21 Οκτωβρίου, 2020

ΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

 

Κρίσιμη για τουλάχιστον τρεις περιοχές αναμένεται η απογευματινή σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η οποία θα αποτιμήσει τον χάρτη υγειονομικής επικινδυνότητας της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Πέραν της Κοζάνης, η οποία διανύει την έκτη ημέρα του lockdown, υπό πιθανή αναθεώρηση βρίσκεται το επιδημιολογικό επίπεδο Καστοριάς, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης.Ιωάννινα και Καστοριά παρουσιάζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες 263 και 124 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, η δε ανάλυση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό κρίνεται εξαιρετικά ανησυχητική.

Επιθετική έξαρση στην Καστοριά

«Έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησε στην Καστοριά, με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής.

Σε ερώτηση για το εάν η Καστοριά θα εισέλθει στην υγειονομική κατάσταση 4, όπως έγινε αντίστοιχα με την Κοζάνη, τόνισε «ότι δεν θέλει ο ίδιος να προκαταλάβει την απόφαση που θα πάρει η επιτροπή η οποία εξετάζει το ζήτημα του υγειονομικού χάρτη», ωστόσο επισήμανε ότι «ανεξάρτητα εάν θα περάσει στην κατάσταση 4, τα επόμενα 24 ώρα είναι σημαντικά καθώς η έξαρση του ιού πρέπει να σταματήσει».

Ανέφερε ότι «η Καστοριά έχει σήμερα 113 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη», αλλά αυτό που προβληματίζει τον ίδιο και τους επιδημιολόγους που παρακολουθούν την περιοχή είναι ότι «τα ενεργά κρούσματα συσχετίζονται με «clusters» που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης».

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.Επίσης, η απογευματινή σύσκεψη αναμένεται να κρίνει και την επιδημιολογική διαβάθμιση της Θεσσαλονίκης , η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε αλλαγή επιπέδου, σύμφωνα με και με την εικόνα που περιέγραψε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Προς το «πορτοκαλί» οδεύει η Θεσσαλονίκη

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ άσχημα και εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και σε lockdown στη Θεσσαλονίκη», είπε και πρόσθεσε: «Αν τώρα δεν πάρουμε μέτρα και δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση, θα χρειαστούν νέα μέτρα, 

Τα οποία θα είναι δύσκολα να τα διαχειριστεί η οικονομία», τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown. Αυτό αφορά κυρίως τη Θεσσαλονίκη».Ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων που έχει πέσει στα 30-39 έτη, επεσήμανε ότι

«Κανένας μας δεν είναι άτρωτος. Η Θεσσαλονίκη θα περάσει σήμερα στο επίπεδο 3, το πορτοκαλί επίπεδο. Θα πρέπει να τεθούν νέα μέτρα, όπως τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων, κλείσιμο καταστημάτων νωρίτερα, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους».

«Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ οδυνηρές αποφάσεις. Είναι καθαρά θέμα του πώς εφαρμόζονται τα μέτρα».Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Ναι, θα πάμε σε lockdown, αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη».

 Υπό πίεση τα Ιωάννινα

Τέλος, τα ευρισκόμενα σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης Ιωάννινα, διανύουν ένα ακόμη κρίσιμο 24ωρο ως προς τον πιθανή λήψη μέτρων.Η διασπορά της νόσου στην περιοχή έχει εντοπιστεί σε καταστήματα εστίασης και σε χώρους με πολλούς εργαζόμενους. 

Εκεί είχε βρεθεί πριν από τέσσερις ημέρες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ενεργά κρούσματα στα Ιωάννινα ήταν 256 και οι στενές επαφές υψηλού ρίσκου 521.

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η αυξημένη πίεση υπό την οποία εδώ και δύο εβδομάδες, -με τους νοσηλευόμενους να ξεπερνούν τους 40-  προσπαθεί να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οι ανάγκες επέβαλαν το άνοιγμα και τρίτης πτέρυγας στη Μονάδα Λοιμωδών, μετά τη σύμπτυξη της ενδοκρινολογικής και γαστρεντερολογικής κλινικής.

«Υπερβαίνουμε εαυτόν», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης. «Ηχούμε μεγάλη διασπορά. Εδώ δεν ασχολούμαστε με την ιχνηλάτηση του θηρίου, αναγκαζόμαστε να παλέψουμε με το θηρίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: