται σίγουρο πως θα ζητήσει από τον Ερσίν Τατάρ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να δώσει το στίγμα της γραμμής πλεύσης που προσανατολίζεται να ακολουθήσει στο Κυπριακό, αυτή τη φορά όχι ως διεκδικητής της «προεδρίας» των κατεχομένων, αλλά ως ηγέτης της τ/κ κοινότητας και στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. των Η.Ε. στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: