16 Αυγούστου, 2020

«ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ» ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΟΣ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΣΟΥΜΕΪΓΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

 

“Ξαφνικά υπάρχει πρόβλημα μεταξύ πατέρα και κόρης στο σπίτι του Ερντογάν;» διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη. «Η Σουμεϊγέ Ερντογάν,η νεότερη κόρη του Τούρκου προέδρου, αγωνίζεται και μάλιστα επισήμως για τα δικαιώματα των γυναικών,ενώ ο πατέρας της  είναι εναντίον και σκέφτεται να αποσύρει την υπογραφή της Τουρκίας από τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδο-οικογενειακής βίας» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Η διαμάχη ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες όταν  ο ισλαμο-συντηρητικός συγγραφέας Αμντουλραχμάν Ντιλιπάκ και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν,σε άρθρο του στην  Yeni Akit δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «πόρνες» τις γυναίκες που υποστηρίζουν τη Διεθνή Σύμβαση που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη το 2011 και τέθηκε σε ισχύ το  2014 ,εξ ου και το όνομά της.

Η αχρεία και εξοργιστική δήλωση του Ντιλιπάκ προκάλεσε την εντονη αντίδραση της Ενωσης για τις Γυναίκες και τη Δημοκρατία (KADEM),στην οποία αντιπρόεδρος είναι η 35χρονη Σουμεϊγέ Ερντογάν. Αν και η  κόρη του Ερντογάν δεν έκανε κατ` ιδίαν δηλώσεις ,οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι «έβαλε το χεράκι» της στην ανακοίνωση της KADEM.  Γεννημένη το 1985 ,η Σουμεϊγέ ,είναι η μικρότερη κόρη του Τούρκου προέδρου.

Εχει σπουδάσει Κοινωνιολογία και Ιστορία στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκανε το μεταπτυχιακό για τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις και την ανάπτυξη» στο London School of Economics.Το 2010 -επί πρωθυπουργίας Ερντογάν- διορίστηκε σύμβουλος του κυβερνώντος κόμματος AKP σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ήταν υπεύθυνη για την παρακολούθηση των διεθνών σχέσεων στον παγκόσμιο τύπο. 

Το 2013 ,στη διάρκεια των διαμαρτυριών κατά της ανέγερσης τεμένους και της τσιμεντοποίησης στο Πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη ,η Σουμεϊγέ μετείχε μάλιστα στις συναντήσεις της κυβέρνησης με διάφορους καλλιτέχνες για την εκτόνωση της κρίσης.

Το 2014 η Σουμεϊγέ αποσύρθηκε όμως από το κόμμα,όταν ο Εντογάν εξελέγη πρόεδρος,για να εκλεγεί στη συνέχεια αντιπρόεδρος της Ένωσης για τις Γυναίκες και τη Δημοκρατία. Πριν τέσσερα χρόνια η Σουμεϊγέ παντρεύτηκε τον Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, απόφοιτο του ΜΙΤ που έχει εταιρεία η οποία κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με τα οποία εφοδιάζεται ο τουρκικός στρατός ,αλλά και εξάγονται σε τρίτες χώρες.

Σε συνομιλίες με Τούρκους συναδέλφους και αναλυτές στην Γείτονα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούν την Σουμεϊγέ ως την πιο πιθανή  διάδοχο του Ερντογάν όταν ο Σουλτάνος αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή στη Γείτονα. Οσο και αν εμφανίζεται να διαφωνεί με τον πατέρα της για τα δικαιώματα των γυναικών και τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.

Η Σουμεϊγέ εκφράζει απλά μια πιο σύγχρονη τάση στην ισλαμική,νεοθωμανική πολιτική του τούρκου προέδρου. Μιλώντας μάλιστα πριν δύο χρόνια στο Σικάγο,η Σουμεϊγέ είπε ότι αναγκάστηκε να πάει στο εξωτερικό για να σπουδάσει επειδή όταν ήταν μαθήτρια στην Τουρκία απαγορευόταν η  μαντήλα.

«Μέχρι το Γυμνάσιο ποτέ δεν σκέφτηκα να σπουδάσω στο εξωτερικό» είπε η κόρη του Ερντογάν και πρόσθεσε: «Ο λόγος για τον οποίο τότε δεν συνέχισα τις σπουδές μου στην Τουρκία ήταν η απαγόρευση της μαντήλας  Για όσους δεν το γνωρίζουν αυτή ήταν μία κωμικοτραγική απαγόρευση που ταλαιπώρησε την Τουρκία για πάρα πολλά χρόνια.

Εγώ και οι συμμαθητές μου τότε έπρεπε να διαδηλώνουμε για μέρες, για μήνες, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα βασικά μαθητικά μας δικαιώματα. Σε πολύ νεαρή ηλικία βρέθηκα στο εξαιρετικά δυσάρεστο δίλημμα να πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στα θρησκευτικά μου καθήκοντα και σ’ εκείνα ως πολίτη του κόσμου. Το σχολείο μου με ανάγκαζε να επιλέξω. 

Και δεν δίστασα ποτέ να θέσω ως προτεραιότητα το θρησκευτικό μου καθήκον να φορώ μαντήλα και να αντισταθώ στον σχολικό κανονισμό» είπε η Σουμεϊγέ. Η μαντήλα-μαντήλα,αλλά σπουδαγμένη στη Δύση η 35χρονη κόρη του Ερντογάν δεν μπορεί να βλέπει με καλό μάτι τις πιέσεις που ασκούν οι ισλαμο-συντηρητικοί κύκλοι στο κυβερνών κόμμα για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Συνθήκη κατά της βίας στις γυναίκες. 

Οι συνέπειες όμως  της αντι-φεμινιστικής πολιτικής του AKP είναι τρομακτικές: ο αριθμός των ανθρωποκτονιών γυναικών-κυρίως λόγω ενδοοικογενειακής βίας -έχει αυξηθεί  σχεδόν κατά 400% στα χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Τουλάχιστον 474 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2019 και 36 μόνο τον περασμένο Ιούλιο.Ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών υποστηρίζουν ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν έχει ενσωματωθεί επαρκώς στο τουρκικό δίκαιο. Για παράδειγμα, επισημαίνουν, δεν έχουν διαμορφωθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την προστασία των γυναικών.

Η σύμβαση χαρακτηρίζει τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία ως εγκλήματα και υποχρεώνει τα υπογράφοντα κράτη να αναπτύξουν βιώσιμα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Το  κόμμα του Ερντογάν θέλει απλά  να ρίξει την υπόθεση στην «ιδιωτική σφαίρα» και να την κάνει αόρατη.

Η Τσανάν Γκουλού, εκ των στελεχών της ΚΑDEM, υποστηρίζει ότι όλα αυτά οφείλονται σε σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος AKP. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «αν υλοποιηθεί στην πράξη η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θα ενταθούν οι αντιστάσεις στους κόλπους του AKP».

Υπέρ της κατάργησης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, τάσσεται και ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί .«Πρέπει να εξετάσουμε εάν αυτή η σύμβαση είναι απαραίτητη, τι προσφέρει και τι όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντως με την έρευνα της MetroPOLL, το 63,6% δεν εγκρίνει πάντως την απόσυρση της Τουρκίας κυβέρνησης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Οι  ψηφοφόροι του AKP είναι επίσης κατά της ακύρωσης της σύμβασης,καθώς μόνο το 25,7% θέλει την απόσυρση ενώ το 49,7% τάσσεται υπέρ της σύμβασης.

Όταν όμως στις 25 Νοεμβρίου του 2019, κατέβηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης περισσότερες από 2.000 γυναίκες για να διαδηλώσουν κατά της ενδοοικογενειακής βίας  η αστυνομία επενέβη για να καταστείλει την κινητοποίηση με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. 

Μία πρόταση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνούσε τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών, απερρίφθη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με τις ψήφους του ΑΚΡ και του ακροδεξιού κόμματος MHP του Μπαχτσελί.

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν  πρόσφατα κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της ανάκλησης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε αρκετές τουρκικές πόλεις. Στην περιοχή Καντίκιοϊ  της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλώτριες κρατούσαν πλακάτ  με τα ονόματα των νεκρών γυναικών ή φορούσαν μπλουζάκια με τα ονόματα των θυμάτων.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα,τα Αδανα και την  Αττάλεια. Στη Σμύρνης ,η οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών Nar Women’s Solidarity, κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας  συνέλαβαν δέκα γυναίκες-μέλη της.Ολα αυτά τα βλέπει φυσικά η Σουμεϊγέ  και τα υιοθετεί,ενισχύοντας το εκσυγχρονιστικό της προφίλ. Φιλοδοξώντας άλλωστε να ενισχύσει την επιρροή της στους νέους ψηφοφόρους ,τους οποίους ο πατέρας της έχει χάσει μαζικά.

Οπως γράφει το γερμανικό περιοδικό  Focus σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη , «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να φοβάται για τη δύναμή του, επειδή η νέα Γενιά Ζ της τουρκικής νεολαίας θα ψηφίσει για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές. 

Είναι οι νέοι και οι νέες που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2010, μια γενιά που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει περίπου 13 εκατομμύρια άτομα. Θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές εκλογές καθώς αποτελούν το 12% του συνόλου των ψηφοφόρων και πολύ λίγοι θα ψηφίσουν τον Ερντογάν» γράφει το γερμανικό περιοδικό.

“Αυτή η γενιά θα είναι οι βασικοί παράγοντες στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2023”, προβλέπει ο  Μουράτ Γκεζιτσί,διευθυντής του ινστιτούτου  Gezici Araştirma Merkezi ,τονίζοντας ότι η έρευνα έδειξε ότι τα βασικά θέματα που απασχολούν τους νέους είναι  κυρίως η «δικαιοσύνη» και το «εισόδημα» .

Πως να είναι άλλωστε ευνοϊκά διακείμενοι οι Τούρκοι νεολαίοι στο κόμμα του Ερντογάν όταν  – σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜIK), η ανεργία ήταν περίπου 25%  στην ηλικιακή ομάδα από 15 έως 24 ετών.Αυτούς τους νέους θέλει να κερδίσει η η Σουμεϊγέ,πιθανότατα σε συνενόηση με τον πατέρα της. Πολύ δύσκολο το έργο της. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και τον ακαδημαϊκό Τσαν Ερτουνά, δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν οι κυβερνώντες αυτούς τους νέους με τον «παλιό τρόπο». 

Δεδομένου ότι το Generation Z είναι κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, χρειάζεστε μια εντελώς νέα γλώσσα.“Μιλάμε για νέους που χρησιμοποιούν το Youtube ως μηχανή αναζήτησης και ακολουθούν μηνύματα στο Instagram .” Επιπλέον, κάποιος πρέπει επειγόντως να προσφέρει περισσότερες λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα ηλικίας, λέει ο Τούρκος καθηγητής.Ο Ερντογάν πέρασε όμως πρόσφατα νόμο με τον οποίο ενισχύεται η λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την εκσυγχρονίστρια Σουμεϊγέ. Αλλωστρ και η ίδια είχε βρεθεί παλιότερα στο στόχαστρο του twitter όταν δημοσιεύτηκε ότι είχε έρθει  σε συμφωνία με μια εταιρεία για την διαγραφή ειδήσεων στο Διαδίκτυο σχετικά με την ιδιωτική ζωή της στο παρελθόν. 

Το δίκτυο OdaTV ανέφερε αργότερα ότι μια εταιρεία, η οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν υπεύθυνη για τη φροντίδα της «φήμης του Σουμεϊγέ Ερντογάν στις διαδικτυακές υπηρεσίες» ,ζήτησε να διαγραφεί ένα άρθρο που είχαν δημοσιεύσει για την κόρη του Ερντογαν  πριν από δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: